Dziś w Rzeszowie derby Południa, mecz dwóch obecnie cienizn żużla czyli Rzeszów-Tarnów. Dzisiejsze derby to uj a nie derby no ale jednak Rzeszów ma dzisiaj trzech wychowanków: Lampart, Miesiąc, Majcher a Tarnów dwóch: Rolnicki, Świercz/Gzyl. Dla Rzeszowa mecz o nic, totalnie o pietruszkę, Tarnów jeśli wygra w Rzeszowie... jakkolwiek to brzmi - ma szanse na play-offy i postawi jutro Poznań pod ścianą. Stal obecnie chyba największe pośmiewisko żużlowej Polski. Klub gdzie już są pieniądze, w tym sezonie naprawdę duże pieniądze poszły na inwestycję zawodników w sprzęt, są ambicję na 1 ligę a drużyna nie potrafi nawet wejść do fazy PO. Tarnów wyśmiewany przez dużo ludzi a jednak jakiś skład sobie zbudował, rozwalił u siebie Rzeszów, punkty sobie ciuła i wyglądają ciekawie. Bonusa w Rzeszowie dzisiaj mają na 99% pewnego, bo jest +16 a to nie odrobienia przez armie zaciężną a myślę, że i postraszą gospodarzy. Stal przygotowała się do tego meczu jak nigdy. Odbyła całe... 0 treningów
Tak. Zero. Przed meczem z Piłą 2 treningi: środa, czwartek. Przed meczem z Daugavpils gwiazdy potrzebowały tylko treningu w sobotę dzień przed meczem. Już widzę jutrzejszy komentarz beznadziejnego (kapitana
) Łęgowika jutro w mediach na temat toru, że był on inny niż zwykle hmmmm no bo przecież nie taki sam jak na treningu którego nie było. Atut toru więc będzie myślę "niesamowity" a, że tor podobny jak w Tarnowie to Bober, Aarnio czy Hansen mogą nie mieć wielkich problemów z jego odczytaniem. Tym bardziej, że Hansen jeździł w barwach Stali 2020 roku a on i Aarnio 3 tygodnie temu jeździli w Rzeszowie w MŚ long track a Kenneth dodatkowo niełapalny wręcz te zawody wygrał.
Patryk Rolnicki powyzej 5.5 @ 1.70 STS
Szybko spadło z 1.84. Dzisiaj podstawowym typem jest dla mnie over Rolnickiego. Linia tylko 5.5 a on w Rzeszowie zawsze fajnie jechał, w latach 2020-21 zawodnik Stali. W sumie on jeździ tylko w Rzeszowie i Tarnowie, bo na te tory świetne fury przygotowuje mu Jacek Rempała. Linia niska i mocno wg mnie do gry. Wobec rzeszowskiej padaki wygrać tu start i uciec do przodu to nie trzeba wiele. 2 tygodnie mieliśmy obraz Juhl Pedersena i Palovaary, którzy pewnie pierwszy raz o Rzeszowie dowiedzieli się 3 dni przed meczem i walnęli bodajże 13 i 11+1, przy kolejnej totalnej mizerii Lamparta i Miesiąca, którzy na tym torze jeźdzą około 15 lat
"Rolnik" zaczyna z juniorami wychowankami i Krcmarem więc 2-3 wleci na spokoju. Dalej od siebie x2 Kenneth Hansen do zrobienia a rywale to: Lampart, Łęgowik oraz Woelbert i Majcher. Ogólnie 2 punkty na Majcherze ma z urzędu a przy dobrych wiatrach to już w tych trzech biegach zrobi: 3,1,2 i linia pokryta. W biegu 11 z Boberem na dwóch asów, wspomnianych wyżej rzeszowskich matadarów Miesiąc i Lampart. W Rzeszowie dalej obowiązuje złota zasada: start, kreda, meta a Rolnicki to w Rzeszowie umie i to dzisiaj zapewne zrobi bo przy formie Stali to nie jest wielka rzecz.
Peter Ljung poniżej 10.5 @ 1.75 STS
Wszystko napisałem negatywnie o Stali a jednak under Ljunga... dziwne. No ale z Daugavpils też grałem overy Morrisa i Kostygowsa a wszyscy zrobili overy tylko nie oni więc może i lider Tarnowa dzisiaj nie zdobędzie zbyt dużo. Ljung jeździł w Rzeszowie 2014-15 i po świetnym 2014 gdzie Rzeszów łatwo awansował do Ekstraligi, głównie zapamiętam jego fatalną postawę w roku 2015 gdzie jechał bardzo słabo. Szybko ze składu wygryzł go Kenni Larsen, Ljung wobec kontuzji Duńczyka jeździł sporadycznie. Dzisiaj Peter to już inny zawodnik, bliżej końca kariery, ale dwa poziomy niżej liczby wykręca bardzo fajne. Ogólnie Szwed nie kojarzy mi się z typem startowca a w Rzeszowie ciężko wyprzedzać. To oraz wysoka linia to chyba jedyne argumenty przeciwko jemu dzisiaj i taki zakład pod lepsze oglądanie z trybun. Dodać można, że x2 w 3 i 13 jedzie na lidera Stali Woelberta, który cokolwiek jeszcze ogarnia więc tutaj może zgubić dwa punkty. Może jakiś słabszy start, wpadka i wleci 1. Jakieś 2,3,1,2 przed nominowanymi/przed RT byłoby całkiem do przyjęcia i spróbuje dać lekko Szweda.
Na razie takie typy, inni nie mają jeszcze oferty. Jeśli coś jeszcze później wymyślę, zrobię edycję i podrzucę to w tym poście żeby nie rozrzucać.