>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Dyskusje polityczne - stary zbiorczy temat

Status
Zamknięty.
midel 189

midel

Użytkownik
Po pierwsze prezydent nie rządzi krajem.
Po drugie co to za wyrażenie bzduro-brednie, jakaś nowomowa?
Po trzecie znasz jakąś partię, która w programie nie miałaby walki z bezrobociem, a bezrobocie jak 20 lat temu powstało, tak jest do dzisiaj, bo w czasach PRL-u bezrobocie to było science-fiction, no ale widocznie państwu bardziej opłaca się dawac ludziom zasiłki niż tworzyc nowe miejsca pracy. Może jest w tym jakaś gospodarcza logika.:roll:
Po pierwsze to mamy w Polsce trójpodział władzy: władza wykonawcza m.in. prezydent, władza ustawodawcza i władza sądownicza. Tak podstawowe rzeczy powinien wiedzieć każdy, a skoro nie wie, bo jest nieukiem lub z innej przyczyny to nie powinien wypowiadać się, a tym bardziej atakować innych. Przeczytaj sobie jeszcze raz cytowaną przeze mnie wypowiedź. Jeśli nie dalej nie zrozumiesz jej sensu to daj sobie spokój z wypowiadaniem się na poważne tematy.

skrewdriver 3

skrewdriver

Użytkownik
Po pierwsze to mamy w Polsce trójpodział władzy: władza wykonawcza m.in. prezydent, władza ustawodawcza i władza sądownicza. Tak podstawowe rzeczy powinien wiedzieć każdy, a skoro nie wie, bo jest nieukiem lub z innej przyczyny to nie powinien wypowiadać się, a tym bardziej atakować innych. Przeczytaj sobie jeszcze raz cytowaną przeze mnie wypowiedź. Jeśli nie dalej nie zrozumiesz jej sensu to daj sobie spokój z wypowiadaniem się na poważne tematy.
I co z tego, że jest trójpodział jak rola prezydenta w procesie legislacyjnym ogranicza się do podpisania lub zawetowania ustawy, które to weto i tak może zostac odrzucone. Władza sądownicza twoim zdaniem rządzi? Wydawanie wyroków nie jest rządzeniem tylko interpretowaniem i egzekwowaniem prawa, które nie przez sądy jest uchwalane.

midel 189

midel

Użytkownik
I co z tego, że jest trójpodział jak rola prezydenta w procesie legislacyjnym ogranicza się do podpisania lub zawetowania ustawy, które to weto i tak może zostac odrzucone. Władza sądownicza twoim zdaniem rządzi? Wydawanie wyroków nie jest rządzeniem tylko interpretowaniem i egzekwowaniem prawa, które nie przez sądy jest uchwalane.
W takim razie uważasz, że rządzenie to tylko tworzenie prawa? Nie bardzo. Poza tym dosyć ograniczyłeś w swojej wypowiedzi kompetencje prezydenta.

deemer 0

deemer

Użytkownik
Ciekawe czy ktokolwiek głosujący na PO, PiS, PSL, SLD jest w stanie wymienić jakiekolwiek znaczące różnice między tymi ugrupowaniami?

Oczywiście po za takimi różnicami:

1. Ich politycy mają inne twarze.
2. PO chce wprowadzić € i to jak najszybciej, PiS chce € ale nie jak najszybciej, PSL chce € ale obojętnie kiedy a SLD nie wie czy chce €.
3. PO, PSL i PiS chcą chronić polskich obywateli zabraniając im hazardu (zwłaszcza tego przez internet) bo wiadomo czym to się może skończyć.
SLD uważa że ważniejsze jest zamurowanie okien na piętrach powyżej trzeciego aby obywatele nie mogli z nich skakać bo takie zabawy prawie zawsze kończą się śmiercią.
4. PO chce znacznie rozszerzyć listę produktów zakazanych bo wiadomo że obywatele odurzają się wszystkim co można połknąć. Pozostałe partie są za tym aby po prostu zakazać wszystkiego i wypuszczać na rynek te produkty które oni wpiszą na listę produktów bezpiecznych.

Pewnie każdy oleje ww pytanie ale zastanówcie się czym one się na prawdę różnią? Co takiego zrobiło by PiS aby nie było 30 mld deficytu budżetowego.

Ja od zawsze głosuję na UPR, teraz WiP bo nie chcę żyć w państwie w którym traktuje się mnie jak kompletnego idiotę zakazując prawie wszystkiego, zaczynając od obstawiania w necie, poprzez możliwość zajarania skręta, używania normalnych żarówek po gospodarowanie moimi własnymi pieniędzmi tak jak ja tego chcę.
Dość mam płacenia 80% podatków z których większość jest złodziejsko poukrywana w produktach takich jak benzyna, papierosy itp.

Większość ludzi nawet nie wie że istnieje w ogóle taka partia jak WiP ponieważ są nieustannie karmieni tym co widać w TV. Z małej grupki osób które o tym słyszały jedynie niewielki procent zainteresował się ich programem. Z tego małego procentu spora część od razu uznała ich za dziwaków tylko dlatego że ich poglądy w sposób niewyobrażalny różnią się od reszty. Oni nie są za niewielkimi zmianami lecz raczej za generalnym remontem systemu w jakim żyjemy. Z osób które dokładnie poznały ich program oczywiście odpadnie kilka % tych którzy się z nim nie zgadzają a reszta albo zagłosuje na nich albo uzna że nie warto bo i tak nie wygrają wyborów i dlatego potem są takie wyniki w postaci 2-3% poparcia.

Powiedzcie mi jak w tym kraju ma się coś zmienić?? :-(

lukascash 2,6K

lukascash

Forum VIP
Prezydent nie rządzi to raz. Dwa..dziwi mnie wyzywanie Korwina-Mikke od &quot;nie bardzo&quot;..moze i momentami jest niepoważny, może ma kontrowersyjne poglądy, ale przynajmniej nie owija w bawełnę..mówi co mysli..a że Polacy wolą słuchać obietnic i pustych frazesów, to już nie jest problem JKM, tylko Polaków...&quot;kolesie&quot; rządzą od 20 lat krajem oczywiscie &quot;w interesie Polski, Polaków&quot;, &quot;dla Polski i dla Polaków&quot; i co? 40 milionowy kraj nie ma autostrad, ma za to przymusowy ZUS, system emerytalny to kolos na glinianych nogach, system służby zdrowia to syf, jakich mało..mozna wymieniac i wymieniac..20 lat, kosmetyczne zmiany, żadnej reformy, smród komuny czuć na każdym kroku,a przecież mamy liberalizm...ale co z tego? Najważniejsze, że mamy wyrozumiałe społeczeństwo...Wole człowieka z poglądami, nawet kontrowersyjnymi, niż Napieralskiego, która nie ma poglądów, Palikota, który nie ma poglądów, Jurgiela, który boi się księdza, Kaczynskiego, który nie ma konta bankowego, prezesa NPB, który nie zna się na ekonomii, Niesiołowskiego, dla którego wszystko poza nim jest żenujące, Marka Borowskiego-Bermana, Aleksandra Kwaśniewskiego, dla którego uroczystości ku czci pomordowanych przez NKWD w Charkowie były takim przeżyciem, że aż &quot;mdlał&quot;, Ryszarda Kalisza, który twierdził, że Kwaśniewski nie był pijany w Charkowie, cały ten SLDowski obóz, dla którego w przyszłosci wszystkie ssaki będą się mogły krzyżować ze sobą, cały PiSowski obóz, który uważa się za prawicowy, a jest lewicowy, cały obóz polityków PO, którzy ładnie się prezentują przed kamerami, ale nie za bardzo wiedza co się wokoł nich dzieje,.....etc.

legionista696 1

legionista696

Użytkownik
W związku z tym co się stało, żeby nie pisać w temacie o katastrofie : jak myslicie, kogo wystawi PiS, kogo SLD, moim zdaniem warto podyskutować na ten temat.

Prince de Belial 1,6M

Prince de Belial

Forum VIP
W związku z tym co się stało, żeby nie pisać w temacie o katastrofie : jak myslicie, kogo wystawi PiS, kogo SLD, moim zdaniem warto podyskutować na ten temat.
Moim zdaniem jeżeli PiS wystawi Jarosława do prezydentury to dostanie ogromny handicap wiadomo w jakiej postaci i walka może byc bardzo wyrównana.

betheone 188

betheone

Użytkownik
Kandydatura Jarosława byłaby niepoważna. W obliczu tej sytuacji możliwość jego kandydowania i liczenie na głosy poparcia od ludu wskutek współczucia jemu i rodzinie jest dla mnie zupełnie nie do przyjęcia. Jechać na tragedii brata... nie, nie mogę sobie tego wyobrazić. Mam nadzieję, że chłop jest poważnym człowiekiem i swojej kandydatury nie wystawi.

legionista696 1

legionista696

Użytkownik
To będzie w ogóle dziwna kampania, nie będzie wypadało kandydatom przeciwnym PiS-owi mówić, że &quot;prezydent może być niski, ale nie może być mały&quot; ... Ja również myslę, że Jarosław Kaczyński nie wystartuje, myslę, że wystartuje z ramienia PiS Ziobro i chciałbym, żeby wygrał.

adqs 3,5K

adqs

Forum VIP
Nie wiem czy Komorowski wygra wybory. Miałem tę przyjemność i oglądałem na TVP1 program &quot;Kondolencyjna Księga Telewizyjna&quot;, ludzie wypowiadali się bardzo rozważnie. Zapadły mi w pamięć słowa pewnej kobiety, która otwarcie &quot;jechała&quot; po TVN-ie i PO. Mówiła też o jedynej prawdziwej Prawicy i o jedynych Patriotach.
W czasie tego programu, u dołu ekranu była dyskusja internautów, czat. Ludzie również tam pisali o zbliżających się wyborach. Również wypowiadano się w podobnym tonie jak wyżej.
Na sam koniec programu, jakiś starszy Pan wkleił się do kamery i krzyknął &quot;Nie głosujcie na Komorowskiego :!:&quot;

flamaster 875

flamaster

Forum VIP
Zgadzam się z przedmówcami i od razu przepraszam jeśli kogoś urazi to co napiszę, ale uważam, że nie powinniśmy głosować na Komorowskiego nawet jeśli byłby ktoś za PO. Dlaczego? Dlatego, że przy rozbitej opozycji skupienie całej władzy w rękach jednej partii może być bardzo niebezpieczne dla Kraju i zniweczyć tyle trudu włożonego w budowanie wolnej i w pełni demokratycznej Polski.

vader 2,8K

vader

Forum VIP
Zgadzam się z przedmówcami i od razu przepraszam jeśli kogoś urazi to co napiszę, ale uważam, że nie powinniśmy głosować na Komorowskiego nawet jeśli byłby ktoś za PO. Dlaczego? Dlatego, że przy rozbitej opozycji skupienie całej władzy w rękach jednej partii może być bardzo niebezpieczne dla Kraju i zniweczyć tyle trudu włożonego w budowanie wolnej i w pełni demokratycznej Polski.
Po pierwsze sondaże i tak dawały wygraną Komorowskiego nad Kaczyńskim (gdyby zdecydował się kandydować).
Po drugie tak niedawno SLD skupiało w swoich rękach urząd Prezydenta, premiera i ogromną większość parlamentarną. Czy coś się stało z demokracją w Polsce?
Czysty populizm...
Co do kandydatury Jarka. To byłby cios poniżej pasa. Grać na uczuciach kandydując na Prezydenta. Nawet jak zdecydowałby się to i tak nie będzie miał szans z Komorowskim.
Jedynym dobrym kandydatem wydaje się być Ziobro.
Jest ciągle jednym z najbardziej rozpoznawalnych ludzi PISu.
W tej sytuacji tylko On, moim zdaniem, mógłby kandydować i miałby realne szanse na II turę. Problem w tym, że Jarosław go jednak nie lubi i jak widać od pewnego czasu próbuje marginalizować jego postać. Np. przez &quot;zsyłkę&quot; Ziobry do Europarlamentu. Jarek nie będzie chciał raczej wystawić Ziobry.
Dla mnie Ziobro albo nikt...
Jarek jeśli będzie kandydował to wyjdzie na tym jeszcze gorzej...

bukmachertsw 437

bukmachertsw

Użytkownik
Po pierwsze sondaże i tak dawały wygraną Komorowskiego nad Kaczyńskim (gdyby zdecydował się kandydować).

Po drugie tak niedawno SLD skupiało w swoich rękach urząd Prezydenta, premiera i ogromną większość parlamentarną. Czy coś się stało z demokracją w Polsce?

Czysty populizm...

Co do kandydatury Jarka. To byłby cios poniżej pasa. Grać na uczuciach kandydując na Prezydenta. Nawet jak zdecydowałby się to i tak nie będzie miał szans z Komorowskim.

Jedynym dobrym kandydatem wydaje się być Ziobro.
Jest ciągle jednym z najbardziej rozpoznawalnych ludzi PISu.
W tej sytuacji tylko On, moim zdaniem, mógłby kandydować i miałby realne szanse na II turę. Problem w tym, że Jarosław go jednak nie lubi i jak widać od pewnego czasu próbuje marginalizować jego postać. Np. przez &quot;zsyłkę&quot; Ziobry do Europarlamentu. Jarek nie będzie chciał raczej wystawić Ziobry.

Dla mnie Ziobro albo nikt...

Jarek jeśli będzie kandydował to wyjdzie na tym jeszcze gorzej...
Juz nie raz bylo mowione o manipulowaniu TV tu tez zwróc uwage, że tak moze byc co do relacji pomiedzy Ziobra a Kaczynskim.
Osobiscie cenie Ziobre porownalbym go nawet do KAczynskiego, gdyz jest takim &#39; niewygodnym&#39; politykiem walczy o swoje nawet duzym kosztem, sprawdzilby sie.
Druga sprawa nie wiem czy pamietasz wybory 5 lat temu gdy LEch KAczynski takze przegrywal w sondazach aby ostatecznie wygrac, wszystko sprawa otwarta jednak faktem jest , że tu przewaga bywała dosyc wyrazna.
Dzis o ile sie nie myle juz wybrano szefa BBNu i wcale nie jest co czlowiek zwiazany z PO, takze bez obaw jedna partia wszystkich stolkow nie zajmie.

assitalia 6K

assitalia

Użytkownik
Spora szansa, że w obecnej sytuacji lewicę wspomoże Cimoszewicz. Nie chciał, upierał się, że go to nie interesuję ale po tym co się wydarzyło jest spora szansa, że zmieni zdanie. Jeśli tak się stanie to wygra te wybory. Czy to dobrze? Wątpie. Ja nigdy za nim jakoś szczególnie nie przepadałem.

Co do PiS-u to pierwszą myślą był właśnie Jarosław K. ale sądze, że nawet on nie będzie do tego zdolny. Co prawda Jarek jak nikt inny potrafi zaskakiwać, ale chyba nie będzie grał na uczuciach i nie wykorzysta w takim celu śmierci brata. Popieram kandydaturę Ziobry, choć też jakoś szczególnie nie jestem jego fanem.

Jeśli chodzi o Komorowskiego to może nie będe się wypowiadał. Niech się cieszy, póki może. Mam nadzieję, że w czerwcu już nie będzie mógł.

qozi 4,8K

qozi

Forum VIP
No chyba, że niespodziewanie i z kosmosu wyskoczy Aleksander K.
On już raczej nie może, tylko dwa razy można być na kadencji jak się nie mylę.

Ja się zgadzam z Flamastrem - jak wiemy monopol na władzę ma jedna partia i raczej będzie tak na razie.Dlatego Tusk nie kandydował na urząd, będzie spokojnie Premierem, ograniczy kompetencje Prezydenta i jemu to pasuję.

Mówią, że kohabitacja jest dobra, ale ja uważam, że nie do końca bo tak jak mówiłem wpływ na kraj ma jedna partia, która może i została wybrana przez demokratyczną większość, ale nie znaczy to, że działają w interesie wszystkich.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom