>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
Fortuna bonus

Bieżące wydarzenia, newsy, komentarze

martinus 491

martinus

Użytkownik
Jestem ciekawy jaki komentarz mają zwolennicy PiS-u na temat tej haniebnej &quot;reasumpcji&quot; głosowania jaka miała miejsce na Komisji bodajże dwa dni temu. Dużo już widziałem, ale takie zachowanie precedensu nie ma. I tutaj te słowa Munyamy o republice bananowej pasują idealnie, jakkolwiek groteskowo by nie brzmiały.

dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Jestem ciekawy jaki komentarz mają zwolennicy PiS-u na temat tej haniebnej &quot;reasumpcji&quot; głosowania jaka miała miejsce na Komisji bodajże dwa dni temu. Dużo już widziałem, ale takie zachowanie precedensu nie ma. I tutaj te słowa Munyamy o republice bananowej pasują idealnie, jakkolwiek groteskowo by nie brzmiały.
Bo to pierwszy raz była robiona reasumpcja? jak PO miało przewagę w komisjach i głosowanie nie było po myśli to co chwile była powtórka głosowania, aż wynik był odpowiedni.
Walec ma jechać i jeńców nie brać. I tak jedzie za wolno bo TVP nie zrobią przed nowym rokiem.

martinus 491

martinus

Użytkownik
Bo to pierwszy raz była robiona reasumpcja? jak PO miało przewagę w komisjach i głosowanie nie było po myśli to co chwile była powtórka głosowania, aż wynik był odpowiedni.
Walec ma jechać i jeńców nie brać. I tak jedzie za wolno bo TVP nie zrobią przed nowym rokiem.
Fascynuje mnie za każdym razem odwoływanie się do praktyki PO. Tylko, że dla mnie robienie ku*** z zasad przez jednych nie jest przyczyną, która może usprawiedliwić ku******* innych.
A zmiany w TVP pewnie będą miały charakter podobny. Jedni propagandziści i hieny dziennikarskie zostaną zastąpione przez innych. Nihil novi.

dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Fascynuje mnie za każdym razem odwoływanie się do praktyki PO. Tylko, że dla mnie robienie ku*** z zasad przez jednych nie jest przyczyną, która może usprawiedliwić ku******* innych.
A zmiany w TVP pewnie będą miały charakter podobny. Jedni propagandziści i hieny dziennikarskie zostaną zastąpione przez innych. Nihil novi.
Odpowiadam tak bo kiedy PO łamało zasady to nie były podnoszone takie głosy. Gdybyś wtedy również podnosił temat to teraz bym Ci zapewne inaczej odpowiedział. No i to jest głównie wina mediów które &quot;sprzedają&quot; takie informacje a ludzie łykają jak pelikany dlatego trzeba je zmienić. Za rządów PO jakoś nie przypominam sobie by media pokazywały całą pracę jakiejś komisji sejmowej, a teraz grzeją temat równo.

martinus 491

martinus

Użytkownik
Odpowiadam tak bo kiedy PO łamało zasady to nie były podnoszone takie głosy. Gdybyś wtedy również podnosił temat to teraz bym Ci zapewne inaczej odpowiedział. No i to jest głównie wina mediów które &quot;sprzedają&quot; takie informacje a ludzie łykają jak pelikany dlatego trzeba je zmienić. Za rządów PO jakoś nie przypominam sobie by media pokazywały całą pracę jakiejś komisji sejmowej, a teraz grzeją temat równo.
Do 25 X nie znajdziesz żadnego mojego wpisu, który w jakikolwiek sposób pochwalałby działania PO. Ale niestety już się przyzwyczaiłem, że trudno być obiektywnym w tym kraju. Raz jest się pisowcem i podpalaczem Polski, bo ośmieliło się skrytykować PO, dla innych lemingiem, bo ośmieliło się skrytykować PiS. Takie życie.

homel 918

homel

Użytkownik
PiS ma Republikę i Radio Maryja
opozycja TVP TVN POlsat
jeśli nie chcą żeby ich na taczkach wywiezli muszą szybko działać
life is brutal

luque 3,6K

luque

Użytkownik
Pis nie pozwoli sobie na wyjechanie na taczkach chyba ze no za 4 lata.
Maja kompletna wladze i powinni to wykorzystac (mam nadzieje ze w slusznej sprawie).
Media strasznie atakuja pis , wszedzie pisza ze demokracja jest zagrozona, listy wysylaja aby cofnac TK , jakies zaniepokojenia.
Tego nie bylo za czasow PO czyli moze to dla nas dobry znak.
Komus konczy sie wladza i rozpaczliwie szuka jakiegos sposobu by przywrocic status quo.
Czytalem o zlozach pod Polska i pod suwalkami jest tytan.
Gdyby nasz rzad ruszyl mozgownica i ruszyl z cala machina zloz bylibysmy naprawde bogatym panstwem.
Oczywiscie Niemiaszkom nie bedzie sie to podobac...

nicolaus 140

nicolaus

Użytkownik
Dziś z samego rana obrady wznowiła Komisja Administracji i Spraw Wewnętrznych - już w nowym, bezpiecznym dla PiS składzie. Wczoraj w komisji PiS przegrał głosowanie nad nowelizacją ustawy o służbie cywilnej stosunkiem głosów 16 do 15. Sejm powiększył więc skład komisji o dwóch posłów PiS.
prl bis????????????

martinus 491

martinus

Użytkownik
Wystarczy obejrzec wczorajsze wydanie wiadomosci na TVP. 3 tematy o tym co robin rzad PiS i na kazdy z tych tematow wypowiedz eksperta od wszystkiego pana Ryszarda Petru ;)
Koniec . Nikt nie chce mediow takich Jak teraz, wystarcza Media objektywne (marzenie) ale oby tak bylo. Jakos w 2007,PiS tak nie plakalo Jak wywalano ,,pisiorow&quot; z TVP itd. Wprowadzil podatek bankowy ,zrobia porzadek z mediami , ale to wszystko to dopiero poczatek ;)
Ten sam podatek bankowy, którego koszty banki i tak przeniosą na klientów (i już to zaczynają robić). Bo jakie to niby mechanizmy posiada państwo żeby temu przeciwdziałać? - Żadne.
Mówimy też o tym samym rządzie, który na rok 2016 zaplanował deficyt na poziomie przeszło 55 mld złotych? Żeby była jasność planowany deficyt jest oczywiście rekordowy a biorąc pod uwagę mocno optymistyczne źródła przychodów budżetowych albo ten deficyt jeszcze wzrośnie albo trzeba będzie redukować wydatki co już się próbuje robić w przypadku takich obietnic jak 500 złotych na dziecko. Zamiast w końcu ograniczyć wydatki budżetowe tak, aby docelowo budżet był zbilansowany my ciągle radośnie się zadłużamy. Czekam tylko na moment w którym to wszystkie jebn** jak w Grecji. Bo my w przeciwieństwie do np USA wiecznie zadłużać się nie możemy.
Czekam tylko na styczeń i rozpoczęcie debaty na temat szkolnictwa. Bo jak ci idioci w dalszym ciągu będą chcieli przeforsować likwidację gimnazjów to wygenerują kolejne koszty przy okazji robiąc kompletny burdel w szkolnictwie.
Jedyną rozsądną decyzją w mediach publicznych jest jej całkowita i natychmiastowa prywatyzacja. Ale przecież to ograniczyłoby liczbę stanowisk, które można obsadzić z partyjnego nadania a na które pewnie już się nowe osoby szykują. Teraz mamy telewizję skrajnie nieobiektywną i po zmianach oczywiście też będziemy mieli skrajnie nieobiektywną. Jedyna zmiana będzie taka w którą stronę ten brak obiektywizmu pójdzie.

dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Ten sam podatek bankowy, którego koszty banki i tak przeniosą na klientów (i już to zaczynają robić). Bo jakie to niby mechanizmy posiada państwo żeby temu przeciwdziałać? - Żadne.
Ale piszesz to bo w telewizji tak Ci powiedzieli czy na własnej skórze odczułeś przerzucenie kosztów na klienta?
Sektor bankowy w Polsce jest jednym z najbardziej rozproszonych w Europie. Dzięki dużej konkurencji można swobodnie poruszać się w meandrach najtańszej oferty bankowej i nie być frajerem. Nigdy nie było i nigdy nie będzie w Polsce zmowy cenowej banków więc jeśli ktoś uważa że zostanie na niego przerzucony koszt to po prostu jest zmanipulowany przez media. W praktyce to oznacza że jak ktoś da sobie by ponosić koszty podatku bankowego to jest po prostu... no jest idiotą nie ma co tu szukać innych słów.
Poza tym jeśli PKO da gwarancję niepodnoszenia opłat bankowych, a tak powinno się stać skoro skarb Państwa jest &#39;udziałowcem&#39; to na żadne koszty mądry człowiek nie da się złapać. Bo po prostu odejdzie do konkurencji.
Co do reszty, odnośnie deficytu również mi się nie podoba, bardzo dobry postulat podnosi klub Kukiz&#39;15 który mówi o zakazie zadłużania budżetu państwa. Jednak mając na względzie to że w latach 2005-2007 PIS zmniejszało zadłużenie, jestem w stanie poczekać na efekty po 4 latach i dopiero wtedy ich rozliczyć. Za radykalnym odchudzeniem budżetu jest partia KORWIN jak wygra wybory to będzie mogła realizować swój program i swoje pomysły. PIS na sztandarach miał inne aspekty. Lud wybrał i tyle w temacie. Za 4 lata będą kolejne wybory i będzie można wybrać inaczej. Proste.
A odnośnie gimnazjów, ale chyba nie wiesz o czym piszesz. Dzieci jest tyle samo, czy jest podział na podstawówkę i gimbazę, czy samą podstawówkę. Skoro dzieci jest tyle samo to redukcja zatrudnienia nauczycieli nie nastąpi (chyba że ze względów demograficznych), bo w większości przejdą pod inną placówkę. Wojna w tym wszystkim jest o dyrektorów gimnazjów którzy są z nadania PO i tylko doją kasę, o to jest ten krzyk, o nic więcej, o żadne dzieci im nie chodzi tylko o stanowiska dyrektorskie w gimnazjach.

blady9mks 154

blady9mks

Użytkownik
Kocham ten argument, taki prosty i taki glupi ???? Wystarczy, ze PKO nie podniesie koszty i gdzie ludzie przeniosa konta i uslugi bankowe ? Ano do PKO , a jak reszta zobaczy, ze klienci uciekaja to co beda dalej podnosic koszty czy wroca do starego systemu ?
Panstwo ma mechanizm przeciwdzialac zmowie cenowej co skontroluje UOKiK i tyle. Zreszta plan PiSu idzie w tym kierunku wykupywac uudzialy w bankach i znow je zrepolonizowac i wystraczy, ze jeden bank nie podniesie i wszyscy tam pojda.
W naszych czasach nie ma czegos takiego, ze jedni podniosa i wszyscy nagle tez podniosa. Wystarczy, ze jedni beda robic tak jak robili do tej pory i bedzie tak jak bylo.
Wystarczy spojrzec na rynek ubezpieczalni, gdzie kazdy walczy o kazdego klienta i sa roznice cenowe o 100-150 zl. Ale wszyscy i tak beda ,, srac po gaciach&#39;&#39; co ciekawe to tylko niemieckie banki podnosza ceny, a nie Polskie ;)
Ale ja rozumiem, ze Banki zamiast 40mld beda miec teraz zysk tylko 30 mld i juz wielki strach sie rodzie w korpo, ale coz. W kazdym kraju na swiecie isniteje taki podatek, ale oczywiscie pObywatele sie boja i mysla, ze beda placiac 4 razy wiecej niz do tej pory.
No nic, skoro nawet Szef Tesco mowi, ze na Europe wschodnia ida produkty ,, 3 jakosci&#39;&#39; to sie nie ma co dziwic, ze Polacy maja ciagle uczucie, ze nie moga sie postawic i bronic wlasnego interesu.
Co do deficytu, to jest to budzet zrobiony, przez PO z poprawka uwzgledniajaca jeszcze mniejszy przychod z VATu. Dlatego poczekalbym na budzet za 2019 i wtedy mozna dyskutowac o tym czy Polske czeka Grecja czy nie . Ale trudno pObywatelom czekac bo trzeba juz straszyc.
Zreszta pewnie tego nie wiesz, ale Polska jest jedynym krajem w Europie, ktory znajduje sie na liscie 20 panstw, ktore sa najbadziej wykorzystywane i okradande przez zagraniczne korporacje.
http://www.polskatimes.pl/artykul/9237507,polska-wsrod-krajow-najbardziej-wyzyskiwanych-przez-korporacje-tracimy-rocznie-ok-100-mld-zl,id,t.html
A tutaj mila grafika do deficytu ;)

Czekam tylko na styczeń i rozpoczęcie debaty na temat szkolnictwa. Bo jak ci idioci w dalszym ciągu będą chcieli przeforsować likwidację gimnazjów to wygenerują kolejne koszty przy okazji robiąc kompletny burdel w szkolnictwie.
Mniej szkol, mniej potrzebnego kierownictwa, wiec gdzie wieksze koszta ?
Jedyną rozsądną decyzją w mediach publicznych jest jej całkowita i natychmiastowa prywatyzacja. Ale przecież to ograniczyłoby liczbę stanowisk, które można obsadzić z partyjnego nadania a na które pewnie już się nowe osoby szykują. Teraz mamy telewizję skrajnie nieobiektywną i po zmianach oczywiście też będziemy mieli skrajnie nieobiektywną. Jedyna zmiana będzie taka w którą stronę ten brak obiektywizmu pójdzie.
Widze, ze fan Ryszarda i Leszka wszystko prywatyzowac co sie da ;)

martinus 491

martinus

Użytkownik
dawid 400:
Ale piszesz to bo w telewizji tak Ci powiedzieli czy na własnej skórze odczułeś przerzucenie kosztów na klienta?
Przecież Pekao i mBank już podwyższyły marżę od kredytów. A za nimi pewnie pójdą inne banki. Oczywiście formalny powód takiej decyzji będzie inny tak żeby uniknąć oskarżeń o zmowę cenową, ale jaki powód będzie rzeczywisty wszyscy wiemy.
Co do reszty, odnośnie deficytu również mi się nie podoba, bardzo dobry postulat podnosi klub Kukiz&#39;15 który mówi o zakazie zadłużania budżetu państwa. Jednak mając na względzie to że w latach 2005-2007 PIS zmniejszało zadłużenie, jestem w stanie poczekać na efekty po 4 latach i dopiero wtedy ich rozliczyć. Za radykalnym odchudzeniem budżetu jest partia KORWIN jak wygra wybory to będzie mogła realizować swój program i swoje pomysły. PIS na sztandarach miał inne aspekty. Lud wybrał i tyle w temacie. Za 4 lata będą kolejne wybory i będzie można wybrać inaczej. Proste.
Postulat korwinowców o zakazie zadłużania w chwili obecnej jest niemożliwy do zrealizowania. To znaczy jest on jak najbardziej słuszny, ale należy to robić stopniowo. Problem polega na tym, że PiS w stosunku do budżetu PO dalej zwiększa wydatki publiczne. Biorąc pod uwagę fakt, że prognozowane przychody budżetowe to wishful thinking skończy się pewnie na dalszym wzroście deficytu, który zamiast maleć dalej rośnie. Jeśli PiS w następnych latach zacznie go ograniczać to nie będę miał żadnych problemów z pochwaleniem ich.
A odnośnie gimnazjów, ale chyba nie wiesz o czym piszesz. Dzieci jest tyle samo, czy jest podział na podstawówkę i gimbazę, czy samą podstawówkę. Skoro dzieci jest tyle samo to redukcja zatrudnienia nauczycieli nie nastąpi (chyba że ze względów demograficznych), bo w większości przejdą pod inną placówkę. Wojna w tym wszystkim jest o dyrektorów gimnazjów którzy są z nadania PO i tylko doją kasę, o to jest ten krzyk, o nic więcej, o żadne dzieci im nie chodzi tylko o stanowiska dyrektorskie w gimnazjach.
Przykro mi, ale podejrzewam, że mam trochę większe doświadczenie w szkolnictwie, bo jestem w nim zatrudniony. Likwidacja gimnazjów to olbrzymie koszty dla samorządów - związane z przystosowaniem infrastruktury do nowej organizacji systemu szkolnego. Do tego konieczność od podstaw opracowania nowej podstawy dla całego systemu a więc 12 lat, wyrzucenie do kosza rządowych podręczników, które tylko w ostatnim roku kosztowały podatników 221 mln złotych.
Dzieci oczywiście będzie tyle samo. Problem w tym, że planowany system 4+4+4 wydłuża naukę wczesnoszkolną o jeden rok. Co za tym idzie etatów dla nauczycieli przedmiotowych będzie mniej. Zresztą wydłużenie edukacji wczesnoszkolnej to w ogóle genialny pomysł biorąc pod uwagę wyniki badań IBE, które pokazały, że 55% nauczycieli wczesnoszkolnych za prawidłowe uznało dzielenie przez 0 a 41% nie potrafiło wykonać zadania na poziomie gimnazjalnym.
Redukcja zatrudnienia nastąpi jeszcze także z innego powodu. Obecnie spora grupa nauczycieli w podstawówce zatrudniona jest na 1/2 czy 2/3 etatu. Zgodnie z kartą nauczyciela w pierwszej kolejności dyrektor ma obowiązek zwiększenia etatu tym nauczycielom. Znaczna część nauczycieli w gimnazjach w sposób naturalny znajdzie się więc na lodzie.
To zresztą tylko część problemów. Prawdziwy powstanie w przypadku konieczności zdefiniowania uprawnień pedagogicznych dla części nauczycieli czy organizacji roku szkolnego - bo jak konstruować podstawę programową w sytuacji w której w I klasie liceum spotkają się absolwenci gimnazjum i 8-klasowej podstawówki z kompletnie rozbieżną podstawą?
blady9mks:
Widze, ze fan Ryszarda i Leszka wszystko prywatyzowac co sie da :wink:
Prywatyzować to co:
a) Generuje koszty budżetowe
b) Nie jest niezbędne dla bezpieczeństwa państwa i generuje koszty budżetowe.
Telewizja publiczna dla bezpieczeństwa państwa jako żywo potrzebna nie jest. Jest jedynie potrzebna do zapewnienia stołków dla partyjnych nominatów.

sumada90 19,8K

sumada90

Forum VIP
Przecież Pekao i mBank już podwyższyły marżę od kredytów. A za nimi pewnie pójdą inne banki.
Deutsche Bank też podwyższył. Czy powodem jest zapowiedź wprowadzenia podatku bankowego? A może fakt, że od nowego roku wchodzi obowiązek wyższego wkładu własnego przy kredytach hipotecznych i banki gdzie mogą to domykają procedury związane z nowymi kredytami przed końcem roku, a żeby zarobić extra to podwyższyli marże w grudniu. Bo przecież zapowiedzi są od dawna i jakoś nic się nie działo.
e/ nie zapowiedź a wprowadzenie bo przez sejm przechodzi/przeszła już ta ustawa z tego co usłyszałem. Z powodu wszechobecnych ogłoszeń o końcu demokracji ograniczyłem czytanie i oglądanie wiadomości politycznych i nie jestem na bieżąco ???? Tak czy inaczej o podwyżkach Deutsche i bodajże mBanku czytałem już w pierwszej połowie grudnia, kiedy ustawy na pewno jeszcze nie było.

martinus 491

martinus

Użytkownik
Deutsche Bank też podwyższył. Czy powodem jest zapowiedź wprowadzenia podatku bankowego? A może fakt, że od nowego roku wchodzi obowiązek wyższego wkładu własnego przy kredytach hipotecznych i banki gdzie mogą to domykają procedury związane z nowymi kredytami przed końcem roku, a żeby zarobić extra to podwyższyli marże w grudniu. Bo przecież zapowiedzi są od dawna i jakoś nic się nie działo.
e/ nie zapowiedź a wprowadzenie bo przez sejm przechodzi/przeszła już ta ustawa z tego co usłyszałem. Z powodu wszechobecnych ogłoszeń o końcu demokracji ograniczyłem czytanie i oglądanie wiadomości politycznych i nie jestem na bieżąco ???? Tak czy inaczej o podwyżkach Deutsche i bodajże mBanku czytałem już w pierwszej połowie grudnia, kiedy ustawy na pewno jeszcze nie było.
Jasne, ale była zapowiedź a biorąc pod uwagę tempo procedowania i skuteczność w błyskawicznym przepychaniu ustaw przez ten rząd było już wtedy praktycznie przesądzone, że ten podatek zostanie wprowadzony.
Zresztą zobaczymy jak to będzie po nowym roku. Bo przecież nie musi się to ograniczać do marży, ale może się okazać, że np wzrosną opłaty za usługi bankowe czy zmniejszą oprocentowanie depozytów.

bukmacherd 537

bukmacherd

Użytkownik
Jasne, ale była zapowiedź a biorąc pod uwagę tempo procedowania i skuteczność w błyskawicznym przepychaniu ustaw przez ten rząd było już wtedy praktycznie przesądzone, że ten podatek zostanie wprowadzony.
Zresztą zobaczymy jak to będzie po nowym roku. Bo przecież nie musi się to ograniczać do marży, ale może się okazać, że np wzrosną opłaty za usługi bankowe czy zmniejszą oprocentowanie depozytów.
Jak czytam albo jak słysze określenie ,, przepycha ustawy &quot; to mnie ogarnia śmiech . Trzeba mieć zdrowo wyprany mózg żeby twierdzić ze PiS ,, przepycha ustawy &quot; .... ,kur... wygrali wybory, chcą rządzić więc wprowadzają zmiany, jakie tu jest przepychanie? mają większość ? to o co chodzi ? idąc tym tokiem rozumowania PO przez 8 lat przepychało swoje ustawy i było ok ? mają robić tak jak im zagra rychu petrus , PO albo TVN?

dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Jak nic nie robią, to nieroby, za nic biorą nasze pieniądze, jak uchwalają ustawy i pracują to kolanem przepychają ???? Trzeba na coś się zdecydować.
A jak bank szalenie podnosi marżę za kredyt to ten kredyt też można przenieść do konkurencji która takich praktyk nie stosuje. Przed refinansowaniem kredytu można spokojnie negocjować warunki kredytu, bank nie chcąc stracić klientów idzie na ustępstwa w większości przypadków. Leminigi to wykształceni z dużych miast więc wiedzą jak sobie z tym poradzić. Nikt normalny nie pozwoli sobie na poniesienie opłat za usługi bankowe przez Bank bo można odjeść do konkurencji, o rozproszeniu sektora pisałem kilka postów wyżej. A co do ostatniego, to zmniejszenie oprocentowania depozytów poniżej średniej rynkowej powoduje odpływ gotówki od banku, co skutkuje zmniejszeniem portfela kredytowego, a na to ŻADEN bank nie może sobie pozwolić. Argumenty z dupy.

martinus 491

martinus

Użytkownik
Nie wiem w czym problem. Słowo przepychają jest normalnym określeniem i nie widzę w nim nic pejoratywnego. PO z PSL przez 8 lat mieli większość, więc przepychali przez Sejm swoje ustawy, teraz większość ma PiS, więc przepycha swoje. Jak was tak oburza to słowo to zamieńcie je sobie na uchwalają. Co najwyżej może dziwić tempo tych zmian, obawiam się, że to samo będzie w przypadku gimnazjum, gdzie znowu zostaną zignorowane racjonalne głosy sprzeciwu.
Z podatkiem bankowym pytanie brzmi czy jest możliwe solidarne podniesienie określonych kosztów przez wszystkie banki. Jeśli ten podatek rzeczywiście zadziała i taka praktyka nie wystąpi to bardzo dobrze. Biorąc pod uwagę fakt, że banki zdają się mieć teraz nadpłynność finansową, którą w dodatku zamiast gromadzić transferują do &quot;matek&quot; nie mam nic przeciwko.
Nie mam żadnych problemów z pochwaleniem dobrych działań rządu tak jak nie mam żadnych skrupułów z krytykowaniem złych.

Do góry Bottom