>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Marsz Niepodległości - 11 tysięcy na 11.11.11 !!!

typer36 456

typer36

Użytkownik
Jeszcze jak panował socjalizm, wielu profesorów oceniając kogoś zaczynało od tego, by uzasadnił wyższość teorii socjalizmu nad kapitalizmem. O ile w warunkach długotrwałej polityki gospodarczej nawet oni sami nie za bardzo potrafili tego uzasadnić, bo jest to mało realne, o tyle przypadek odbudowy kraju, z którego zostało nie wiele był bardzo prosty. Chodzi głównie o czas, ale nie tylko. Poczytaj literature na ten temat, ja osobiście nie znam nazwisk twórców teorii, nie znam wielu pojęć, w dyskusji z kimś kto studiuje ekonomię mogę wyjść na laika, ale &quot;ekonomię w czystym wydaniu&quot; znam z praktyki i osoba twierdząca coś bez doświadczenia, bez poruszania się w gospodarce jest dla mnie nie poważna.

Jeśli chodzi o porównanie Polski do Brytyjczyków czy Francuzów... Nie dawaj takich porównań. Nie dostrzegasz, że oni od 300 lat są lata świetlne przed nami? To jest inny świat, zaczynając od analizy społeczeństwa po analizę gospodarczą. Inna sprawa, że tam nie został zniszczony doszczętnie prawie cały kraj.

Przecież wiesz (chociaż mam wątpliwości) jak wyglądała Polska przed obiema wojnami. Tego krajem się nie dało nazwać. Międzywojnie wprowadziło tu jakąś nowożytność dopiero, a jak przyszła II wojna to znów wszystko co miało tu jakiś sens zostało zniszczone. Rynku w stricte ekonomicznym znaczeniu tu nie było, więc na czym Ty chcesz zasadzać teorię wolnorynkowe? No na czym? Na gwałt trzeba było postawić na nogi każdy sektor. Teorie wolnorynkowe mają tu mieć zastosowanie? Jak? Do reszty możesz się nie odwoływać jak nie chcesz, ale to mi wyjaśnij. Konkretnie, scharakteryzuj mi efektywność teorii wolnorynkowej w takiej sytuacji, jakiej była Polska.

Jeśli chodzi o wpływ kapitału zagranicznego... Mam nadzieję że taką podstawę jak korelacja rozwoju gospodarczego do budowania nastrojów społecznych masz opanowaną. Bez tego nie ma tematu. Tak wiec tak jak napisałem w poprzednim poście - zależy kiedy go wprowadzisz. Jeżeli wprowadzisz go w momencie początkowym lub zbyt wczesnym w zbyt dużej mierze, to pociągając to za sobą poboczne skutki, oczywiście, że ową &quot;polskość&quot; osłabi - co możesz zaobserwować chociażby u nas obecnie. U nas jeszcze dochodzi ciemnota i brak doświadczenia, ale to jest pokłosie dosyć trudnej historii więc tego nie można się czepiać.

aerts 78

aerts

Użytkownik
Parada równości 11 listopada.
O czym Szyc mówi, bo dużo poezji a mało sensu no i jakoś tak bez przekonania, jakby mu kazali to powiedzieć.
Można było się spodziewać, że stoi za tym GW i Blumsztajn czyli prawdziwy polski patriota, który chce świętować niepodległość.
No i dobrze, niech maszerują. Może uświadomią ludziom, jak są silni, liczni i groźni. Polski patriotyzm miał zawsze i taką twarz.
Ale mogą być też inne. 11 Listopada to świetna okazja do debaty o twarzach polskiego patriotyzmu. Warto spytać, jaka ta nasza Niepodległa ma być.
Z deklaracji organizatorów Marszu Niepodległości trudno to wydedukować. Mówią, że zapraszają wszystkich, którzy są dumni z Polski. W tradycji, z której się wywodzą, to miała być przede wszystkim Polska nieżydowska i bez innych dodatków - taka &quot;tylko biała&quot; właśnie.
Zapraszam do innej Niepodległej: kolorowej.
Jest taka Polska przyjmująca Białorusinów czy Czeczenów, którzy schronili się u nas, uciekając przed dyktaturami, i życzliwa wobec tych, którzy tylko szukają u nas lepszego losu, bez względu na to, skąd przybywają i jaki mają kolor skóry.
Polska, w której bezpiecznie czują się wszelkie mniejszości: narodowe, rasowe, religijne i seksualne.
Polska dumna z różnorodności swoich korzeni, kraj poetów i bohaterów &quot;z matki obcej&quot;. Ojczyzna Mickiewicza, Miłosza i Edelmana. Polska Piłsudskiego, a nie Dmowskiego.
Kraj otwarty na świat i Europę, dumny ze swojej historii i gotowy do rozmowy o grzechach przodków.
11 listopada zobaczymy na ulicach Warszawy tę &quot;białą&quot; Niepodległą. Będzie szła w zwartym szyku, bo ona tak maszeruje, będzie dużo biało-czerwonych flag i kibicowskich szalików.
Zapraszam na spotkanie z moją kolorową Niepodległą. Będzie pewnie więcej różnokolorowych sztandarów, a ci, którzy przyjdą, też będą kolorowi - różnych ras, religii i przekonań. Zapraszam wszystkich, którzy o takiej Polsce marzą: tych z manif i z marszów tolerancji, Oburzonych i entuzjastów wolnego rynku i takich, którym po prostu zwarte szyki marszowe źle się kojarzą.
Nie wiem jeszcze, gdzie spotka się tego dnia kolorowa Niepodległa i o której godzinie, ale apeluję: - Nie zostańcie tego dnia przed telewizorami! To będzie ważny plebiscyt w sprawie naszej wspólnej Niepodległej.
Źródło: Gazeta Wyborcza

Więcej... http://wyborcza.pl/1,75968,10516812,Nasza_kolorowa_Niepodlegla.html#ixzz1cOGGreEy

fabik10 106

fabik10

Użytkownik
Ostatnio sporo się dzieje.
Po pierwsze:
6 listopada o godz 18 w radio Roxy odbędzie się dyskusja na temat &quot;Jak być dziś patriotą?&quot;
Goście: Sokół, Wiktor Marszałek, Sylwia Chutnik, Mamadou Diouf, Samuel Pereira, Rafał Ziemkiewicz
więcej o tym wydarzeniu tutaj: http://www.facebook.com/event.php?eid=119420111501676
Debata się odbyła:
http://samueljrp.wrzuta.pl/audio/5AZlxdjb0Sj/szczuka_sokol_wwo_ziemkiewicz_kurkiewicz_i_pereira_o_11.11

Sokół i Marysia Starosta
Juz po debacie o patriotyzmie radia Roxy, ktora z debata o patriotyzmie miala niestety niewiele wspolnego. Myslalem, ze porozmawiamy o tym jak kto postrzega patriotyzm, jak kto go czuje i o jego wizerunku w mediach, oraz o postawie nowoczesnego patrioty, za ktorego sie uwazam. Tymczasem dyskusja toczyla sie na temat marszu niepodleglosci i blokady marszu niepodleglosci, wiec czulem sie tam odrobine nie na miejscu. Rozmowcy inteligentnie odwracali kota ogonem, aczkolwiek merytorycznie prawica lepiej przygotowana. Ciekawie bylo spotkac sie sam na sam ze wszystkimi uczestnikami, jako osoba dokladnie po srodku, a moze nawet trafniejszym okreslem byloby &quot;z boku&quot;. Ponoc z powodu klopotow technicznych nie wszystko transmitowano i mamy sie spotkac w tym samym gronie ponownie za tydzien. Mam nadzieje, ze porozmawiamy wtedy o patriotyzmie.
Sprostowanie skrajnej manipulacji Gazety Wyborczej nt. debaty o 11 Listopada
Wczoraj uczestniczyłem w Debacie Radia Roxy [ DEBATA ]. Wziąłem w niej udział mimo iż &quot;proporcja sił&quot; była niczym w programie Lisa. Mówiąc dokładniej: nielegalną blokadę reprezentowali nie tylko prowadzący (Max Cegielski i Kazimiera Szczuka), ale i 3 spośród 6 gości (Sylwia Chutnik, Roman Kurkiewicz i Mamadu Diouf). Nie licząc Sokoła, który jak sam mówił &quot;nie stoi po żadnej stronie&quot; królowa nauk maluje nam obraz proporcji sił 5 do 2. Zostałem dziś zmuszony, by pewne kłamstwa sprostować.
Prezentuję zapis dyskusji [ NAGRANIE ], by każdy mógł stwierdzić kto &quot;wygrał&quot; debatę. Moim zdaniem mimo ponad dwukrotnej przewagi, strona broniąca bojówek lewicowych biorących udział w tzw. blokadzie sromotnie przegrała. Sam Sokół stwierdził: &quot;Mam takie wrażenie, że strona narodowa zrozumiała że pewnych rzeczy nie należy robić, a ta druga tego nie zrozumiała.&quot;
Trudno było się jednak spodziewać, że odpowiedzią na sromotnie przegraną debatę będzie... KŁAMSTWO. Co zrobiła Gazeta Wyborcza? [ LINK ]
Napisano: &quot;Pod klubem Tabu gdzie odbywała się debata radia Roxy na temat patriotyzmu, nacjonalizmu i marszów odbywających się 11 listopada pojawiło się ok. 30 skinheadów nacjonalistów, którzy chcieli pobić uczestników debaty&quot;. Kto się pod tym podpisuje? Anonim z serwisu &quot;Alert24.&quot; a jakie zdjęcie zdobi ten przerażający opis? Zdjęcie... z zeszłego roku

O debacie i dyskusji po niej wiele kłamstw rzuca Max Cegielski, dlatego dobrze, że mimo iż Radio Roxy nagranie ze swojej strony zdjęło, jest ono na portalu Wrzuta.pl. Co do atmosfery po debacie, to relacja z Gazety Wyborczej jest wierutnym kłamstwem. Brałem w niej udział, obserwowałem dyskutantów. Po stronie narodowców była pełna kultura i merytoryka. Dziś czytam na stronie Radia Roxy (Agora) i Gazety Wyborczej (Agora) relację z innego wydarzenia, niż to w którym uczestniczyłem.
Co do tego kto był agresywny, przerywał i przeklinał podczas debaty, to każdy może się o tym przekonać słuchając nagrania.
Co ciekawe dziś czytamy łzawe zawodzenia, a to Kazimiera Szczuka publicznie powiedziała, że &quot;Ma prawo dać w mordę i zrobiłaby to jeszcze sto razy&quot;, komentując znane nagranie jak atakuje reportera serwisu Pyta.pl. Sam Roman Kurkiewicz wychwalał wczoraj organizację terrorystyczną RAF, a historię pobicia w przedziale młotkami ludzi jadących na Marsz w zeszłym roku puentuje słowami... &quot;Zraniony pociąg&quot;.
Odpowiem więc, cytując Kurkiewicza: &quot;Panowie nie płaczcie że stronę psują, że was biją...&quot;
LINKI:
relacja GW: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...kinheadzi.html
Nagranie audio z debaty: http://samueljrp.wrzuta.pl/audio/5AZ...ereira_o_11.11
Do maila dołączam nadesłane mi 3 zdjęcia. Na jednym z nich widać &quot;agresywnych&quot; zwolenników Marszu Niepodległości, a na drugim zwolenników blokady... zasłaniających twarze.

--
Z poważaniem
Samuel Rodrigo Pereira
Jeszcze jeden głos po wczorajszej debacie w sprawie oszczerstw lewicowych działaczy. Niezaangażowany po żadnej ze stron muzyk Sokół: &quot;Na Roxy jest bardzo skrajnie opisane wyjscie z debaty. Ja jestem wychowany w Warszawie, znam ten klimat lekko napietych rozmow od zawsze i nie czulem atmosfery, zeby w powietrzu wisial wpierdol dla lewicowej czesci debatujacych. To bardziej autosugestia i nadinterpretacja chwili. Stalem tam z Marysia jakies 10 minut, dokladnie pomiedzy spora grupa mlodych chlopakow a pania Kazimiera i jej znajomymi. Trwala rozmowa, moze nie przy ciasteczkach i angielskiej herbacie, ale jednak rozmowa. Mysle, ze nie powinno byc zadnej obawy i mozemy sie spotkac na nastepnej debacie. Nikomu awantura na lub po debacie nie przynioslaby splendoru. Jako zwykly szary zjadacz chleba nie zaangazowany po zadnej ze stron, mysle, ze jesli jest szansa aby debatowac w gronie o tak odmiennych stanowiskach, to warto to robic. Nie dla niczyjej satysfakcji z obecnych na debacie. Nie po to, zeby jedna strona przekonala druga, bo to przeciez nierealne, ale po to, zeby zwykli ludzie mogli posluchac argumentow obu stron i wyciagnac z tego wnioski, bo taka debata powinna pokazywac ludziom, ze mozna rozmawiac majac nawet skrajnie rozne poglady. A obie strony moglyby sie zgadzac przynajmniej w kwestiach oczywistych i takich, ktore prowadza do rozwoju naszego kraju i nas, mieszkancow.&quot;
Jeszcze dodam, że w dyskusji - już pod klubem - przedstawicieli &quot;skrajnej prawicy&quot; - jak to przedstawia mainstream - z przedstawicielką lewicy - Szczuką, zdecydowana wygrany tych pierwszych, Kazimiera nie wiedziała jak się nazywa. Dodatkowo lewaki obecne pod klubem w internecie głośno zapowiadający blokade marszu (nawet siłą) odmawiają solówek.
pis jou.

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
Lewactwo już zaczęło robić dym.
Raz sierpem, raz młotem w lewacką hołotę :!:
Choć fizycznie nie ma mnie w Wa-wie, to łączę się sercem z uczestnikami Marszu Niepodległości ????

aerts 78

aerts

Użytkownik
Lewactwo już zaczęło robić dym.
Bękarty po Hitlerze zjechały się do Polski wspomóc swoich tęczowych i innych czerwonych towarzyszy.
E: co ciekawe w tvn-ie ani słowa o tym, że ci zadymiarze to nimiecka antifa zaproszona przez Szechtera.
E2:Szechter natomiast podaje, że Narodowcy starli się z działaczami antify.
Czyli tłumacząc na nasze, komuniści z Niemiec zaatakowali grupe, która przeprowadzała historyczne rekonstrukcje.

aerts 78

aerts

Użytkownik
Ciekawe czy tvn powiedział, że z tych 150 zatrzymanych przez policję 100 to byli niemieccy komuniści, którzy przyjechali w odwiedziny do Szechtera?
Komorowski to po prostu narodowy polski wstyd.
Chcę wyrazić ogromny żal, ból, że w tym szczególnym dniu doszło do zjawisk, które stoją w jaskrawej sprzeczności ze świętowaniem polskiej niepodległości - oświadczył prezydent Bronisław Komorowski. - To po prostu narodowy polski wstyd - dodał.
Prezydent podziękował też za pracę służbom, które starały się utrzymać porządek wszędzie tam, gdzie doszło do ulicznych awantur.
- Chciałbym podziękować wszystkim rodakom, którzy Dzień Niepodległości chcieli świętować w sposób radosny i godny, tak że wszyscy czuliśmy się lepiej w tym dniu. Jednocześnie wyrażam ogromny żal i ból, że doszło do zjawisk stojących w jaskrawej sprzeczności z obchodami naszej niepodległości - mówił prezydent.
Bronisław Komorowski powiedział, że rozmawiałem z komendantem stołecznej policji na temat obrażeń policjantów. – Obrażenia są niegroźne, ale faktem jest, że są - powiedział. Prezydent mówił, że wraz ze współpracownikami przeanalizował system prawny decydujący o wydawaniu zgód na demonstracje w Polsce. - Jest on systemem dobrym, ale trudnym do egzekwowania. I tu muszą być podejmowane zdecydowane i surowe decyzje - powiedział.
Jak tłumaczył, chodzi o to, aby &quot;w większym stopniu odpowiedzialność za szkody i zniszczenia w miejscach i czasie objętych zgodą na przeprowadzenie demonstracji jednak obciążała organizatorów&quot;.
- Niewątpliwie w tym zakresie egzekwowania muszą być podejmowane dosyć zdecydowane i surowe decyzje - powiedział. Jak mówił, dostrzega dwa obszary, w których można szukać rozwiązań z jednej strony ułatwiających skuteczność działania policji, a z drugiej - przenoszących w dużej mierze odpowiedzialność na organizatorów wydarzeń.
Prezydent powiedział także, że zlecił odpowiednie prace prawnikom. - Myślę, że jest możliwa nowelizacja prawa bez zmiany konstytucji - co jest w tym wypadku istotne - w taki sposób, aby w większym stopniu odpowiedzialność za szkody i zniszczenia w miejscach i czasie objętych zgodą na przeprowadzenie demonstracji jednak obciążała organizatorów - tłumaczył Komorowski.
Prezydent chciałby też, aby pojawił się zapis, który ułatwi policji rozpoznanie osób - &quot;dzisiaj często występujących w maskach albo z jakimś kamuflażem na twarzy&quot;, co uniemożliwia ich identyfikację.
Jak dodawał, dzisiejsze wydarzenia w stolicy &quot;to po prostu narodowy polski wstyd&quot;. Odniósł się także do obecności w zamieszkach anarchistów i antyfaszystów z zagranicy, głównie z Niemiec. - Wyrażam niepokój, że do Polski przyjechały osoby niezainteresowane świętem - powiedział.
Ups zgubiłem&quot;:&quot; po Komorowski, ale może to lepiej?
Bronek to po prostu gumka od kaleson co widać po ostatnim zdaniu.

panmam2 78

panmam2

Użytkownik
Nie od dziś wiadomo, że w policji robią przygłupy bez szkoły, ale po takich akcjach to mi się nóż w kieszeni otwiera.
ta policja, kamizelka,brak sprzętu i metalowa ,teleskopowa pałka?
Jak zawsze &quot;patrioci&quot; i nie &quot;patrioci&quot;,lewacy, Kibice Legii, ONR itp pokazali ,co dla nich znaczy TP ŚWIĘTO, to jest kolejny raz aby zrobić zadymę aby coś PUBLICZNEGO i PRYWATNEGO zniszczyć.
Idea marszu bardzo mi się podoba.

krzysztof1985 68

krzysztof1985

Użytkownik
Jak to ma być patriotyzm, to ja pier... taki patriotyzm.
Mylisz pojęcia, albo nie myślisz logicznie albo wsuwasz papkę mainstreamową aż równo - nie wiem co gorsze.
Media nic nie mówią o tym, że &quot;niemieccy&quot; koledzy przyjechali wspierać nas w świętowaniu. (Zobacz youtube, ja po wpisaniu marsz niepodległości, w 10-20 wyniku znalazłem niemiecki link do video niemieckich neonazistów, którzy organizowali wycieczkę do Polski 11.11.11) A potem Tusk Vision Network pięknie pokaże, jacy to Polacy są nie trendy, rozróby robią i nietolerancyjni.
Czy nie powinno Ci dać do myślenia, że zniszczyli wozy TVN, Polsatu i innych &quot;polskich&quot; stacji?
Czemu nie ruszyli TVP/TVP3? Przecież to chuligani, niszczą wszystko co popadnie.
Posłuchaj Korwina w superstacji - powiedział, że tam gdzie nie było Policji było spokojnie, a gdzie była Policja było nie halo.
Po 2 nie powinno być 2 marszów.
Sorki, jestem narodowcem, patriotą ale nie dam siebie określić faszystą, chuliganem.
Dla mnie jest jasne kto jest kto i co jest co, a ludzie dali do zrozumienia, że nie chcą więcej być karmieni ścierwem i kłamstwami z kilku stacji i ot tyle.
Idea marszu szczytna, ale oczywiście zrobiło się nie halo po akcjach faszystów.
Filmik --&gt; watch?v=RFZTW__eJx8&amp;feature=related

qozi 4,8K

qozi

Forum VIP
ta policja, kamizelka,brak sprzętu i metalowa ,teleskopowa pałka?
Ciężko mi rozszyfrować o co Ci chodzi, ale mnie chodzi głównie o to, że ta policja to m.in ten policjant op cywilnemu bijący, kopiący po głowie przechodnia, traktując go gorzej jak zwierze.Najgorzej dać debilom i ludziom niewykształconym władzę to najlepiej co im wychodzi to właśnie jej nadużywanie.
I to tylko jeden z przykładów, śmigam często na wyjazdy i tam doświadczam tych zjawisk na każdym kroku - nadużywania władzy przez przygłupich krawężników.

panmam2 78

panmam2

Użytkownik
Ciężko mi rozszyfrować o co Ci chodzi, ale mnie chodzi głównie o to, że ta policja to m.in ten policjant op cywilnemu bijący, kopiący po głowie przechodnia, traktując go gorzej jak zwierze.Najgorzej dać debilom i ludziom niewykształconym władzę to najlepiej co im wychodzi to właśnie jej nadużywanie.
I to tylko jeden z przykładów, śmigam często na wyjazdy i tam doświadczam tych zjawisk na każdym kroku - nadużywania władzy przez przygłupich krawężników.
o to mi chodzi ,że wygląda to na prowokacje jakiś środowisk.
Mylisz pojęcia, albo nie myślisz logicznie albo wsuwasz papkę mainstreamową aż równo - nie wiem co gorsze.
masz racje ,było &quot;fajnie&quot;, przyszli zamaskowani &quot;bandyty&quot; i jak zawsze skończyło się.
Czy nie powinno Ci dać do myślenia, że zniszczyli wozy TVN, Polsatu i innych &quot;polskich&quot; stacji?
Polskie radio również ucierpiało.
Sorki, jestem narodowcem, patriotą ale nie dam siebie określić faszystą, chuliganem. Dla mnie jest jasne kto jest kto i co jest co, a ludzie dali do zrozumienia, że nie chcą więcej być karmieni ścierwem i kłamstwami z kilku stacji i ot tyle.
Nie jestem narodowce i jestem wychowany w duchu umiłowania i szacunku do ojczyzny i nie lubię jak lewactwa,nacjonalizmu i innych patologi. Kto jest kto i co jest co, rozwiń tą myśl.

Do góry Bottom