Angielski rozszerzony - arkusz i wyniki:
http://fakty.interia.pl/raport/matura-2012/news/matura-2012-arkusz-i-rozwiazania-z-jezyka-angielskiego,1794124,7352
Pomijając wypracowanie, mam 22,5/32 ???? Pisałem 2. temat - o snookerze ????
Tłumacząc na polski, było to coś w tym stylu:
Snooker jest rodzajem bilardu. Nie jest to zbyt popularny sport. Prawdopodobnie większośc ludzi mieszkających poza Wielką Brytanią nigdy o nim nie słyszała. Niewielu jest zawodników pochodzących z innych krajów. Jednak w ostatnich dniach zdarzyło się coś szokującego, dzięki czemu o tej dyscyplinie sportu mówiły media na całym świecie.
Kwiecień w Polsce jest czasem, kiedy najstarsi uczniowe kończą naukę, ale w Wielkiej Brytanii jest to czas mistrzostw świata w snookerze. Odbywają się one w Crucible Theatre w Sheffield. Jednym z kandydatów do zwycięstwa był Ronnie O'Sullivan.
Po emocjonującym meczu z Ali Carterem, O'Sullivan wygrał ostatni frejm i wzniósł puchar po raz czwarty w karierze. Wszyscy byli przekonani, że jest to główne wydarzenie wieczoru, ale czy mieli rację?
W czasie, gdy dziennikarz przeprowadzał wywiad z O'Sullivanem i Carterem, przy stole pojawił się szalony kibic. Co więcej, był nagi! Ochroniarze chcieli go złapać, a fan, gdy chciał zacząć uciekać, potknął się i wpadł na kamerzystę kręcącego wywiad. Wydawało się, że kamera uderzy w głowę któregoś z zawodników, jednak obaj szybko odskoczyli.
Przez ten incydent
snooker był ostatnio najczęściej wspominaną dyscypliną sportu w mediach. Jednak czy pojawianie się nago w trakcie transmisji na żywo to dobry sposób na zwiększenie jego popularności? Na pewno nie. Jak widać, dobre chęci to nie wszystko. Na szczęście nikomu nic się nie stało.
Szykuje się fajny wynik, zważywszy na to, że byłem w klasie mat-fiz, angielski miałem na poziomie podstawowym, żadnych korków, żadnego douczania się, a do wczoraj nie miałem pojęcia, jak wygląda matura rozszerzona ????