>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Bieżące wydarzenia, newsy, komentarze

blady9mks 154

blady9mks

Użytkownik
Z podatkiem bankowym pytanie brzmi czy jest możliwe solidarne podniesienie określonych kosztów przez wszystkie banki
No ale czy o juz nie podchodzi pod zmowe cenowa ? Przeciez o ile sie nie myle, banki to konkurencja i wszystkie razem nie beda szly w tym kierunku, by tracic klientow. Czas pokaze w jakim kierunku to pojdzie. A to sie dowiemy za 5-6 miesiecy gdy sie sytuacja opanuje. Niemcy zrozumieja wtedy, ze traca kolonie i bedzie bez pisku i wrzasku.

darius010 1,3K

darius010

Forum VIP
No ale czy o juz nie podchodzi pod zmowe cenowa ? Przeciez o ile sie nie myle, banki to konkurencja i wszystkie razem nie beda szly w tym kierunku, by tracic klientow. Czas pokaze w jakim kierunku to pojdzie. A to sie dowiemy za 5-6 miesiecy gdy sie sytuacja opanuje. Niemcy zrozumieja wtedy, ze traca kolonie i bedzie bez pisku i wrzasku.
Był kiedyś taki ładny poniedziałek kiedy Karnowscy z Lisem mówili jednym głosem. To był dzień, kiedy wszystkie tygodniki opinii podniosły cenę o 1 zł (Polityka wychodzi w środę, wyjątek).

Citi Handlowy podnosi opłaty za konta

Kilka dni temu Citi Handlowy poinformował przedsiębiorców, że podniesie im ceny wybranych usług. Jak się okazuje, bank zaplanował też zmiany dla klientów detalicznych. W marcu wzrosną opłaty za prowadzenie CitiKonta i operacje realizowane w bankomatach. Pojawi się też opłata za konto oszczędnościowe w wysokości 10 zł.
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Citi-Handlowy-podnosi-oplaty-za-konta-7293110.html

Tak, banki podniosły/podniosą ceny. To samo sklepy wielkopowierzchniowe. Do tego dostaniemy abonament RTV, żeby finansować komercyjne media (TVP Sport, TVP HD, TVP Seriale, TVP Rozrywka).

Chwalmy i cieszmy się z rządu, który podnosi... chyba para-podatki płacone pośrednio (jakoś tak).

blady9mks 154

blady9mks

Użytkownik
Tak, banki podniosły/podniosą ceny. To samo sklepy wielkopowierzchniowe. Do tego dostaniemy abonament RTV, żeby finansować komercyjne media (TVP Sport, TVP HD, TVP Seriale, TVP Rozrywka).
Poczekajmy, nie ma takiej opcji by wszystkie podniosly i tyle. Na zachodzie tez jest podatek bankowy, a oplaty bankowe sa na najnizszym poziomie. Polak placi przecietrnie okolo 10€ wiecej rocznie na takie oplat bankowe niz Niemiec. Ale no jak Polska jest tylko kolonia to sie nie ma co dziwic.

darius010 1,3K

darius010

Forum VIP
Poczekajmy, nie ma takiej opcji by wszystkie podniosly i tyle. Na zachodzie tez jest podatek bankowy, a oplaty bankowe sa na najnizszym poziomie. Polak placi przecietrnie okolo 10€ wiecej rocznie na takie oplat bankowe niz Niemiec. Ale no jak Polska jest tylko kolonia to sie nie ma co dziwic.
Ja nie wiem, jak wygląda sytuacja podatkowa na zachodzie. Zapewne nie da się tego przełożyć na Polskę. Wiem natomiast to, że dzięki preferencyjnym warunkom dla supermarketów kupują w Polsce przygraniczni: Niemcy, Czesi, Słowacy i Rosjanie z Królewca. Tj. mamy najtańsze produkty spożywcze w regionie i to traktuje, jako wartość dodaną. Kolejna sprawa. Dlaczego rząd w pierwszej kolejności bierze się za podatki bankowy i od sklepów, gdzie zachodzi domniemana możliwość przerzucenia go na obywateli? A nie bierze się za podatek VAT, kiedy dzień w dzień różni ekonomiści alarmują, że to jest niesłychanie istotna sprawa.

PiS przekłada nad dobro obywateli interes przestępców?

Kolejną ciekawostką jest, że facet który ma się zając TV ma 67 lat. W epoce drontów, VOD, PPV, Twittera. Telewizje nam stworzy członek PZPR (ktoś usuną info z Wikipedii), który jak dla mnie ma archaiczne poglądy (zgodne z wiekiem). Którego 100% tekstów pisanych to była krytyka rządów PO i nic więcej, jak rozumiem weny zabrakło.

Napisałem z pozycji apolitycznej.

dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Ja nie wiem, jak wygląda sytuacja podatkowa na zachodzie. Zapewne nie da się tego przełożyć na Polskę. Wiem natomiast to, że dzięki preferencyjnym warunkom dla supermarketów kupują w Polsce przygraniczni: Niemcy, Czesi, Słowacy i Rosjanie z Królewca. Tj. mamy najtańsze produkty spożywcze w regionie i to traktuje, jako wartość dodaną.
To nie jest kwestia preferencyjnych warunków dla supermarketów, ale kwestia słabej złotówki przez co opłacalne jest kupowanie przez obcokrajowców produktów w naszym kraju, szczególnie Słowaków, którzy na zmianie waluty odczuli podwyżki cen żywności, tak zwany efekt bagietki czy cappuccino.
Kolejna sprawa. Dlaczego rząd w pierwszej kolejności bierze się za podatki bankowy i od sklepów, gdzie zachodzi domniemana możliwość przerzucenia go na obywateli? A nie bierze się za podatek VAT, kiedy dzień w dzień różni ekonomiści alarmują, że to jest niesłychanie istotna sprawa.
Podatek bankowy jest musikiem w naszym kraju, o podatku od supermarketów można polemizować, wiele za i wiele przeciw. Odnośnie VAT-u, szczególnie karuzeli vatowskiej PIS sporo mówił w kampanii i sporo o tym mówi Morawiecki. Jednak ciężko uszczelnić coś w rok po 8 latach pełnej rozpusty i stracie na vacie blisko 90 mld zł rocznie (ok 5% PKB na tyle szacuje się w Polsce). Poza tym kwestie budżetowe na rok 2016 to praktycznie projekt PO, PIS swój budżet przedstawi na rok 2017 i wtedy będzie można coś konkretniejszego powiedzieć.

sumada90 19,8K

sumada90

Forum VIP
A nie bierze się za podatek VAT, kiedy dzień w dzień różni ekonomiści alarmują, że to jest niesłychanie istotna sprawa.
Był Szałamacha u Pospieszalskiego (kto się interesuje ekonomią to warto obejrzeć bo jak na polskie standardy gadania o finansach to dość sensowna rozmowa) jakiś czas temu i opowiadał o planach. Nie tylko o vacie. Z tego co ja zapamiętałem to mówił sporo o cenach transferowych (kto się nie zna to krótko i prosto: firma córka wyliczyła sobie, że będzie miała 100mln zysku. Przyjeżdża koleś z centrali zagranicznej na dwa dni i centrala wysyła do spółki córkę fakturkę za doradztwo na 100mln). Czytałem też, że MF ogłosiło, że kto stosował w ostatnich latach ceny transferowe żeby robił korekty, bo będą to wszystko sprawdzać (jak zrobi korektę to zapłaci 50% odsetek). Też był pomysł żeby rozszerzyć VAT odwrócony na inne towary.

luque 3,6K

luque

Użytkownik
Dla mnie dobra sprawa z podatkiem bankowym i dla duzych sklepow.
To jest chore ,ze oni sobie wywoza tyle darmowej kasy z kraju a ludzie sie burza.
Dajcie spokoj jest tyle sklepow w kraju bo nasz kraj w sumie nic innego nie ma to i ceny znajdziecie zawsze przystepne.
Nie musicie kupowac w biedrze podrobek a mozecie kupic normalny produkt.
Nie jestem zwolennikiem pisu ale chcialbym aby w kraju cos zaczelo sie dziac dobrego.
Poki co srednio to widze bo tych budzetowych propozycjach ale jednak wciaz dziwi mnie ten zmasowany atak mediow ,kodow i innych antypolskich rzeczy.

F 0

five-o

Użytkownik
Dla mnie dobra sprawa z podatkiem bankowym i dla duzych sklepow.
To jest chore ,ze oni sobie wywoza tyle darmowej kasy z kraju a ludzie sie burza.
Dajcie spokoj jest tyle sklepow w kraju bo nasz kraj w sumie nic innego nie ma to i ceny znajdziecie zawsze przystepne.
Nie musicie kupowac w biedrze podrobek a mozecie kupic normalny produkt.

Nie jestem zwolennikiem pisu ale chcialbym aby w kraju cos zaczelo sie dziac dobrego.
Poki co srednio to widze bo tych budzetowych propozycjach ale jednak wciaz dziwi mnie ten zmasowany atak mediow ,kodow i innych antypolskich rzeczy.
A mnie nie dziwi po prostu, to jest taki krzyk rozpaczy... najlepszy jest Tomasz Lis ten to jest dopiero obrońca demokracji ahahha, żenua

darius010 1,3K

darius010

Forum VIP
To nie jest kwestia preferencyjnych warunków dla supermarketów, ale kwestia słabej złotówki przez co opłacalne jest kupowanie przez obcokrajowców produktów w naszym kraju, szczególnie Słowaków, którzy na zmianie waluty odczuli podwyżki cen żywności, tak zwany efekt bagietki czy cappuccino.
Ja staram się zrozumieć, że kraje euro mają wyższe ceny i ich obywatele kupują chętnie u nas. Ale skoro robią to Rosjanie, sama Platforma się tym chwalił. Zresztą : http://finanse.wp.pl/kat,1033691,title,Handel-na-granicy-kwitnie-Rosjanie-kupuja-u-nas-na-potege,wid,18056706,wiadomosc.html?ticaid=1163d3

Ja po prostu nie jestem zwolennikiem tego, żeby ceny produktów zwłaszcza spożywczych wzrosły.

Jeśli chodzi o podatek bankowy, rozumiem argumenty za. Ale też uważam, że podskoczą ceny za konta, za używanie kary. Obniżą leciutko oprocentowanie lokat. Niemniej tu jestem skłonny na niego przystać.

A co do VAT, to daje 99% że go nie ruszą :cool:.

martinus 491

martinus

Użytkownik
dawid.400
Podatek bankowy jest musikiem w naszym kraju, o podatku od supermarketów można polemizować, wiele za i wiele przeciw.
Ekonomistą nie jestem, ale staram się śledzić dyskusję wokół zmian podatkowych i w przypadku podatku bankowego, zwłaszcza w wersji pisowskiej, też jest sporo za i przeciw.
Po pierwsze - z podatku zwolnione są instytucje finansowe o sumie bilansowej do 4 mld zł - Oznacza to, że z wyjątkiem Kasy Stefczyka wszystkie SKOK-i zostaną z tego zwolnione.
Po drugie podatek bankowy dotyczy aktywów banków. Siłą rzeczy więc banki będą ograniczać udzielanie kredytów, zwłaszcza tych długoterminowych i stabilnych, a co za tym idzie tańszych. W szczególnosci hipotecznych.
Zapewne zwiększy się aktywność instytucji finansowych w obszarze pozabilansowych instrumentów finansowych. Czyli banki przesuną część aktywności z realnej gospodarki na czystą spekulację.A to raczej dobrze nie wróży ani stabilności sektora ani rozwojowi gospodarczemu.
I wreszcie po trzecie z podatku zwolnione są środki ulokowane w obligacjach skarbowych. Wobec tego prościej i taniej będzie po prostu kupić obligacje, zamiast inwestować w jakąkolwiek sensowną działalność bankową.
Natomiast prawda jest taka, że kluczową i najistotniejszą z punktu widzenia stabilności państwa reformą musi być system emerytalny. Co roku system nie domyka się nam o 70 mld złotych, społeczeństwo się starzeje a my sobie radośnie chcemy wrócić do dawnego wieku emerytalnego. O żadnym pomyśle na zmianę tej patologii ze strony rządu nie słyszałem.

P 276

pwlib

Użytkownik
No jak nie? A 500zł na dziecko to czemu ma służyć? I jakby nie oceniać tego pomysłu proszę napisać JAKIE POMYSŁY CHOCIAŻBY MIAŁA W TYM WZGLĘDZIE RZĄDZĄCA PRZEZ 8 lat PO, piszę o pomysłach bo wiadomo, że nie o realizacji bo takowej nie było.
Proszę wskazać choć jednej pomysł platformy na to jak spowodować aby odwrócić trend starzenia się społeczeństwa.

luckyandgrind 22

luckyandgrind

Użytkownik
No jak nie? A 500zł na dziecko to czemu ma służyć? I jakby nie oceniać tego pomysłu proszę napisać JAKIE POMYSŁY CHOCIAŻBY MIAŁA W TYM WZGLĘDZIE RZĄDZĄCA PRZEZ 8 lat PO, piszę o pomysłach bo wiadomo, że nie o realizacji bo takowej nie było.

Proszę wskazać choć jednej pomysł platformy na to jak spowodować aby odwrócić trend starzenia się społeczeństwa.
A sciagniecie ciapatych to co ???? Juz zapomniales ;)

martinus 491

martinus

Użytkownik
Program mający odwrócić trend demograficzny jest jak najbardziej potrzebny i chociaż generalnie jestem przeciwnikiem rozdawnictwa to, jeśli rzeczywiście 500 zł przyczyni się do wzrostu dzietności to jestem w stanie to zaakceptować.
Problem polega na tym, że efekty tego dla systemu emerytalnego nawet jeśli będą to będą najwcześniej za 20 lat. A już w chwili obecnej do systemu emerytalnego dopłacamy 55 mld złotych. To mniej więcej tyle ile wynosi dziura budżetowa planowana na obecny rok. A im wcześniej przeprowadzimy zmiany strukturalne tym zmiany będą mniej bolesne. Chyba, że nie będziemy nic robić to za 25 lat obudzimy się z wiekiem emerytalnym 72 lata i stopą zastąpienia 20%

homel 918

homel

Użytkownik
http://niezalezna.pl/74576-sylwester-w-kolonii-imigranci-probowali-zgwalcic-kilkadziesiat-kobiet
Sylwester w Kolonii: imigranci próbowali zgwałcić kilkadziesiąt kobiet
Przez kilka dni media milczały, ale skala incydentu okazała się zbyt duża, by zamieść ten skandal pod dywan. W trakcie zabawy sylwestrowej na otwartym powietrzu w Kolonii (Niemcy) ponad tysiąc imigrantów otoczyło kilkadziesiąt kobiet - Niemek i turystek - okradając je, napastując i próbując zgwałcić. Poszkodowanych zostało ok. 80 kobiet.
Teren przy dworcu w Kolonii przez kilka godzin wyglądał jak strefa wojenna. Ponad tysiąc imigrantów z krajów arabskich najpierw odpaliło w tłumie fajerwerki i race, powodując popłoch, a następnie otoczyło zdezorientowane kobiety, obmacując je i kradnąc należące do nich przedmioty. Doszło też do wielu prób gwałtu.
Szef kolońskiej policji Wolfgang Albers przyznał na konferencji prasowej, że za atakami stoją imigranci z północnoafrykańskich i arabskich krajów. &quot;To nowy wymiar przemocy&quot; - twierdzą funkcjonariusze policji.
Jak na ironię, w wielu miastach w Niemczech imprezy sylwestrowe odwołano... w trosce o imigrantów. Tłumaczono, że odgłosy petard i fajerwerków mogą im się źle kojarzyć i przywoływać wspomnienia z czasów wojny w Syrii.

P 276

pwlib

Użytkownik
Program mający odwrócić trend demograficzny jest jak najbardziej potrzebny i chociaż generalnie jestem przeciwnikiem rozdawnictwa to, jeśli rzeczywiście 500 zł przyczyni się do wzrostu dzietności to jestem w stanie to zaakceptować.
Problem polega na tym, że efekty tego dla systemu emerytalnego nawet jeśli będą to będą najwcześniej za 20 lat. A już w chwili obecnej do systemu emerytalnego dopłacamy 55 mld złotych. To mniej więcej tyle ile wynosi dziura budżetowa planowana na obecny rok. A im wcześniej przeprowadzimy zmiany strukturalne tym zmiany będą mniej bolesne. Chyba, że nie będziemy nic robić to za 25 lat obudzimy się z wiekiem emerytalnym 72 lata i stopą zastąpienia 20%

Ja nie pytałem o twoje przemyślenia na temat systemu emerytalnego tylko na przykłady pomysłów POprzedniej junty jak ten system naprawić czyt. spowodować abyśmy nie byli jeszcze bardziej starzejącym się społeczeństwem.

Co roku system nie domyka się nam o 70 mld złotych, społeczeństwo się starzeje a my sobie radośnie chcemy wrócić do dawnego wieku emerytalnego. O żadnym pomyśle na zmianę tej patologii ze strony rządu nie słyszałem.
Czyli zwyczajnie kłamiesz.

aliant 531

aliant

Użytkownik
Piszę o tym pracę semestralną także myślę, że mam już jakieś pojęcie na ten temat i powiem tak. Ta cała medialna propaganda, że niby podwyższenie wieku emerytalnego coś zmieni to są bzdury wyssane z palca. Sama reforma nic nie da. Tu potrzeba przede wszystkim ujednolicić wiek emerytalny dla wszystkich bez wyjątku. A nie, że jakiś strażak, policjant, żołnierz czy sędzia (ci dwaj ostatni w ogóle nie są ozusowani) odejdzie sobie na emeryturkę w wieku 40kilku lat i płać tu na takiego w pełni zdrowego następne kilkadziesiąt lat. Inna kwestia to zreformować KRUS który jest chyba najbardziej złodziejską instytucją w Polsce do której rocznie dokłada się kilkanaście miliardów złotych.
Podniesienie wieku emerytalnego będzie miało tylko po części wpływ na wysokość świadczeń. Ważniejsze będzie to w jakiej liczbie Polacy będą pracowali za kilka dekad i ile będą zarabiali. Oraz to jaka będzie wtedy inflacja. Dobrze wiadomo, że w Polsce jest problem z pracą to jeszcze podwyższamy wiek i nie wiem gdzie ci ludzie na starość znajdą jakąś robotę. A nawet jeśli znajdą to zajmą miejsce młodym, którzy będą zmuszeni wyjechać i sytuacja demograficzna będzie jeszcze gorsza. Z resztą ciekawe jak na zmiany zareaguje fundusz zdrowia bo nie ma się co oszukiwać, że praca (zwłaszcza fizyczna) ludziom przed 70 rokiem życia wyjdzie na zdrowie. I tak zamiast płacić ludziom na emerytury, będziemy ich leczyć. To jest temat na wiele stron ale powiem jedno jako ekonomista z wykształcenia. Reforma jaką mamy w Polsce to jest dramat! Ona niczego w takiej formie nie rozwiązuje! Donald poszedł na łatwiznę bo wiedział już wtedy, że wyjeżdża do Brukseli także miał już wtedy to w du**e i nie chciało mu się myśleć nad lepszym rozwiązaniem.

P 276

pwlib

Użytkownik
Piszę o tym pracę semestralną także myślę, że mam już jakieś pojęcie na ten temat i powiem tak. Ta cała medialna propaganda, że niby podwyższenie wieku emerytalnego coś zmieni to są bzdury wyssane z palca. Sama reforma nic nie da. Tu potrzeba przede wszystkim ujednolicić wiek emerytalny dla wszystkich bez wyjątku. A nie, że jakiś strażak, policjant, żołnierz czy sędzia (ci dwaj ostatni w ogóle nie są ozusowani) odejdzie sobie na emeryturkę w wieku 40kilku lat i płać tu na takiego w pełni zdrowego następne kilkadziesiąt lat. Inna kwestia to zreformować KRUS który jest chyba najbardziej złodziejską instytucją w Polsce do której rocznie dokłada się kilkanaście miliardów złotych.

Podniesienie wieku emerytalnego będzie miało tylko po części wpływ na wysokość świadczeń. Ważniejsze będzie to w jakiej liczbie Polacy będą pracowali za kilka dekad i ile będą zarabiali. Oraz to jaka będzie wtedy inflacja. Dobrze wiadomo, że w Polsce jest problem z pracą to jeszcze podwyższamy wiek i nie wiem gdzie ci ludzie na starość znajdą jakąś robotę. A nawet jeśli znajdą to zajmą miejsce młodym, którzy będą zmuszeni wyjechać i sytuacja demograficzna będzie jeszcze gorsza. Z resztą ciekawe jak na zmiany zareaguje fundusz zdrowia bo nie ma się co oszukiwać, że praca (zwłaszcza fizyczna) ludziom przed 70 rokiem życia wyjdzie na zdrowie. I tak zamiast płacić ludziom na emerytury, będziemy ich leczyć. To jest temat na wiele stron ale powiem jedno jako ekonomista z wykształcenia. Reforma jaką mamy w Polsce to jest dramat! Ona niczego w takiej formie nie rozwiązuje! Donald poszedł na łatwiznę bo wiedział już wtedy, że wyjeżdża do Brukseli także miał już wtedy to w du**e i nie chciało mu się myśleć nad lepszym rozwiązaniem.

Dwie uwagi- podniesienie wieku to nie jest żadna reforma i wydaje mi się, że milicjanci też nie dokładają się do emerytur.

Do góry Bottom