=feniks2003;3152389]Yar000, od czasu do czasu wpadam i przeglądam ten Twój temat, gratulację za wytrwałość dla Ciebie i ludzi którzy Ci pomagają, oby tak dalej. [...]
Witaj. I dzięki.
Koledzy przede wszystkim sami sobie pomagają :grin:.
Testowanie algorytmu przez Kolegów, na poszczególnych ligach, nie jest wykorzystywane przeze mnie w praktyce przy wprowadzaniu zmian do Algorytmu. Nie jest to bowiem niezbędne do poprawnego wg mnie, działania programu.
Algorytm z założenia jest "uniwersalny". Przeznaczony dla lig Świata.
Koledzy zechcieli z niego wydobyć dodatkowe wiadomości, i to robią.
Ja, wprowadzam poprawki i robię zmiany/nowe wersje niezależnie od tego czy Koledzy sobie pomagają nawzajem czy też nie. I tak będzie nadal.
Był moment, kiedy temat "ucichł" a w takich momentach nie widzę sensu i dla siebie, aby się udzielać i "wywnętrzać" publicznie. Jeśli kiedyś taki moment znowu nastąpi, z mojej strony można zawsze liczyć na politykę "retorsji".
Jest wśród Kolegów podział na ligi, i w taki sposób mogą sprawdzić w jakich ligach jest jaka skuteczność.
Przy okazji, wymieniają się typami ze swoich lig.
Przy okazji, ja również otrzymuję te typy od Kolegów/dzięki ich uprzejmości, do zagrania.
[Choć, podkreślę to, trochę mi z tym niezręcznie bo czuję się jakbym odbierał haracz :grin:].
[...] Mam jedno pytanie, często widzę że wrzucacie testowanie algorytmy na danych archiwalnych. Ostatni przykład
Norwegia 2012, czy przypadkiem nie jest to tak że uczysz
algorytm na tych samych danych co potem testujecie?
Kolejne wersje programu są tworzone - jak dotąd - w oparciu o dotychczasowe zgromadzone przeze mnie dane.
Testowanie na danych archiwalnych nie zachodzi często a jeśli zachodzi, nie jest to wykorzystywane przeze mnie do poprawek w algorytmach [a pewnie powinienem z takich danych korzystać. Nieraz podnoszono taką kwestię tutaj w temacie, choćby i niedawno Kolega Ziz99].
W wątku, absolutną lwią część stanowią typy prognozowane "naprzód".
Kolega Bender7 wrzucił faktycznie między innymi Norwegię 2012
testując ligi. Na archiwach, Bender7 upublicznił także jak pamiętam bodajże ligę portugalską i angielską [z góry przepraszam, jeśli nie pamiętam dokładnie].
I chwała mu za to. Mogę tylko przyklasnąć.
Nie uczę algorytmu na tych samych danych. Mogę zaryzykować nawet stwierdzenie, że go w ogóle nie uczę gdyż nie jest to sieć neuronowa a czysty matematyczny
algorytm poprawiany jak najbardziej "fizycznie" moimi palcami.
Może się zdarzyć, że któryś z meczów, jakie ujął Bender7 mam pośród mojej bazy danych ale to naturalne. Do meczów, które się już odbyły każdy z nas ma dostęp.
I zresztą mam nadzieję, że Kolega Bender7 nadal będzie przedstawiał tutaj działania na materiałach archiwalnych, a pozostali Koledzy także wezmą pod uwagę taki sposób pracy.
Jednak tak jak napisałem wcześniej, absolutnie przytłaczająca większość prognoz podawanych do tej pory w wątku dotyczy spotkań, które dopiero mają się odbyć.
Jeśli chodzi o moją bazę/statystyki, na których od samego początku aż do teraz opieram konstrukcję algorytmów to zostały one wypracowane w oparciu o mecze, które wcześniej prognozowałem a więc o wyniki meczów, które wystąpiły dopiero po mojej prognozie ich dotyczącej. Pracuję/pracowałem na materiale "bieżącym".