gemsetmecz
Użytkownik
Dzisiaj jak na pewno zauważyliście gram trochę ostrożniej. Wspomniałem w poprzedniej analizie, że tenis zaczął mnie zaskakiwać. Pewnie domyślacie się o jaki wynik chodzi i dlatego dzisiaj zdarzenia z podpórkami. Hewitt czarny koń tego turnieju stanie na przeciwko Youzhny'ego, który również znalazł się tutaj nieoczekiwanie. Wyeliminowali po jednym bardzo dobrym graczu, Rosjanin pokonał Haasa, natomiast Australijczyk wygrał z del Potro po świetnym widowisku. Normalnie pewnie bym zagrał na czysty win Hewitta, ale nie dzisiaj.
Spotkanie może nam przynieść nie lada emocje. Dwóch bardzo zbliżonych umiejętnościami zawodników zmierzy się o ćwierćfinał turnieju singlowego. Dodajmy, jak każdy na pewno wie, chodzi o największy prestiż, czyli Wielkiego Szlema rozgrywanego w Nowym Jorku. Dotychczas aż 6 z 7 spotkań bezpośrednich wygrał Lleyton. Były lider rankingu ma chyba sposób na Youzhny'ego i tutaj także stawiałbym go w roli faworyta. Mimo, że Mikhail gra równo od dłuższego czasu, może mieć kłopoty z ograniem tak doświadczonego gracza. Były lider rankingu także odbudował formę i stanie przed szansą na pierwszy ćwierćfinał Wielkiego Szlema od 2009 roku, kiedy to grał na Wimbledonie, a pierwszy od 2006 na US Open. U Rosjanina sprawa wygląda zupełnie inaczej. W 2012 roku na kortach w Londynie grał z Rogerem w 1/4 finału, a dwa lata wcześniej zameldował się tutaj w półfinale.
Wyniki więc wskazują, że warto raczej pograć w stronę rok młodszego Youzhny'ego. Ja jednak zdecyduję się inaczej, tenis jak już niejednokrotnie wspominałem jest nieprzewidywalny i może to właśnie Hewitt zagra w kolejnej rundzie. Nikt przecież bez przyczyny nie eliminuje del Potro i ma tak wyraźną przewagę w H2H. To nie może być przypadek. Styl gry jaki prezentują dostarcza wielu emocji, Australijczyk potrafi zagrać świetne piłki, przecież to były nr 1 rankingu, a Mikhail wcale nie będzie mu dłużny. Wyszkolenie techniczne także ma na bardzo wysokim poziomie i na pewno będzie chciał zaskoczyć rywala. Regularność przez cały mecz wyłoni nam zwycięzcę spotkania i szczęśliwca, który zagra w ćwierćfinale na kortach w Nowym Jorku. Rywalizacja jest zaplanowana na 18:30 czasu polskiego, oby tylko nie padało.
Statystyki:
Wygrane: 57
Przegrane: 28
Zwrot: 7
Skuteczność: 67%
Wygrane: 57
Przegrane: 28
Zwrot: 7
Skuteczność: 67%