Zostało ich czterech. Med i Nadal szykowani do fianlu przed turniejem. Ich mecze ćwierćfinałowe dały wiele wątpliwości. Nadal zagotowany z bólem brzucha przepycha mecz z Shapo. Med broni piłki meczowej, odwraca wynik po pamiętnym spotkaniu. Tsitsi kiepski początek turnieju a mesz z Sinner em bez błędny czy może to Sinner spalony. Beretinni bez backhandu ale z super serwisem jednak dał się nabrać na 5 seta staremu Monfowi. Chciałbym finał Med z Nadalem ale jest wiele wątpliwości. Czy med zagra znowu trochę poniżej swojego poziomu, czy Tsitsi będzie znowu greckim Bogiem, czy Nadal się nie zagotuje jeśli beret postawi opór, no i czy Beretinni jest w stanie odpowiedzieć na świdry forhendowe Nadala.
To samo miałem napisać o Nadalu i Berrettinim. Te rotację z forhendu Rafy na bekhend Włocha mogą być dla niego zabójcze. Jedyne co może uratować Matteo, to serwis i jeśli by serwował na poziomie 80% z pierwszego podania tak jak z Busta, to ma szanse, ale to półfinał i ręką będzie drżeć, a ściany będą za Rafą. Myślę, że jeśli u Nadała nie wystąpią jakieś kolejne problemy żołądkowe, czy co gorsza mięśniowe, to powinien wygrać i wszelkie winy Rafy z overami powyżej 29,5 jak najbardziej do grania. Martwi mnie tylko godzina meczu, bo 4:30 naszego czasu, to 14:30 w Melbourne, jednak prognozy pokazują, że w piątek w południe jest 95% szans na opady i burze, więc przy zamkniętym dachu Rafa powinien czuć się lepiej, niż w meczu Shapo przy pełnym słońcu.
Jeśli chodzi o Medvedeva, to jakoś się nie martwię. Najgorszy mecz ma już chyba za sobą i będzie tylko lepiej. Ważne jest też to, że nie przepadają za sobą z Tsitsipasem i Medvedev jest podwójnie zmotywowany na spotkania z Grekiem. Rok temu wygrał gładko 3:0 i myślę, że w tym roku Grek maksymalnie co ugra to jeden set. W wymianach z głębi kortu Rosjanin nie ma sobie równych, więc będzie wciągał w swoje Gierki Tsitsipasa. Pomimo tego, że Grek grał dzisiaj naprawdę dobrze, to Sinner nie zagrał nawet w 30% tego co w poprzednich spotkaniach, zero ofensywny tylko nastawiony na przebijanie i czekał na wyrok ze strony Greka, któremu wyjątkowo do tego siedział serwis. Myślę, że Medvedev to weźmie spokojnie w maksymalnie 4setach.