Ale przeczytałeś cały mój post czy tylko ten fragment, który zacytowałeś? Gdyby trafili do Polski to pewnie kariery by nie zrobili. Dlatego, że przeszli do innych klubów mogli się rozwinąć tak dobrze.
Widzisz, sam sobie zaprzeczasz. Najpierw twierdzisz, ze to nie jest wina trenerow ktorzy nie dostrzegli potencjalu w pilkarzu (bo o potencjal chodzi a nie o umiejetnosci ktorych jeszcze mogl nie miec) i mowisz, ze trenerzy nie sa winni a potem twierdzisz, ze gdyby pilkarz zostal w Polsce to by nie osoagnal tego co osiagnal poprzez wyjazd (czyli poniekad twierdzisz, ze polscy trenerzy sa po prostu slabi i goscia by nie potrafili wytrenowac na takie gwiazdy jakie sa obecnie).
Prawda jest taka, ze w Polsce mysl trenerska oras Scauting jest na zenujacym poziomie. I mozesz mi przetaczac przyklady jednostek ktore sie gdzies wybily ale nie zmieni to faktu, ze trenerow mamy przecietnych, scautow jeszcze gorszych a od pseudo managerow oraz pseudo dzialaczy pilkarskich to robi mi sie niedobrze...
Tutaj masz przyklad, wywiad z Radoslawem Mozyrko trenerem w Man United...
http://www.sport.pl/sport/10,67450,10961906,Polski_trener_Man_Utd__bez_ukladow_latwiej_zrobic.html
A ja bym zostawił na jeszcze jeden sezon Bogusława... zbyt szybko go skreślono. Miał całkiem ciekawy plan budowania zespołu oparty na młodych zawodnikach. No ale może Probierz pokaże na co go stać i coś z Lechią ugra..
Ja rowniez zostawilbym Kaczmarka, ale wyszlo to co zawsze wychodzi w Polskich klubach, chec sukcesu juz teraz od zaraz.
I dzieki temu przyszedl do klubu "trener" Probierz, usiadl na krzeselku przed prezesem wyciagnal z kieszeni karteczke z kilkunastoma nazwiskami i powiedzial:
"Zrobie tutaj wynik jak sciagniecie mi tych pilkarzy"
Prezes sie usmiechnal i wypierdolil polowe obecnego skladu Lechii...
Moim zdaniem, takich pseudo trenerow ktorzy by osiagnac jakikolwiek sukces musza sciagac zawodnikow juz uksztaltowanych do klubu mamy zbyt wielu a wynikow i tak ni eosiagaja. Trener ma trenowac zawodnikow a nie tylko ustawiac ich na boisku i poklepywac po dupie.
Swoja droga Probierz to mocno przeceniany trener. Moze i jest dobrym motywatorem (choc i w to nie wierze) ale jednak trenerem jest przecietnym i co pokazal poprzedni sezon ucieka z klubow. LKS, Wisla, GKS, Aris i to wszystkie zespoly prowadzic w jednym sezonie to jest nieporozumienie. Co to za trener ktory przychodzi do klubu w kazdym na konferencji prasowej przy przywitaniu twierdzi, ze chce zrobic wynik, chce pomoc druzynie, chce ciezko pracowac a potem odchodzi gdzies indziej klucac sie o kase czy po prostu z braku wynikow ...
Nastepna rzecz to taka, ze gdy sluchalem Probierza w Canal+ gdy byl gosciem w studio to to co on mowi jest po prostu straszne. Chlop jest masakrycznie nastawiony na pieniadze. On pilki noznej bez wielkich pieniedzy nie widzi. Gosc rozumuje tak, ze jesli wyda sie 30 mln to moze bedzie zespol a jesli wyda sie 5 mln to zespolu nie bedzie. Z Probierzem na lawce mlodym w Lechii bedzie niesamowicie ciezko sie wybic do pierwszego skladu. Sadze, ze Lechia w nadchodzacym sezonie bedzie gdzies w dole tabeli i nie zdziwie sie jesli trener zrezygnuje z pracy jeszcze w trakcie sezonu.