IRLANDIA: Pierwsza Liga
20:45 Bohemians - Bray
20:45 Cork City - Shamrock Rovers
20:45 Derry City - Sligo Rovers
20:45 Drogheda - Galway
20:45 St. Patricks - Dundalk
IRLANDIA: Dywizja 1
20:15 Shelbourne - Waterford
20:45 Cabinteely - Cobh Ramblers
21:00 Finn Harps - UC Dublin
21:00 Wexford - Athlone
Dzisiaj wiele ciekawych zdarzeń, niestety nie do grania pod kątem 1X2. W kilku meczach dla mnie trudno wskazać zdecydowanego faworyta.
Pierwsza Liga:
Cork City-Shamrock Rovers
W "Kotle Czarownic" The Hoops mogą powalczyć o dobry wynik. Jadą tam w pełnym składzie a gospodarze chyba bez lewego obrońcy Bennetta który pauzuje już od 4 maja gdzie dostał kontuzje z Cyganami. Mało tego w tej edycji goście jeszcze nie przegrali.
Derry City-Sligo Rovers
Do Irlandii Północnej zawita Sligo które nie jest bez szans chociaż nie zagra dziś David Cawley a to kluczowy pomocnik który grał przecież kupę lat w Ipswich Town. Derry przegrało dwa mecze z rzędu, rozumiem porażkę z Drwalami ale u siebie z mega osłabionym wtedy Galway ?
Drogheda-Galway
W Droghedzie pojawi się Galway. Zasygnalizowali wzrost formy. Ale ich lista absencji jest nadal bardzo długa..oprócz niepewnego Currana na pewno dalej nie zagra Oji, Garcia, O'Connell i Cantwell..Drogsi to w tym sezonie niestabilny team i na pewno nie obstawię tego spotkania.
St. Patricks-Dundalk
Na Richmond Park w Dublinie zawita Dundalk, hegemoni tej ligi i śmiem twierdzić już teraz że powinni spokojnie obronić tytuł. Patsi to bardzo solidna ekipa i jak oni przegrali ostatnio z Mewami wiedzą oni tylko sami. Drwale cały czas bez kapitana Stephena O'Donnella ale niewykluczone że dziś wejdzie w drugiej połowie spotkania. Goście dla mnie to lekki faworyt ale to nic pewnego.
Dywizja 1:
Cabinteely-Cobh Ramblers
Ha, ha, chyba już wiecie z czego polewam. Mecz dwóch najsłabszych dla mnie ekip na koniec sezonu. Pojedynek amatorów-biegaczy z dziadami. Obie drużyny grają na razie ponad stan a Ramblers to już w ogóle mnie zadziwia. O ile amatorzy dziś w optymalnym zestawieniu to dziady bardzo osłabieni..podać nazwiska ?
Finn Harps-UC Dublin i
Wexford-Athlone
Pierwszy mecz opiszę poniżej a w drugim w jednym zdaniu napiszę że Wexford powinien wygrać te zawody zwłaszcza że u gości zawieszony za kartki jest pomocnik Eric Foley. Kiedyś grał w Droghedzie, opuścił ten klub 8 czerwca 2014 i podpisał kontrakt z Athlone 25 lipca tamtego roku.
Zostały nam dwa spotkania:
Bohemians-Bray
Oddsmakerzy rzucili na to spotkanie jak szczurowi trutkę niesamowity kurs 1,35. Cyganie to zdecydowany faworyt ale na pewno nie po tym kursie. Dlaczego ? Bo tak naprawdę dopiero tuz przed spotkaniem dowiemy się czy zagrają: Anto Murphy, Dean Kelly, Paddy Kavanagh, Dave Mulcahy i Derek Pender. A na pewno nie zagra Dean Delany, jest bowiem zawieszony. Mewy z dwoma niepewnymi w składzie (Scully i Cooney). I teraz moja dygresja. Czy jest sens grać po takim kursie te zawody ? Dla mnie nie chociaż niewykluczone że Bohemians gładko to wygra. Ja osobiście nie ryzykuję.
Shelbourne-Waterford
Muszelki podobnie jak Cyganie to również zdecydowany faworyt tej potyczki. Jednak nie ruszam tego spotkania. Osłabienia w ekipie z Dublina + lekkie przebudzenie gości powoduje że olewam to spotkanie.
No i wspomniany wyżej:
Finn Harps-UC Dublin TYP BTS kurs 1,91 5/10 g. 21.00
2:2 WIN
PS: To jest jedyny mecz godny gry na dzisiaj. Oba zespoły w doskonałej formie. Lider Harpie zaskakują wszystkich od początku sezonu. Zresztą pisałem o tym już wielokrotnie. U siebie w ostatnich 5 spotkaniach zawsze potrafili strzelić:
08.05.15 DYW Finn Harps Waterford 3 : 2
24.04.15 DYW Finn Harps Shelbourne 1 : 0
10.04.15 DYW Finn Harps Athlone 1 : 0
27.03.15 DYW Finn Harps Cobh Ramblers 2 : 0
13.03.15 DYW Finn Harps Cabinteely 2 : 0
Z kolei Studenci są również w wybornej formie. Nie dość że nie przegrali już od 7 kolejek to w ostatnich 3 wyjazdowych spotkaniach strzelili aż 5 goli. 3 kwietnia te dwie ekipy spotkały się w Dublinie i padł wynik 2:2. I to co najbardziej mi się podoba to ich wynik z ostatniej wizyty u Harpii:
19.09.09 DYW Finn Harps UC Dublin 0 : 5
Tak wiem to było kupę lat temu ale proszę uwierzyć że niektórzy kibice doskonale pamiętają ten wynik a mam to info z pierwszej ręki. Dzisiaj w Ballybofey gospodarze zagrają o pełną pulę a goście muszą się udać w dłuższą drogę na północ Irlandii w stronę Donegal ale po ostatniej ich wygranej z Małolatami 4:1 uważam że moja propozycja jest jak najbardziej do rozpatrzenia.
W grę wchodzi również over 2,5 po świetnym kursie 2,25.
Gwoli ścisłości u gospodarzy nie zagra zawieszony Keith Cowan a goście w pełnym rynsztunku. Z Robbiem Bensonem na czele..przypominam jego metryczkę:
"Robbie can play as a midfielder or a striker and he has played underage International matches for
Ireland.
He made his league debut with Athlone as a substitute away to Waterford United on 3 Octobber 2008 and continued playing for the club until September of 2010 when he signed for UCD as part of a scholarship programme.
Robbie was unable to play for UCD's league side during the closing stages of the 2010 season due to scholarship regulations. However he did take his place in the squad for the 2011 season, making 20 league appearances and scoring five goals. Robbie became a mainstay of the side during the 2012 season, playing a part in thirty-one league games for the club, scoring three goals in the process, as UCD finished ninth.
Robbie stayed with UCD for the 2013 season, and scored an impressive nine goals in twenty-five appearances during the campaign, as UCD once more finished ninth. In the 2014 season, Robbie was made the captain of the team and played in every league game for the club, scoring three goals"
To tyle, powodzenia..
Edit: Tak jak przewidziałem kurs 1,35 na Bohemians to była kpina..mecz skończył sie bezbramkowym remisem.