Pojedynek Arsenalu z Barceloną się zbliża, można więc śmiało trochę więcej powiedzieć na temat tego spotkania. Wczesniej się wstrzymywałem z wszelkimi typami na ten mecz. Szanse na awans przy podstawowych jedenastkach oceniłbym 50 na 50...z tego co wiem, ale mogę się mylić to w Barcelonie dostępni są wszyscy podstawowi gracze, w Arsenalu się trochę namieszało.
1.Możliwy jest brak obrońców Djourou i Vermalena, raczej na pewno ich nie będzie, jeżeli zagra Skłilaczji może być na prawdę cięzko, Messi rok temu na Emirates nie pokazał nic, bo na Emirates zagrała całkiem niezła obrona, albo nie miał po prostu dnia...natomiast na Camp Nou z tego co pamiętam mogliśmy obserwować Silvestra i Campbella dwóch starych wolnych defensorów. Messi wiedział co robić. Skłilaczji to taki Silvestre w innym wcieleniu, przynosi kataklizm nie nadaje się na podstawowego obrońce nawet do angielskich średniaków. Do tego nie zobaczymy Sagny za czerwoną kartkę.
2. Pomoc Kanonierów wygląda na pewno lepiej, no ale coż bardzo możliwy jest brak Songa i kto ma go zastąpić Denilson? chłopakowi sporo brakuje do naszego podstawowego defensywnego pomocnika, brak Songa byłby na pewno widoczny, Songa którego uważam za jednego z najlepszych na swojej pozycji w obecnym czasie. Dochodzi do tego Brak Samira Nasriego, myśle ze Arshavin może go spokojnie zastąpić jak się przyłoży, jednak wiadomo co Samir potrafi i jego brak również może byc odczuwalny.
Jeżeli nic się nie zmieni w ofensywie to trio Cesc, Walcott, Van Persie będzię tworzyć 'atak' w spotkaniu z Barceloną.
Myśle ze przy najgorszym scenariuszu, czyli braku tych zawodników, których wymieniłem Arsenal musi zagrać bardzo ofensywnie, bo zepchnięcie do wlasnego pola karnego może się bardzo źle skończyć. Ofensywna gra natomiast równa się z szeregiem kontrataków...no zobaczymy
3. No i jeszcze moge wspomnieć, ze zabraknie podstawowego bramkarza, czyli Fabianskiego...
Nasri, Song, Fabianski, Sagna, Vermalen, Djourou...brak 6 podstawowych piłkarzy przy bardzo słabo dysponowanej ławce rezerwowych na daną chwilę, może być dla Barcelony kluczem do zwycięstwa.