19:00; Neptunas - Olympiakos
O Olympiakosie pisałem już sporo rozpisując się przy okazji meczów pierwszej kolejki. Tak, jak przewidywałem dwa tygodnie temu - zwyciężyli w Valencii, a ostatnio odnieśli cenne zwycięstwo nad Cają Laboral. Pomimo tego, iż Grecy miewają wahania, głównie pod względem koncentracji - w szczególności po ciężkich meczach w Eurolidze (porażka z Kifisią), tak w Europie po prostu im się to nie zdarza, a 10:0, jakie zaprezentowali rok temu jest dowodem moich słów. W Eurolidze wychodzą maksymalnie skoncentrowani i nigdy nie lekceważą przeciwnika.
Neptunas to z pewnością jedna z dwóch ekip, które po pierwszej fazie pożegnają się z Euroligą. Myślę, że Valencia z czasem się ogarnie i razem z Litwinami poleci Crvena, ale nie o tym teraz mowa. Zwycięstwo Litwinów z Serbami nie robi na mnie jakiegokolwiek wrażenia, gdyż wobec meczów takich drużyn dużą rolę odgrywa własny parkiet, a sama Crvena nie jest jakąś przeszkodą nie do przejścia. Na temat walorów Litwinów nie ma co się rozpisywać, gdyż po prostu w każdym aspekcie Olympiakos ich przewyższa, a jedynym, malutkim handicapem jest hala, w której odbędzie się dzisiejszy mecz.
Myślę, że Olympiakos pokaże to, do czego nas przyzwyczaił, czyli koncentracja i brak lekceważenia przeciwnika. Na tym etapie trzeba zbierać zwycięstwa, aby spokojnie zakwalifikować się z pierwszego miejsca do kolejnej fazy, a wpadki są niepożądane. Olympiakos odniesie zwycięstwo, tego jestem niemalże pewien, handi ustawione stosunkowo wysoko jak dla mnie, dzięki czemu ja proponuję po małym kursie inną propozycję:
Neptunas - Olympiakos; Olympiakos -4,5 @ 1,36 (Bet365) [7/10] 81:85
20:45; Unicaja Malaga - Limoges
Podobne spotkanie będzie miało miejsce w Grupie B. Unicaję Malagę także przedstawiałem podczas spotkań pierwszej kolejki. Obecnie mają na swoim koncie 2 zwycięstwa i przed następnymi, zdecydowanie bardziej ciężkimi, meczami jest to niezwykle wartościowe. Jak już wspominałem - tę grupę określam mianem "grupy śmierci", dlatego koniecznością jest wypunktowanie rywali pokroju Limoges.
Wobec posiadania za rywali CSKA Moskwa i Maccabi, które - można powiedzieć - mają zarezerwowane miejsce w kolejnej fazie, nie można potykać się z outsiderami grupy. Prawdą jest, iż Francuzi, razem z Chorwatami z Zagrzebia, od początku byli skazywani na pożarcie. Wobec trzech porażek Alby Berlin pojawia się mała szansa na awans do kolejnej fazy, ale - podobnie jak w przypadku Valencii z analizy wyżej - myślę, iż
Niemcy z czasem się ogarną. Do rzeczy:
Limoges, podobnie jak Neptunas przy okazji starcia z Olympiakosem, wyraźnie odbiega poziomem od drużyny z Hiszpanii. Jak pokazał mecz z Cedevitą - Malaga bez problemu motywuje się na "mniejszych" rywali i spokojnie ich "eliminuje". Tym bardziej przed własną publicznością nie powinni odstawić żenady. Przy ewentualnym zwycięstwie Malagi i trzech porażkach Alby Berlin Hiszpanie zapewnią sobie ogromny handicap nad Niemcami, a Maccabi na obecną chwilę będą wyprzedzać o jedno zwycięstwo.
Limoges odniosło dość przekonywujące zwycięstwo nad Cedevitą, ale to nie dziwi, gdyż - mimo wszystko - Francuzi to chyba lepsza drużyna od Chorwatów. Jednak z przeciwnikami prezentującymi poziom nieco wyższy niż "przeciętny" ulegają znacznie, jak to było podczas spotkania w Izraelu z Maccabi, gdzie ulegli obrońcom tytułu 16 punktami.
Podobnie jak w analizie wyżej - nie tracę czasu na porównywaniu poszczególnych pozycji między obiema drużynami, gdyż Malaga to jednak poziom lub dwa wyżej niż Limoges. Naprawdę, podobnie jak w przypadku Neptunasu, Limoges musiałby mieć prawdziwy dzień konia aby chociaż powalczyć z Hiszpanami. Sądzę, że Unicaja wyjdzie zmotywowana, gdyż dla nich w pewnym stopniu jest to "must-win". Oczywiście, nie mają noża na gardle, ale piszę to w sensie, jakoby ewentualne zwycięstwo znacznie ułatwiałoby walkę w grupie przed następnymi meczami. Cóż, dla mnie nie ma wątpliwości. Jako, że Malaga gra u siebie można próbować standardową linię wystawioną przez Bet365, ja jednak uderzam w obniżoną, podobnie jak w przypadku Olympiakos, gdyż w dublu z Grekami daje nam to całkiem przyjemne AKO.
Unicaja Malaga - Limoges; Malaga -4,5 @ 1,39 (Bet365) [7/10]
Unicaja Malaga - Limoges; Malaga -9,5 @ 1,9 (Bet365) [4/10]
75:69
AKO: Malaga -4,5 + Olympiakos -4,5 = 1,9 (Bet365) [7/10]
Być może pojawi się jeszcze jedna lub dwie analizy, ale to w późniejszych godzinach.