Besiktas - Fenerbahce
70-78
Fener win @ 1.45 by Sportingbet 7/10
Fener -6.5 @ 2.18 by Pinnacle 1/10
Na początku o Fenerbahce. Przede wszystkim
Odszedł Pianigiani. Jego miejsce zajmie na razie Erdogan (i bardzo dobrze), człowiek, który od 10 lat pracuje w Stambule. Zna ten klub jak własną kieszeń i na prawdę to może być pozytywny kop dla Fener.
Poza tym? Po kryzysie na przełomie 2012/2013 nie ma śladu. Po drodze zdarzały się wygrane m.in. z Khimkami, wygrany Puchar Turcji po meczach z Karsiyaką, Besiktasem i Galatą oraz jeszcze jedna wygrana z Besi, tym razem w Eurolidze.
Jakiś styl ta ekipa w końcu wypracowała i liczę, że po odejściu Pianigianiego będzie już tylko lepiej.
No i Besi... obejrzałem cały ich mecz z Khimkami w piątek i to było straszne. Ten zespół nie ma totalnie żadnego pomysłu na ofensywę. Totalny brak kreowania gry pod wysokich (z resztą przy wolnym jak ślimak Vidmarze, który jest o 2 klasy słabszy niż przed kontuzją to nie dziwi), dopiero w końcówce pograli pare izolacji na Nalgę, ale to za mało. Cała gra opiera się na skuteczności rzutów na półdystansie i dystansie, gdzie masa tych rzutów jest oddawana z nieprzygotowanych, wymuszonych pozycji.
Ten zespół w 9 z ostatnich 14 meczów nie przekroczył granicy 70 pkt... nawet więcej, aż w 6 z tych 14 meczów nie wyszli powyżej 60 pkt w meczu (z Baskonią, Sieną, Barceloną, Maccabi, Karsiyaką i Khimkami). A z kim udało im się rzucić przyzwoitą ilość pkt? z Mersinem, z Telekomem, z Koleijerem, z Tofas i raz z Fenerbahce (72pkt).
To jest totalna kompromitacja ofensywna tej ekipy... nie wiem dlaczego tam nadal na ławce jest Kunter, ten człowiek niszczy Besiktas... nie mogłem już patrzeć jak nawet po skutecznych akcjach pare razy w meczu z Khimkami wydzierał się czy to na Markotę czy na Cetina.
Czego można się obawiać ze strony Besiktasu? Dzisiaj zapewne już zagra Ricki Minard, a strzelec to dobry. Nie wiem jak wygląda sytuacja z Jerrelsem. Zakładając, że obaj zagrają potencjał ofensywny wzrasta znacznie, ale z drugiej strony czy to wystarczy na Fener? Wątpie. Spodziewam się ok. 78-73 (dlatego handicap leciutko).
// Hehe... szkoda, że nie ma zakładów na dokładny wynik - było blisko