Anadolu Efes @ 2,60 Bet365
w miarę spokojne zwycięstwo, mecz jak spodziewałem się nie był łatwy, ale Efes prowadził cały mecz, a w 4 kwarcie kontrolowali wszystko, prowadząc większość czasu min 10 pkt.
Przesadzony ten kurs na Turków mi się wydaje. Jedyną przewagą Sassari jest wg mnie własny parkiet. Na pewno nie będzie to łatwy mecz dla Efesu, ale pomimo tego to oni dla mnie są faworytem tutaj. Przede wszystkim zupełnie inny potencjał kadrowy. Dinamo to mieszanka Włochów z Amerykanami + Nigeryjczyk Lawal. Przed sezonem spore rotacja w składzie, większość to nowi gracze, pościągani z niezłych europejskich klubów: znany nam bliżej Logan z Alby, Dyson z Brindisi, Sanders z Bamberga, Sosa z Ulm czy Lawal z Astany. Z rodzimych graczy tak naprawdę niezły europejski poziom prezentuje tylko Marco Cusin. Skład ten bym oceniał bardzo pozytywnie gdybym analizował teraz mecz w ramach rozgrywek Eurocup, ale w Eurolidze to jest po prostu mizeria powiedzmy sobie szczerze. W pierwszym meczu
EL powalczyli z Niznym Novogrodem i ledwo przegrali, ale Rosjanie to też kadrowo nic specjalnego na warunki Euroligowe.
Zupełnie inaczej ma się sprawa z Efesem. Może nie są tak silni jak ich wielcy rywale z Fenerbahce, ale skład bez wątpienia znaczący już coś na parkietach europejskich. Krstic, Lasme, Saric, Perperoglu, Draper, Janning czy Bjelica to nazwiska, których nie trzeba przybliżać fanom europejskiego basketu. Ograni zawodnicy w topowych klubach Europy (Lasme z Pao, Draper Real, Janning Siena, Bjelica Laboral, Krstic CSKA, Saric młoda gwiazda z Cibony). Większość składu również przybyła dopiero przed tym sezonem, ale ta sama sytuacja u Włochów, więc nie ma tu żadnej przewagi u którejś z drużyn. A potencjał zdecydowanie po stronie Turków.
W lidze ostatnio pomęczyli trochę, przegrali z Gaziantepem i minimalnie wygrali z Trabzonem, ale wiadomo, że Euroliga to inny poziom motywacji. Tydzień temu pokonali silny Unics Kazan i liczę, że jutro potwierdzą swoją siłę.
Mecz na włoskim terenie pewnie nie będzie łatwy, ale po takim kursie wg mnie warto zdecydowanie Efes brać. Wg raportu euroleague.net bez kontuzjowanych obydwie ekipy.
Dla mnie to pojedynek drużyny euroligowej pełną gębą z mocnym zespołem na poziomie Eurocupu.
e: już niewiele ponad 2.. ładnie zabity