Wczoraj udało się ładnie trafić oba typy. Dziś zaczyna się prawdziwa rywalizacja w górach. Dwa najbliższe etapy sporo namieszają w klasyfikacji generalnej.
Do ataków powinni ruszyć Ci którzy sporo potracili. Quintana, Pozzovivo, Scarponi, Moreno, Majka, Uran i Niemiec - na tych zawodników liczę najbardziej. Całą rywalizację będzie próbował kontrolować Evans razem ze swoim kolegami z BMC. Nie będzie to łatwe po chętnych do ataków będzie wielu.
Organizatorzy przygotowali dwa trudne podjazdy:
Cippo di Carpegna (kat. 1; 143,4 km; 6 km; 9,9%, max. 14%)
Montecopiolo (kat. 1; meta; 6,35 km; 6,4%, max. 13%)
Rafał Majka - Michele Scarponi
1,44 sportingbet
8 - 60
Gram w tej parze na Polaka i nie kieruję się tylko sympatią do niego. Majka pokazał, że jest w dobrej formie. 5 etap ukończył na 5 miejscu, na 6 etapie mimo zamieszania, zmiany roweru nie stracił dużo i jest na 4 miejscu w generalce. To na pewno dodatkowo mobilizuję go do dobrej jazdy. Został zdecydowanym liderem Saxo i dostał do pomocy Nicolasa Roche'a. Scarponi poniósł trochę większe straty we czwartek. Włoch powoli się rozkręca, pewnie będzie dziś wysoko. Ja wyżej oceniam dyspozycję Majki i myślę, że można spokojnie na niego zagrać.
Cadel Evans - Rigoberto Uran
1,66 sportingbet
5 - 6
Evans najprawdopodobniej zostanie dzisiaj liderem. Od występu w Giro del Trentino utrzymuję bardzo dobrą formę. Australijczyk będzie pilnował swoich przeciwników, Uran na pewno nie zostanie odpuszczony. Na razie na obu trudniejszych etapach lepszy był Evans. Zawodnik BMC lubi "szukać" bonifikat na mecie. Uran do tej pory cały sezon jedzie bez błysku. Nie zdziwiłbym się gdyby dzisiaj trochę stracił.
Diego Rosa - Maxime Bouet
1,55 sportingbet
32 - 49
Tutaj zagram odwrotnie niż dawid.400. Bouet na razie wygrywa z młodym Włochem w generalce o minutę. Ja jednak właśnie zagram na zawodnika Androni. Obaj niedawno jechali Giro del Trentino. Minimalnie lepszy okazał się Rosa, ale nie był to jakiś udany wyścig dla tych dwóch kolarzy. Wg mnie Rosa lepiej radzi sobie w górach, przed rokiem ukończył Giro na 23 miejscu. Bouet błysnął w takim sezonie w Trentino (ucieczka na 1 etapie z dużą przewagą), gdzie był blisko nawet wygrania wyścigu. Dziś w górach Rosa powinien udowodnić swoją wyższość nad Francuzem.