Michał Pazdan od nowego sezonu będzie grał w Jagiellonii Białystok. Jeszcze kilka lat temu Pazdan grał z Tomaszem Hajtą w Górniku Zabrze.
To już przesądzone – Górnik traci piłkarza, który w rundzie wiosennej zakładał na ramię opaskę kapitana i był jednym z najważniejszych ogniw zabrzańskiej drużyny. Michał Pazdan w najbliższym czasie podpisze kontrakt z Jagiellonią Białystok, gdzie jego przełożonym będzie Tomasz Hajto, z którym jeszcze kilka lat temu grał na boisku w klubie z Roosevelta.
Pięć lat i wystarczy
Pazdan żegnał się z kolegami w środę, kiedy właściciel klubu, czyli gmina Zabrze, zorganizował imprezę kończącą sezon. - Od pewnego czasu jestem „po słowie" z Jagiellonią i w niej będę grał w nowym sezonie. Górnik złożył mi ofertę nowego kontraktu. Lata tutaj spędzone są najlepszym okresem mojej kariery. Grałem we wspaniałym klubie, który ma piękna historię i fantastycznych kibiców, ale po pięciu latach chciałem zmiany – mówi Pazdan, wiosną grający przede wszystkim jako defensywny pomocnik. - Oferta „Jagi" poza tą, którą złożył Górnik, była najbardziej konkretna. Nie interesowały się mną kluby zagraniczne. W tym wypadku jednak nie chodzi o pieniądze. Po prostu chcę spróbować czegoś nowego. Może do Górnika jeszcze kiedyś wrócę... - kończy Pazdan. Jego odejście to jednen z niewielu „pewników" dotyczących letniej przerwy w Zabrzu.
Rozbieżności
Pożegnalne spotkanie zdominowały jednak... spekulacje. Wciąż nie wiadomo, czy Adam Nawałka będzie w nowym sezonie trenerem klubu z Roosevelta. - Rozmawiamy i jestem dobrej myśli. – powiedziała prezydent Zabrza, Małgorzata Mańka-Szulik, wielka zwolenniczka pozostania trenera w Zabrzu na kolejne dwa sezony. Nieoficjalnie wiadomo, że podczas rozmów o konkretach rozbieżności stron były jednak spore. Górnik chce oszczędzać. Szczególnie jesienią „grozi" mu gra poza Zabrzem – odpowiednie dokumenty w komisji odwoławczej d.s. Licencji zostały złożone w środę – co wiąże się z kosztami i brakiem zysku z biletów. Nowy stadion będzie oddany w kwietniu przyszłego roku, więc wypada ciąć koszty. Spore koszty, bo utrzymanie obecnej drużyny to w skali roku około 24 miliony złotych, a tyle Górnik dziś nie ma. Z drugiej strony są argumenty trenera, który w końcu chce mieć komfort pracy, wiążący się choćby z terminowymi wypłatami, a przede wszystkim z utrzymaniem stanu osobowego zespołu. W środę trener nie szczędził pochwał pod adresem prezydent Zabrza. - Nie byłoby ósmego miejsca, tych emocji i tej imprezy, gdyby nie Pani Prezydent Zabrza. Nasze podziękowania składane są na ręce Pani.. A dobre wyniki sportowe osiągane są dzięki ciężkiej pracy piłkarzy - zauważył trener Nawałka, który odniósł się także do swoich podopiecznych. - Mam bardzo duży szacunek dla nich. Uważam, że jest jeszcze bardzo duży margines do poprawy. Nie możemy poprzestać na tym ósmym miejscu, to ósme miejsce to dopiero uwertura - zaznaczył opiekun zabrzańskiej drużyny. Czy to oznacza, że podjął już decyzję?
Przeglądsportowy.pl
-----
Śląsk Wrocław rozwiązał za porozumieniem stron kontrakt z Dariuszem Pietrasiakiem - poinformował klub na oficjalnej stronie.
---------
Wisła Kraków poinformowała o rozwiązaniu kontraktu z Draganem Paljiciem. Umowa została rozwiązana za porozumieniem stron.
-------
Luka Vućko nie będzie w przyszłym sezonie występował w barwach gdańskiej Lechii. Klub za porozumieniem stron rozwiązał kontrakt z chorwackim defensorem.
ligapolska.pl
Transferowy ruch się zaczął, szkoda Pazdana to było serce Górnika jednak jak co sezon Górnika zaczyna od nowa. Dziwi mnie postawa Śląska z Pietrasiakiem, Niby Solorz wczoraj ogłosił że nadal zamierza inwestować w Śląsk ciekawe jak to będzie wyglądało.