>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Dyskusje o Ekstraklasie - kontuzje, ciekawostki, transfery.

Status
Zamknięty.
fabik10 106

fabik10

Użytkownik
Funkcjonuje, ale nie w tych poważnych ligach, tylko w tych średnich, a chyba nie takie mamy ambicje, tak ?
Zgadzam się, że dłużej powinien trwać w Polsce sezon, że więcej meczów powinno być rozgrywanych, ale nie w ten sposób. Powinno się moim zdaniem powiększyć lige do 18 drużyn, to by dało 4 mecze w sezonie więcej, to już coś.
Sprawienie, że takie drużyny jak Legia, Wisła, Lech i kilka innych będą grały ze sobą po 4 spotkania w sezonie (a jeszcze dojdzie PP), znacznie obniży range tych spotkań, coś jak 5x GD w Hiszpanii, gdzie każdy już tym rzygał. Coś co powtarza się non stop nie może być elitarne.
No i kto będzie chciał oglądać taką ilość meczów pomiędzy np. Bełchatowem i Podbeskidziem ? nikt. Ta reforma sprawi, że atrakcyjność ligi spadnie strasznie.
Zresztą jak dobrze kojarzę, to w krajach, które wprowadziły takie zmiany, albo już się z tego wycofują, albo jest to tylko przejściowe.
Nie widzi mi się to.
e// w 2014 są MŚ, ciekawe jak tyle spotkań rozegrają ????

K 1,2K

kukla

Forum VIP
Czy ja wiem...
Czy ja wiem.. wreszcie będę grać, 30 meczów co to jest a 44 to się trochę wybiegają, w dodatku kluby będą zmuszone powiększyć kadry, a że kasy mało to będą brać młodych i młodzi będą dostawać więcej szans. Nie ma co ukrywać, takie coś funkcjonuje już w wielu ligach więc u nas też warto spróbować.
Więcej spotkań to wielki plus. Już nikt nie będzie powtarzał:
&quot;Trener źle nas przygotował do rundy wiosennej...&quot;
&quot;Przygotowania w zimie były za ciężkie...&quot;

Cały rok zapieprzamy i tyle. Niech poszerzą kadry, postawią na młodych... wprowadzą rotację w składzie zamiast upychać graczy do tych idiotycznych rozgrywek Młodej Ekstraklasy. Niech wydają racjonalnie pieniądze, nie nakręcają spirali wynagrodzeń...
Więcej spotkań może uzdrowić polski futbol. Serio
Funkcjonuje, ale nie w tych poważnych ligach, tylko w tych średnich, a chyba nie takie mamy ambicje, tak ?
Panie! Najpierw dołączmy do tych &quot;średnich lig&quot;
Nie mówię, że to cudowne rozwiązanie. O grupach mistrzowskich... a już na pewno o tych spadkowych pisał wcześniej:

Tragiczny pomysł!
Jak to jest, że u nas nikt nie uczy się na błędach.
Zrobią grupę mistrzowską jak w sezonie:
I ligaga polska w piłce nożnej (2001/2002)
i znów po roku zrezygnują.

Przecież grupy spadkowej nikt nie będzie chciał oglądać (względnie nikt), nie mówiąc już o pieniędzach od sponsorów i zainteresowaniu kibiców.
Wyobraźmy sobie taką Lechię Gdańsk. |Grają słabo to trudno im zapełnić obiekt... co by było gdyby przez pół roku rywalizowali z ŁKSem, Cracovią itd. ? Katastrofa.
Ale wtedy myślałem o zmianie rundy rewanżowej w mistrzowską.
Teraz widać jakiekolwiek plusy.

Zgadzam się, że dłużej powinien trwać w Polsce sezon, że więcej meczów powinno być rozgrywanych, ale nie w ten sposób. Powinno się moim zdaniem powiększyć lige do 18 drużyn, to by dało 4 mecze w sezonie więcej, to już coś.
Sprawienie, że takie drużyny jak Legia, Wisła, Lech i kilka innych będą grały ze sobą po 4 spotkania w sezonie (a jeszcze dojdzie PP), znacznie obniży range tych spotkań, coś jak 5x GD w Hiszpanii, gdzie każdy już tym rzygał. Coś co powtarza się non stop nie może być elitarne.
4 mecze więcej to dla &quot;naszych&quot; za mało.
Powinni dostać ostry wycisk. Żeby się nauczyć czym powinna być prawdziwa piłka.
Nie w formie grupy mistrzowskiej... ale... może to lepiej? Może lepsze to niż pozostawanie w tym marazmie?
Mecze Legia - Wisła itd. nie spowszednieją. Ty rzygałeś po 5 GD ale kibice Barcelony i Realu w Polsce już niekoniecznie... a już na pewno nie rzygali hiszpańscy ultrasi (nie ważne czy takich dostrzegasz czy nie).
Rangersi walczą z Celticiem &quot;na śmierć i życie&quot; w każdym meczu niezależnie od tego czy to mecz o mistrzostwo, o prestiż, czy obydwa kluby są mocne, czy jeden jest bliski bankructwa! 4 spotkania City - United nie wzbudziłyby odrazy angielskich kibiców. Jeśli wzrośnie poziom, w mniej istotnych meczach będą się ogrywać waleczni wychowankowie a na pojedynek z najmocniejszymi zostaną wytoczone największe działa to wszystko może zacząć lepiej funkcjonować.

e// w 2014 są MŚ, ciekawe jak tyle spotkań rozegrają ????
Najpierw muszą zagrać.
Najpierw ekstraklasowicze muszą znaleźć się w kadrze
Najpierw musimy przestać transferować reprezentantów...

Podsumowując ???? ????
Jestem za poszerzeniem ligi. Najlepiej do 20 drużyn a minimum do 18.
Jest jeden kłopot - licencje.
Przede wszystkim chciałbym aby w najwyższej klasie rozgrywkowej nie grały niepłacące zawodnikom twory z ruinami zamiast stadionów.
Tylko co się stanie gdy dziś stworzymy taką ligę na 20 drużyn? Nikt nie będzie spadał bo nikt nie awansuje?
Nie. To się na teraz nie sprawdzi.
Trzeba coś zmieniać. Trzeba zwiększać ilość spotkań. Jeśli nie powiększenie ligi to coś w stylu 3 rundy...

fabik10 106

fabik10

Użytkownik
Mecze Legia - Wisła itd. nie spowszednieją. Ty rzygałeś po 5 GD ale kibice Barcelony i Realu w Polsce już niekoniecznie... a już na pewno nie rzygali hiszpańscy ultrasi (nie ważne czy takich dostrzegasz czy nie).
To ciekawe, bo ja dookoła słyszałem tylko głosy &quot;ile tych GD w sezonie, nie moge już na to patrzeć&quot;, również na forum. No i wśród polskich &quot;kiboli z młyna&quot; słychać głosy &quot;słabo, nie chce 4 meczów z Wisłą, Lechem w sezonie&quot;.
Rangersi walczą z Celticiem &quot;na śmierć i życie&quot; w każdym meczu niezależnie od tego czy to mecz o mistrzostwo, o prestiż, czy obydwa kluby są mocne, czy jeden jest bliski bankructwa! 4 spotkania City - United nie wzbudziłyby odrazy angielskich kibiców.
Rangersi i Celtic to jedyne WIELKIE kluby w Szkocji i do tego derby Glasgow. To samo City - United.
Najpierw muszą zagrać.
Najpierw ekstraklasowicze muszą znaleźć się w kadrze
Najpierw musimy przestać transferować reprezentantów...
Czyli robimy lige z meczami do połowy lipca, a jak Polska awansuje na MŚ &quot; to sie pomyśli&quot; ? Ewentualnie już widzę te mecze w śniegu po kostki w Chorzowie czy innej Łodzi.

K 1,2K

kukla

Forum VIP
To ciekawe, bo ja dookoła słyszałem tylko głosy &quot;ile tych GD w sezonie, nie moge już na to patrzeć&quot;, również na forum. No i wśród polskich &quot;kiboli z młyna&quot; słychać głosy &quot;słabo, nie chce 4 meczów z Wisłą, Lechem w sezonie&quot;.
Ok. Ten słyszałem głosy mówiące, że za dużo GD.
Czemu? Bo są promowane w mediach, promowane na forum, bo Barcelona... ale i Real są &quot;modne&quot;. Wiele osób reaguje na to alergicznie - i w sumie wcale się nie dziwię.
Ja mogą te spektakle oglądać często. Po prostu.
Słychać głosy w młynie? Ja tam głównie słyszę na i pod stadionami, że:
&quot;Nasi słabo zaczęli po przerwie zimie&quot;
&quot;Tak mało mają roboty w zimie a znów dają dupy&quot;
&quot;Za co oni biorą tyle kasy jak grają 30 meczów w sezonie&quot;
Oczywiście uogólniam ale nie od dziś wiadomo, że &quot;polskie talenty&quot; zaliczają szybką weryfikację możliwości za granicą. Bo dużo treningów, bo dużo spotkań... przerwa mało a i same zajęcia jakieś dużo bardziej wymagające.
Zwiększenie ilości gier to chyba dobre rozwiązanie? Zgadzamy się, czy nie?
Wolisz Cracovię, spadającą do I ligi 5 lat z rzędu i wieczny brak licencji dla kolejnego klubu czy 4 mecze z Wisłą?

Czyli robimy lige z meczami do połowy lipca, a jak Polska awansuje na MŚ &quot; to sie pomyśli&quot; ? Ewentualnie już widzę te mecze w śniegu po kostki w Chorzowie czy innej Łodzi.
To oczywiście było z przymknięciem oka ale...
który polski zawodnik z Ekstraklasy ma świadczyć o sile naszej reprezentacji? Kuchahaha?
Odpowiesz, że Wawrzyniak będzie ważny. Ok Pewnie się załapie do wyjściowego. Do tego Wolski? Może pojedzie i jego gwiazda rozbłyśnie. Może.
Gdzie reszta zawodników, o których tak bardzo musimy się troszczyć?
O młode gwiazdy się nie bój. Jeśli takie będą to w 44 meczach będą miały więcej okazji żeby się pokazać niż w 30...

&quot;Powtórka z rozrywki&quot;. Co takiego się zdarzyło aby w polskiej lidze ponownie wchodzić do tej rzeki? Ano niewiele. Moim zdaniem chodzi tylko o kasę a sprzyjać będzie klimat poEuroszaleństwa (nawet, jeśli dla Reprezentacji Polski - wierzę, że nie - miałby po tej imprezie pozostać jedynie kac).
Czyli nic nie zmieniamy? Po Euro wracamy do tego samego?
Nie. Nie jest dobrze i jeszcze długo nie będzie.
Właśnie po Euro przekonamy się o tym najmocniej.
LM, LE i BUM, BUM, BUM. Kompromitacja, wpadka, kompromitacja.

fabik10 106

fabik10

Użytkownik
Słychać głosy w młynie? Ja tam głównie słyszę na i pod stadionami, że: &quot;Nasi słabo zaczęli po przerwie zimie&quot; &quot;Tak mało mają roboty w zimie a znów dają dupy&quot; &quot;Za co oni biorą tyle kasy jak grają 30 meczów w sezonie&quot; Oczywiście uogólniam ale nie od dziś wiadomo, że &quot;polskie talenty&quot; zaliczają szybką weryfikację możliwości za granicą. Bo dużo treningów, bo dużo spotkań... przerwa mało a i same zajęcia jakieś dużo bardziej wymagające. Zwiększenie ilości gier to chyba dobre rozwiązanie? Zgadzamy się, czy nie?
Jedno nie wyklucza drugiego ;) Też jestem za zwiększeniem liczby spotkań, ale ten pomysł z podziałem mi sie nie podoba.
To oczywiście było z przymknięciem oka ale...
który polski zawodnik z Ekstraklasy ma świadczyć o sile naszej reprezentacji? Kuchahaha?
Odpowiesz, że Wawrzyniak będzie ważny. Ok Pewnie się załapie do wyjściowego. Do tego Wolski? Może pojedzie i jego gwiazda rozbłyśnie. Może.
Gdzie reszta zawodników, o których tak bardzo musimy się troszczyć?
O młode gwiazdy się nie bój. Jeśli takie będą to w 44 meczach będą miały więcej okazji żeby się pokazać niż w 30...
Chodzi o to, że granie ligi podczas MŚ czy ME to raczej słaba opcja, a do tego wątpie, by godziły sie na to UEFA czy FIFA.

K 1,2K

kukla

Forum VIP
Jedno nie wyklucza drugiego ;) Też jestem za zwiększeniem liczby spotkań, ale ten pomysł z podziałem mi sie nie podoba.

Chodzi o to, że granie ligi podczas MŚ czy ME to raczej słaba opcja, a do tego wątpie, by godziły sie na to UEFA czy FIFA.
Pamiętam ostatnie dzielenie i uważam je za tragiczne.
Teraz pewnie znów się z tego wycofają bo pomysł jest średni (już nie tak tragiczny) ale może to jest metoda?
Nie mamy tylu drużyn aby emocjonująco rywalizować o spadki/awanse... może trzeba jeszcze poczekać na &quot;naszą wersję Premier League&quot;?
Jeśli mam wybierać - całkowicie bez zmian czy INACZEJ a z większą ilością spotkań i większymi szansami dla młodych to wybieram drugą opcję.

Pomysł jest opisany jako &quot;brak przerwy zimowej&quot;
Czyli jednak śnieg a nie gra w czasie mundialu ????

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
[...]
Czyli nic nie zmieniamy? Po Euro wracamy do tego samego?
Nie. Nie jest dobrze i jeszcze długo nie będzie.
Właśnie po Euro przekonamy się o tym najmocniej.
LM, LE i BUM, BUM, BUM. Kompromitacja, wpadka, kompromitacja.
Nie jest dobrze.
Podział ligi polskiej na grupy już był. Czy coś zmienił, dał pozytywnego podział na grupy, że zaraz z niego zrezygnowano?
Zadać sobie należy dlaczego jest źle i co zrobić aby polepszyć sytuację.
Czy rozp ... rzenie tabeli polskiej ligi na dwie części zmieni poziom, jaki reprezentują uczestnicy ligi?

K 1,2K

kukla

Forum VIP
Nie jest dobrze.
Podział ligi polskiej na grupy już był. Czy coś zmienił, dał pozytywnego podział na grupy, że zaraz z niego zrezygnowano?
Zadać sobie należy dlaczego jest źle i co zrobić aby polepszyć sytuację.
Czy rozp ... rzenie tabeli polskiej ligi na dwie części zmieni poziom, jaki reprezentują uczestnicy ligi?
Ja mówię, że domyślnie trzeba zwiększyć ilość drużyn a Ty odpowiadasz, że dzielenie nic nie da. Samo dzielenie pewnie nie... ale przecież za tym nie oręduję.
Na razie widzę krytykę. Jaki wyobrażasz sobie lepszy sposób? Nie podjąłeś tematu zwiększenia ilości meczów w sezonie... zachęcam do dyskusji na ten temat.
Między tą zmianą a wcześniejszą wersją jest kolosalna różnica. Chodzi w niej o rozgrywanie dodatkowych spotkań a nie tylko o podział na grupy.
Chciałbym 20 drużyn i 38 spotkań w sezonie (choć przecież i to nie pokaże w pełni tego z czym mają do czynienia w Anglii - dwa puchary czy innych mocnych ligach - wiele drużyn w LM/LE) ale kto tworzyłby taką ligę?
Nie wiem czy wiesz ale wicelider I ligi raczej nie dostanie licencji a i 3-4 zespoły z Ekstraklasy powinny mieć z tym problem, gdyby nie przymykanie oka.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Ja mówię, że domyślnie trzeba zwiększyć ilość drużyn a Ty odpowiadasz, że dzielenie nic nie da. Samo dzielenie pewnie nie... ale przecież za tym nie oręduję.
[...]
... a to sorry, źle pewnie Cię zrozumiałem.

Sam jestem zwolennikiem powiększenia ligi (bez dzielenia jej na dwie części).

Jak zbudować silną ekstraklasę? Sprawa wg mnie gdzieś się gmatwa w obszarze szkolenia piłkarskiej młodzieży (to oczywiście tylko jeden z elementów wpływających na stan tej ligi), a może i jeszcze wcześniej ..? Np. na poziomie szkolnym, &quot;odbębniania&quot; a nie prowadzenia zajęć z wychowania fizycznego w podstawówkach i gimnazjum. Nie zaćmi tego ostatni sukces 17 latków bo jest pytanie co dalej się z nimi dzieje?
... Czyli stan wychowania fizycznego polskiej młodzieży w ogóle, stan szkolenia na poziomie klubowym, do tego brak systemy &quot;wyławiania&quot; prawdziwych piłkarskich &quot;perełek&quot;, które - nie mam wątpliwości - gdzieś się ukrywają ...
Zresztą należałoby (ale to już na poziomie klubowym i niejedynie juniorskim powinno się dziać) tworzyć prawdziwe sieci skautów - skierowanej na rynek polski i zagraniczny) a nie tylko oparte o kółka wzajemnej adoracji menadżersko trenerskiej.

Przemyślanie i płynne &quot;wdrażanie&quot; polskich juniorów do strefy seniorskiej.
I zmiana jakiejś granicy mentalnej przydałaby się ... W Polsce 25 letni piłkarz to ciągle &quot;młody zdolny&quot; a tymczasem realnie to już stara piłkarska d ... a jest, której niewiele można nauczyć (to praca, która zaabsorbuje być może &quot;jedynie&quot; jedną generację ale może i całe pokolenie).
Zmiana negatywnych nawyków piłkarzy, którzy muszą zrozumieć, że niezależnie od tego o co i z kim gramy, to wykonują swoją pracę i w każdym z meczów mają obowiązek dawania z siebie wszystkiego.
Sztab trenerski. Nie widać w polskiej piłce klubowej za bardzo w tych sztabach konkretnych i uważam, bardzo potrzebnych specjalistów, jak np. psychologów sportu albo w ogóle psychologów (lub ja nie dostrzegam a oni tam są). Czasami jest tak, że ciało jest zdrowe a przysłowiowy duch jest tak wykrzywiony albo zmiażdżony, że ciało nie jest w stanie niczego innego robić na boisku jak tylko dreptać sobie. Nie należy skreślać &quot;przybitych&quot; problemami piłkarzy tylko im pomagać. Z głodu nie umierają, żyją jak królowie ale istnieje jeszcze ta sfera psychiki.

Poza tym ... kulejąca tzw. polska myśl szkoleniowa (trenerska). Pomimo sytuacji, iż w ostatnich latach obrodziło polskimi młodymi trenerami to nie wierzę, że sprawiło to jakieś działanie systemowe.
Np. jeden z przedstawicieli trenerów młodego pokolenia Michał Probierz sam przyznał (pracując jeszcze w Jagielloni), że jego względne sukcesy to jednak prowizorka tak jak obecnie prowizorką jest cała &quot;polska myśl trenerska&quot;
To takie moje &quot;chciejstwa&quot; na gorącą ... Pewnie i znane i powtarzane ale być może w lwiej części polskiej przestrzeni futbolowej jedynie powtarzane.

uzytkownik-23347 790

uzytkownik-23347

Użytkownik
Marek Jóźwiak ustalił cenę za Rafała Wolskiego

Rafał Wolski trafił do notesów wielu europejskich skautów, zainteresowane są nim m.in. kluby Borussii Dortmund, Werderu Brema i Hannoveru 96. Dyrektor Legii, Marek Jóźwiak, przyznał że stołeczna ekipa jest gotowa podjąć rozmowy, ale cena na pewno nie będzie niska - czytamy w &quot;Przeglądzie Sportowym&quot;.
Dyrektor ds. rozwoju sportowego Legii Warszawa przyznał, iż póki co dla Wolskiego nie wpłynęła żadna oficjalna oferta. - Nie ma więc o czym mówić. Chyba że ktoś wyłoży 6 milionów euro - powiedział Marek Jóźwiak. - Wolelibyśmy jednak, żeby na razie został w Legii - dodał.
Słowa Jóźwiaka nie dziwią, Wolski już w przyszłym sezonie może stać się liderem stołecznego zespołu.
Źródło : Onet

Semir Stilić trafi do ligi belgijskiej?​

Nadal nie wiadomo, gdzie w przyszłym sezonie zagra Semir Stilić. Reprezentant Bośni i Hercegowiny najchętniej przeniósłby się do Bundesligi, ale niewykluczone, że trafi do Belgii. Zainteresowane jego pozyskaniem jest KV Mechelen.
Belgijski klub szuka następcy Juliena Goriusa, który odejdzie do Racingu Genk. Jednym z kandydatów do jego zastąpienia jest właśnie zawodnik Lecha Poznań.
Stiliciowi wkrótce wygaśnie kontrakt z Kolejorzem, więc gdyby pomocnik zgodził się na przenosiny do Belgii, Mechelen nie musiałoby za niego zapłacić ani eurocenta. Bośniak niejednokrotnie powtarzał, że jego ambicją jest grać w lidze niemieckiej. Według doniesień, jedną z opcji dla piłkarza jest także transfer do Grecji, gdzie ma się nim interesować Olympiakos Pireus, zdobywca tytułu mistrzowskiego.
Źródło : Onet

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
Jóźwiak najwyraźniej nie zaliczył jeszcze twardego lądowania. 6 milionów euro za Wolskiego?! Bardzo lubię tego zawodnika. Spokojny, pracowity, sodówka nie uderzyła do głowy, poza tym dużo widzi na boisku, ruchliwy, nieźle wyszkolony technicznie, z ciągiem na bramkę i z przyzwoitym strzałem. Ale na Boga - jakie 6 mln euro? Zagrał dopiero dwadzieścia jeden meczów w POLSKIEJ ekstraklasie (6 goli, 1 asysta). Gdybyśmy mówili o chociażby lidze francuskiej, to jeszcze. Ale chłopak z polskiej ligi, który na razie dobrze rokuje, miałby kosztować 6 mln euro? Czy Jóźwiak jest za przeproszeniem jeb.nięty?! Rozumiem, chce zarobić, nie chce pozbyć się zawodnika za grosze, ale ta kwota, o której powiedział, jest idiotyczna.

ramzesa 13,8K

ramzesa

Forum VIP
Po prostu rzucił taką kwotę by pokazać, że obecnie ten zawodnik nie jest na sprzedaż. Nikt raczej 6 melonów za niego nie da więc tak to działa. Pokazują jednoczenie, że dla nich to bardzo wartościowy zawodnik. Może wyciągną jakąś lekcje po sprzedaży Rybusa. W następnym sezonie Wolski dalej będzie grał dla Legii.
Nie popadajmy ze skrajności w skrajność, bo raz narzekamy, że dlaczego tak tanio puszcza się zawodników, a z drugiej narzeka jak Jacekk wyżej, że Jóźwiaka powaliło, bo tyle go wycenia. Jakby powiedział, że czekają na dobrą ofertę to jak by to zabrzmiało ? Co to burdel ? Na Wolskim Legia i tak zarobi bardzo dużo. Kwestia czasu i spokoju.

dawid1892 2,1K

dawid1892

Użytkownik
Jestem za poszerzeniem ligi. Najlepiej do 20 drużyn a minimum do 18.
A ja jestem za zmniejszeniem do 10 albo 12. Po pierwsze jeśli byłoby tak dużo drużyn to poziom poszedł by w dół, połowa drużyn miałaby jakieś średniowieczne stadiony i połowa ligi to by były jakieś wiejskie kluby tak jak np. takie Podbeskidzie, bez stadionu, bez gwiazd i bez kibiców.

K 33

kovalem

Użytkownik
&quot;Prawdopodobnie będziemy cierpieć za coś, co wydarzyło się siedem lat temu - mówi Michał Antczak, rzecznik prasowy PGE GKS Bełchatów.

Byli piłkarze reprezentacji Polski podejrzani o korupcję. Grając w GKS Bełchatów mieli się zrzucać na łapówki wręczane później arbitrom. Śledztwo w tej sprawie prowadzi wrocławska prokuratura oraz Centralne Biuro Antykorupcyjne. Zawodnikom postawiono jeden zarzut dotyczący m.in. sezonu 2004/2005, w którym bełchatowianie awansowali do ekstraklasy.

- Będziemy wnioskować do wrocławskiej prokuratury, o uzyskanie jak najwięcej informacji, jaką posiada o naszym klubie. Szczególnie chodzi nam o zawodników, którzy są w to zamieszani i nadal grają w naszej drużynie. Chcemy poznać ich nazwiska i ich status w tej sprawie - mówi Antczak. I dodaje: - Nie wiemy dokładnie, czy któryś z naszych piłkarzy jest oskarżonym, podejrzany czy ma być przesłuchiwany w charakterze świadka. Cały czas zbieramy, jak największą wiedzę w tej sprawie, żeby później ewentualnie podjąć jakieś decyzje personalne. Antczak przyznaje, że nic nie zapowiadało na to, że wokół klubu z Bełchatowa tak bardzo może się popsuć atmosfera. - Dzisiejsza informacja to dla nas prawdziwa bomba. Jeszcze niedawno cieszyliśmy się z utrzymania, a później z uzyskania licencji. A teraz takie coś... Dziwne, że dopiero po dziewięciu latach o takich rzeczach się dowiadujemy - twierdzi rzecznik PGE GKS.

Wiadomo jednak, że według nowych przepisów klub nie zostanie zdegradowany do pierwszej ligi. - Ale i tak mogą nam grozić surowe kary. W postaci ujemnych punktów albo finansowe. Mimo że zarządy się zmieniały i piłkarze, to prawdopodobnie będziemy cierpieć za coś co wydarzyło się siedem lat temu - uważa Antczak.

Wśród podejrzanych piłkarzy są byli reprezentanci Polski i byli gracze Bełchatowa. M.in. napastnik Radosław M. (obecnie piłkarz Widzewa) oraz pomocnik Łukasz G. (obecnie zawodnik Wisły Kraków). W gronie oskarżonych graczy są także: Dariusz P., aktualny mistrz Polski w barwach Śląska Wrocław, Jacek P., nadal gracz Bełchatowa, czy Aleksander P., dziś zawodnik Zagłębia Lubin.

Ze śledztwa prokuratury oraz CBA wynika, że GKS Bełchatów przez dwa sezony kupował mecze, aby awansować do I ligi. Do sytuacji korupcyjnych dochodziło w sezonach 2003/04 i 2004/05. Podejrzanych jest ponad 20 zawodników, którzy w tym czasie grali w Bełchatowie. Każdy piłkarz ma postawiony jeden zarzut korupcyjny, ale bardzo rozbudowany, gdyż dotyczy meczów, w których zrzucano się na łapówki. Niektórzy zawodnicy są podejrzani o składanie się na łapówki w kilku meczach, &quot;rekordziści&quot; aż w 33 pojedynkach ligowych! Wśród podejrzanych jest także były trener drużyny Bełchatowa Mariusz K.&quot;

Co sądzicie ?

Dzisiaj rano przeczytałem wypowiedź kogoś z PZPN-u że GKS grozi degradacja , gdyż chodzi o pojęcie &quot;czynu ciągłego&quot;.

Czyżby Cracovia znowu się utrzymała kosztem innego zespołu ?

D 3,2K

dawczan

Użytkownik
Wśród podejrzanych piłkarzy są byli reprezentanci Polski i byli gracze Bełchatowa. M.in. napastnik Radosław M. (obecnie piłkarz Widzewa) oraz pomocnik Łukasz G. (obecnie zawodnik Wisły Kraków). W gronie oskarżonych graczy są także: Dariusz P., aktualny mistrz Polski w barwach Śląska Wrocław, Jacek P., nadal gracz Bełchatowa, czy Aleksander P., dziś zawodnik Zagłębia Lubin.
Ta lista jest przerażająca...Przez tyle lat polska piłka to była jedna wielka korupcja. Właściwie chyba zero sportu...Ręce opadają...Kto był wtedy trenerem Bełchatowa bo nie kojarzę tego Mariusza K. ?

ramzesa 13,8K

ramzesa

Forum VIP
A ja jestem za zmniejszeniem do 10 albo 12. Po pierwsze jeśli byłoby tak dużo drużyn to poziom poszedł by w dół, połowa drużyn miałaby jakieś średniowieczne stadiony i połowa ligi to by były jakieś wiejskie kluby tak jak np. takie Podbeskidzie, bez stadionu, bez gwiazd i bez kibiców.
Dlaczego poszedłby w dół ? Zespołom, które są już w Ekstraklasie łatwiej się rozwijać. Wpływy z praw transmisyjnych (w 1 lidze takich dochodów praktycznie nie ma), dochody z reklam także są większe. Zespołom, które już są w tej lidze łatwiej jest pozyskać sponsora. Duże firmy boją się inwestować w &quot;ciemno&quot;. Chodzi mi o drużyny w 1 lidze, a do takich sponsorzy podchodzą na zasadzie ryzyka. Często jest tak, że sponsorzy rzucają hasło &quot;awansujcie do Ekstraklasy to wam pomożemy&quot;. Jeśli chodzi o zespoły, które są zarządzane przez miasto to w takim wypadku Rada Miasta chętniej wykłada pieniądze, bo promocja miasta jest w takim wypadku opłacalna. O to w tym wszystkim chodzi, bo sport to najtańsza metoda promocji.
Kolejna sprawa to wielkość tabeli u tu uważam, że najlepiej zwiększyć jest ilość zespołów do 18 i tu zgadzam się z kukolem. 20 drużyn to może jednak przesada, ale 18 jak najbardziej. Najważniejsza kwestia to wydłużenie się sezonu. Narzeka się, że przerwa jest za długa. Boiska zielone, a my stoimy. Nawet jeśli w lidze mielibyśmy dwie słabsze drużyny to co z tego ? Nawet walka o utrzymanie byłaby ciekawa. Jak jest teraz? ŁKS i Cracovia zdecydowanie odstawały od reszty. Lechia z Bełchatowem jeszcze jako tako się trzymał i ich dało się oglądać. Wiele osób (w tym pewnie i Ty) boi się, że więcej osób nie będzie walczyło o nic, po prostu w tej lidze będzie. Z tym też się nie zgodzę. W takim układzie tabeli drużyny będą mogły pozwolić sobie na przebudowę drużyny bez obawy o spadek. Teraz takie rzeczy robi się w 1 lidze. Dlaczego wiele zespołów odpuszcza w końcówce ? Bo wiedzą, że nie są gotowi na awans. Nie chodzi nawet o kwestie organizacyjne ale czysto sportowe. Podobnie jest w niższych ligach. Zespoły wolą poczekać sezon czy nawet dwa, by później w razie awansu nie spaść na ura. Patrz co teraz dzieje się z Wisłą Płock czy na przykład Olimpią Elbląg. Te zespoły nie miały zaplecza, przemyślanej strategii na 1 ligę. Wisła awansowała do 1 ligi rzutem na taśmę i teraz w klubie dyskutuje się, że awans przyszedł za szybko. Tak działałaby Ekstraklasa. Wiele zespołów boi się zmieniać strategię (o ile takie są) i jadą cały czas na tym samym. Jeśli zwiększymy ilość zespołów, to drużyny które będą stanowczo odstawać po prostu powalczą o utrzymanie, a inni będą kołować wokół środka tabeli. Nie zmieniając nic stoimy w miejscu, więc trzeba próbować. Moim zdaniem zwiększenie liczby zespołów do 18 jest optymalnym rozwiązaniem na obecną chwilę.

Otrzymane punkty reputacji: +10
K 1,2K

kukla

Forum VIP
Jóźwiak najwyraźniej nie zaliczył jeszcze twardego lądowania. 6 milionów euro za Wolskiego?! Bardzo lubię tego zawodnika. Spokojny, pracowity, sodówka nie uderzyła do głowy, poza tym dużo widzi na boisku, ruchliwy, nieźle wyszkolony technicznie, z ciągiem na bramkę i z przyzwoitym strzałem. Ale na Boga - jakie 6 mln euro? Zagrał dopiero dwadzieścia jeden meczów w POLSKIEJ ekstraklasie (6 goli, 1 asysta). Gdybyśmy mówili o chociażby lidze francuskiej, to jeszcze. Ale chłopak z polskiej ligi, który na razie dobrze rokuje, miałby kosztować 6 mln euro? Czy Jóźwiak jest za przeproszeniem jeb.nięty?! Rozumiem, chce zarobić, nie chce pozbyć się zawodnika za grosze, ale ta kwota, o której powiedział, jest idiotyczna.
Źle do tego podchodzisz.
Masz zdolnego zawodnika, którego powoli doceniają skauci, trenerzy, kibice to masz 2 wyjścia (zakładające sprzedaż w polskich realiach): czekać aż się rozwinie i skasować poważne pieniądze (lub mocno przeliczyć się i odhaczyć kolejny zmarnowany talent) albo z góry podyktować niemal zaporową kwotę.
Przekaz jest jasny - ktoś chce Wolskiego? Dajce 6 milionów.
Czy to kogoś odstraszy? Pewnie tak ale na ofertach na 2 miliony Legii nie powinno zależeć. Nie potrzebują pieniędzy, nie muszą go sprzedawać. Mogą pozwolić mu się rozwinąć, zyskać status gwiazdy Ekstraklasy, może zaliczyć Euro...
Nie ma co specjalnie przeżywać takiej wypowiedzi.
Lepsze to niż sugestie, że jak ktoś się postara to...
Jakby powiedział, że czekają na dobrą ofertę to jak by to zabrzmiało ? Co to burdel ? Na Wolskim Legia i tak zarobi bardzo dużo. Kwestia czasu i spokoju.
O ????
W pełni się zgadzam ????
Przejrzyj dyskusje.
Pisałem też o tym, że w tym momencie nie możemy powiększyć ligi do 20 zespół bo... nie będzie miał kto awansować i Cracovia wiecznie będzie grała w Ekstraklasie ;)
Nie wiem czemu uważasz, że poziom ligi poszedłby w dół.
Anglia ma jakiś skrajnie niski poziom? Może Hiszpania?
W tym drugim miejscu wcale nie jest kolorowo jeśli chodzi o finanse a czasem i stadiony a ligi funkcjonuje przyzwoicie
10 zespół to też złe rozwiązanie. Patrz na Szkocję. Chyba nie będziemy się na nich wzorować?
&quot;Prawdopodobnie będziemy cierpieć za coś, co wydarzyło się siedem lat temu - mówi Michał Antczak, rzecznik prasowy PGE GKS Bełchatów.
Uwielbiam takie narzekania.
Biedne nieuczciwe skurczybyki będą musiały za coś odpowiedzieć... straszne! Co to za prawo gdy trzeba ponieść karę!

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom