Ja również oglądam Eurowizję i moje typy wyglądają tak:
Norwegia TOP 10 @4.00 STS
Jeszcze 2 dni temu było 5.40. Piosenkarz reprezentujący Norwegię cierpi na Zespół Tourette'a, a tiki nerwowe maskuje ciemnymi okularami, które nosi na scenie. Jego utwór ma głęboki przekaz, który kupuje dużą rzeszę fanów Eurowizji. Ponadto artystycznie prezentuje się bardzo dobrze - w 2020 roku był najczęściej odtwarzanym muzykiem w całej Norwegii, a sam pisał utwory dla Flo Ridy i Avy Max. Moim zdaniem może być nawet w top3 w głosowaniu widzów - a to dlatego, że
Skandynawia ma wspólny rynek muzyczny. Danii w finale nie ma, a
Szwecja stoi wyjątkowo nisko (praktycznie co roku jest faworytem). Niby Finowie się wyróżniają, ale coś mi mówi, że Włosi zabiorą im głosy od fanów mocniejszych brzmień. Jak dla mnie TOP 10 niezwykle realne.
Grecja TOP 10 @3.75 STS
Mój drugi czarny koń. Co ciekawe - w
Fortuna stoi już po 1,75.
Grecja ma chyba najciekawszą scenografię. Ten trik ze znikającymi tancerzami jest świetny. A że ma to znaczenie - przekonaliśmy się w 2018 roku, kiedy bardzo wysokie miejsce zajęła Mołdawia z fatalną piosenką, ale za to świetną choreografią. Poza tym
Grecja ma za sobą Cypr i połowę Bałkanów - oni zawsze plasują się wysoko. 12 punktów zgarną pewnie też od Holandii, bo Stefani od dziecka właśnie tam mieszka i robi tam karierę w showbizie. Poza tym - piosenka chwytliwa, taka w sam raz na "guilty pleasure". Coś mi mówi, że ludzie za tym pójdą.
Z kategorii pewniaków:
Kto otrzyma 12 punktów od telewidzów z Polski - Ukraina @1.62 STS
To jest insider.
Polska rokrocznie przyznaje 12 punktów Ukrainie (a raczej sami sobie przyznają). W głosowaniu widzów jest to pewne na 100%, a i jury też bywa propolityczne i dba o dobre stosunki z sąsiadem. Piosenka bardzo podoba się widzom (mi osobiście nie), ale nie zdziwiłbym się, gdyby wygrała cały
konkurs.
Z kategorii H2H:
Włochy - Malta: Włochy @1.50 Fortuna
Francja - Malta: Francja @1.65 Fortuna
Maltę widzę poza top5. Nie pierwszy raz zresztą jest tak, że ten, kto prowadzi w notowaniach od marca - na końcu kończy poniżej oczekiwań. Malta na żywo wypada kilka razy gorzej, niż w klipie wideo. Geograficznie i kulturowo jest odizolowana od Europy - żaden sąsiad nie przyzna jej gratisowych punktów. Jest tylu lepszych artystów, że ona po prostu musi przepaść.
Francja wygra głosowanie jury, Włosi zapewne dostaną najwięcej punktów od widzów. Jak dla mnie pewniaki - też dlatego, że Malta występuje z 6. Z kolei zarówno
Włochy, jak i
Francja wylosowały miejsca na końcu stawki - które są potężnym handicapem. Środkowe utwory zwykle giną - ani w pierwszym, ani w drugim półfinale szóstki nie weszły do koncertu finałowego.