taa moj facet od polaka powiedzial nam ze matura to jest jeden z najprzyjemniejszych egzaminów w naszym życiu nprawo jazdy nie zdaje 50% a mature zdaje ponad 70% wiec mamy sie nie martwic ????
Dziwią mnie takie argumenty że zagraniczny pisarz to jego książki/powieści już nie będzie na maturze.
W takim razie po co OKE/CKE wypisuje że trzeba znać Zbrodnia i Kara, Król Edyp, Cierpienia młodego Wertera itp. według mnie w końcu musi paść i zagraniczny autor.
no dali w wykazie dlatego bo inaczej mozna by powiedziec o dyskryminacji zagranicznych autorow myslisz ze w krajach zachodnich,USA daja polskie ksiazki ? watpie.
ja ide spac :] nie ma żadnego przecieku a na naiwności wszystkich tylko kaskę zyskali i wszystkich w bambuko zrobili a strona tak przeciążona że ledwo zipie oj ludzie :] Powodzenia wszystkim :]
Nie matura, a chęć szczera
Zrobi z Ciebie oficera
Warto byś o tym pamiętał
Gdybyś w razie nie zdał
Powodzenia ???? Bezdomni i jestem w niebie ;D
Ps. Co to za strona ? Nie słyszałem o niej ????
Nie jest powiedziane, że to co było na próbie nie będzie w maju. Miała taka sytuacja miejsce bodajże 4 lata temu. Szczególnie, że teraz to się nazywa "Materiał Ćwiczeniowy"... mam nadzieję że nie na marne ćwiczyłem
P.S. Widzę że chyba nie słyszeliście o tym.... polecam wpisać materiał ćwiczeniowy polski styczeń 2010 i jesteśmy w domu ???? Tam była faktycznie też Lalka i Ludzie bezdomni, ale to jest raz że materiał ćwiczeniowy a nie matura próbna, a dwa CKE a nie operonu.