SSC Schweriner vs Developres Rzeszów, typ: 1 @1.95 - 1xBet
Czekałem dosyć długo na kursy na ten mecz i tak sądziłem, że bukmacherzy je zbiją w porównaniu z poprzednim spotkaniem. Nie widzę jednak żadnego argumentu za wygraną Developresu. Jasne, skład personalnie mają lepszy, ale jednak niemiecka liga charakteryzuje się tym, że nie grają w niej duże nazwiska, a jednak potrafią powalczyć z najlepszymi drużynami w Europie, gdyż tworzą jedność, tak po prostu. Pokazał to Schweriner, który ograł Busto Arsizio, pokazał też Stuttgart, który potrafił powalczyć z Eczacibasi czy Dynamem Moskwa.
Jest jeszcze wiele innych czynników. Przede wszystkim Schweriner jest w formie, czego o drużynie z Rzeszowa nie powiem. Bardzo dobrze ostatnio prezentują się Greta Szakmary oraz Hayley Spelman. To ważne, bo one są najlepiej punktującymi zawodniczkami w swojej drużynie (tak też było w pierwszym spotkaniu obu zespołów). Dalej jest czynnik miejsca rozgrywania meczu. Otóż jest to Schwerin, czyli Niemki grają u siebie. Oznacza, to że Developres musiał dojechać, a jechał autokarem. I teraz. Grały spotkanie 30.01 o 16. Skończyły chwilę przed 18. Rozciąganie, powrót do domu, więc były tam późnym wieczorem. Podróż do Schwerin zajęła 12-13 godzin, czyli odpada kolejny dzień. Tak naprawdę na aklimatyzację i trening czas miały wczoraj i dzisiaj do godziny meczu co daje 1,5 dnia przerwy. Bardzo, bardzo mało, biorąc pod uwagę, że nie są to tytanki fizyczności.
Jeszcze biorę pod uwagę mentalność. Po co mają się skupiać w pełni na Lidze Mistrzyń? Mają bilans 0-3. Żeby awansować z drugiego miejsca potrzebują trzech wygranych, a i tak awansuje tylko 5 zespołów, wiec nie będą zależne od siebie, a od wyników w innych grupach (gdzie będący obecnie 4. ŁKS skończy rywalizację z bilansem 4-2). Przegrana w jakimkolwiek meczu przekreśla ich szanse definitywnie. Dla Developresu priorytetem jest Tauron Liga i nie jest to żadna zagadka.
Tak jak wspomniałem wyżej. Personalnie to rzeszowianki stawiam wyżej, natomiast mecz na wyjeździe, z nieprzewidywalnymi Niemkami, które na neutralnym terenie już znalazły na nie sposób. W przeciwieństwie do podopiecznych Antigi, to właśnie Schweriner jest w dobrej formie.
Być może będzie długi mecz, może w tym jednym meczu, z prawdopodobnie najwygodniejszym przeciwnikiem w grupie, dziewczyny będą chciały się pokazać? Natomiast ciężko mi sobie wyobrazić, że wygrywają na wyjeździe 3 sety, a tym samym mecz. Wszystkie argumenty przepowiadają za gospodyniami i moje przeczucie również wędruje w tę stronę. Nie znajdą sposobu, żeby zatrzymać Spelman i Szakmary.
Ps. Kurs spadnie pewnie przed meczem w okolice 1,5-1,6