>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
Fortuna bonus

Wygrałem sporą kasę, wezwał mnie bank...

vader 2,8K

vader

Forum VIP
Poprosze o zrodlo ze od kwoty 40 000 euro bank zglasza cos do skarbowki. Slucham.
norbi434
Tutaj masz źródło. Co z tego, że kompletna bzdura. Jak to się mówi - papier wszystko przyjmie.

Dziekuje za odpowiedz : ) ale jestes w 100% pewny ? mam konto na betsafe i bet365 i jesli przeleje w ciagu miesiaca 10 000 PLN do mojego konta bzwbk to nie bede mial zadnych problemow i bank nie bedzie mnie wzywal skad taka?i tez nie bede sie musial rozliczac z fiskusem ? bo z tego co wiem t bet365 jest na prawach brytyjskich a na jakich prawach jest betsafe moze ktos mi powie?
Zamiast zadawać pytania zacznij czytać. Było to już dawno dość dogłębnie omówione - w tym temacie także. Najpierw czytamy ze zrozumieniem później pytamy.

sexy-krupierka 0

sexy-krupierka

Użytkownik
Co do kontroli Urzędu. Gadałem ostatnio w banku z kobieciną. Spytałem ją czy to prawda o wglądzie US na nasze konta itp. Bardzo mnie uspokoiła swoją odpowiedzią. Bowiem dopiero wpłaty powyżej 15 tysię Euro są dostępne dla Skarbówki. Natomiast regularne wpłaty po 5 tysięcy zł powiedzmy nie są monitorowane, chyba że wzbudzimy jakoś podejrzenia banku. W każdym razie &quot;ratalne&quot; wypłaty są raczej bezpieczne.
Wszystko ładnie, tylko, że w pierwszej kolejności (transakcje mięczypaństwowe), to Służba Celna dobiera Ci się do skóry. Spróbuj sobie porozmawiać z jakąś kobieciną od celników (raczej wysportowane laski, ale nie wiem, czy też już takie miłe i rozmowne, hihi), czy też będziesz taki spokojny, bo to inny urząd. Ciekawe czy Ci mają jakiś limit??? A jak tak, to jaki, czy nie niższy trochę?

PS. Jak ktoś Cię do fiskusa sypnie, to nawet nie będziesz musiał czekać na swoją kolej &quot;wyrywkową&quot;, hihi. (Ale spoko-loko, dopiero nowy samochód, dom, czy jacht wzbudza takie czarne myśli, np. wśród najdroższych sąsiadów; nieukrywam, że owe przedmioty w fiskusie wzbudzają niezwykłe zaciekawienie, i kontrolę masz prawie pewną, bo nie można legalnie niewidzialnie dla dokumentów sprzedającego i dokumentów urzędów nabyć tych rzeczy. :&gt; )

sexy-krupierka 0

sexy-krupierka

Użytkownik
Już niejaki Ziobro grzecznie prosił szwajcarskie banki o dane kont lewicy i niewiele wskórał. Co nie zmienia faktu, że za granicą możecie sobie mieć bądź ile pieniążków, ale w momencie, gdy trafiają one do Polski, to lepiej, żeby się fiskus nie dowiedział.
Moja myśl: jak się w kraju - raju finansowym ma też oprócz konta kartę bankomatową i wypłaci się gotówkę w Polsce (wtedy to dla nich poprostu wypłata zagraniczna), to chyba polskie urzędy tym się nie zajmują. Teoretycznie, to mogłoby być bezpieczne, chociaż z drugiej strony widzą, że była transakcja wypłaty międzynarodowa w takim a takim bankomacie na Kowalskiego, bo na pewno w momencie wypłaty idą też elektroniczne dane do systemu bankowego Polski, że nie tylko wypłacono tyle i tyle, tu i tu, ale też z czyjego konta za granicą, a konto figuruje na Kowalskiego - i wtedy nasi go po nazwisku i adresie namierzają, czyli wtedy bank ujawnia te dane, teoretycznie, nawet jak jest w kraju &quot;bezpiecznych kont&quot;, a jeśli nawet tak nie jest, to bankomat zczytuje te dane z karty wkładanej do niego... Ciekawe jakie tam są dane, pewnie wszystkie. Hmm... Na pewno wszystko widzą, trzeba mieć za granicą inną tożsamość po prostu, albo ściągać &#39;kash&#39; do Polski jakoś anonimowo inaczej...

dan737 6

dan737

Użytkownik
A ja opowiem wam coś z innej beczki ale z życia wzięte. Mój znajomy pracował przez dwa lata w Szwecji. Pracował tam niestety na czarno...jednak co dwa tygodnie otrzymywał na konto przelew w kwocie ok. 4000 zł tak więc średnio licząc i odejmując małe przerwy dostał przelewy na ok 150000 zł. Oczywiście żadnego podatku nie płacił i nie wykazywał tego. Bank go nie wezwał nigdy ani o nic nie pytał...ale coż pewnego dnia przyszło wezwanie do US. Chłopak trząsł spodniami już ale jak pojechał tak wrócił i żadnej kary nie dostał. A co ciekawsze takich osób jak on było 30 w całej Polsce i nic nikomu nie zrobili. Bukmacherka to trochę inna sprawa ale może komuś ten tekst może co nieco uświadomić.

dan737 6

dan737

Użytkownik
Po co go w takim razie w ogóle wzywali?
Z tego co wiem to chcieli się dowiedzieć o pochodzeniu tych pieniędzy czyli kto to wysyłał i za co...i wytłumaczył jak było i reszta chłopaków też i żadnych konsekwencji tego nie ponieśli.

Otrzymane punkty reputacji: +5
yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Jestem ciekawy czy taka sprawe można załatwić słownie.
Prawie każdą sprawę można załatwić słownie. (Nawet Umowy zawierane słownie, obowiązują, mają &quot;prawny skutek&quot;).
Obecne &quot;państwo&quot; to jednak nadal królestwo biurokratów a bardziej właściwie, &quot;(sobie)państwo urzędników&quot;.
Nawet, jeżeli sprawa wygląda na &quot;załatwianą&quot; ustnie, to:
w urzędzie, każdy pracownik po wizycie Klienta, gdy jest ona np. jakoś odbiegająca od innych, &quot;standardowych&quot; i hurtowo &quot;załatwianych&quot; wizyt, ma obowiązek sporządzić notatkę służbową.
Przede wszystkim po to, aby mieć &quot;podkładkę&quot; dla siebie samego, i swojego kierownika oczywiście (a kierownik dla siebie i dla dyrektora) ???? . Na wszelki wypadek ...
W sytuacji takiej jak przytoczona powyżej, druga strona czyli Klient nie posiada argumentów w postaci pisanej. Dlatego zawsze uczulam moich przyjaciół, znajomych, członków Rodziny, aby idąc do urzędu zawsze brali stamtąd jakiekolwiek potwierdzenie dokumentujące &quot;załatwianą&quot; sprawę.
Wedle zasady: &quot;nic na gębę&quot;, bo często można się później obudzić z &quot;łapą w nocniku&quot;.
Nawet - przy braku innych możliwości uzyskania dowodu czy potwierdzenia - proponowałbym nagrywanie ważnej dla nas rozmowy podczas wizyty w urzędzie.
To nie są osoby prywatne, wobec których istnieje wymóg zapytania o zgodę na nagrywanie rozmowy.
Każdy, zgodny z prawem &quot;oręż&quot; służący do samoobrony przed możliwym atakiem (sobie)państwa urzędniczego, jest dobry i etycznie uzasadniony.
Pamiętajmy, że najczęściej obywatel tego (sobie)państwa, które okupuje Polskę jest wobec wielkiej, rozbudowanej i poszukującej uzasadnienia dla swojego własnego istnienia (czyli faktycznie szukającego ofiar) machiny urzędniczej, bezradny.

K 0

kibol1302

Użytkownik
Wszscy tak ładnie pięknie, a spójrzcie na takich pokerzystów jak DaWarsaw, Goral, SosickPL, mają wiele wielkich wygranych i jest takich &#39;chłopaków&#39; wielu i jakim sposobem oni budują sobie domy w Polsce, kupują samochody itd. Nikt jeszcze chyba nikogo w Polsce za poker i bukmacherke nie ukarał, przynajmniej mi o tym nie wiadomo, a jeśli wam tak to proszę o jakieś konkrety.;)

M 0

matylda111

Użytkownik
Przypominam wszystkim że 3 miesiące temu Trybunał Konstytucyjny uznał podatek od nieujawnionych za niekonstytucyjny. Tego samego zdania jest NSA wyrok z 13 sierpnia 2013 sygn. II FSK 2370/11. Tak więc sytuację &quot;wygrałem sporą kasę, wezwał mnie Urząd Skarbowy&quot; można zaskarżyć do sądu (a następnie do Trybunału Konstytucyjnego) ponieważ na dziś odpada podstawa obliczenia podatku (art. 20 ust. 3 updof). I nie ma jej do czasu, aż ustawodawca znowelizuje przepisy dot. nieujawnionych (a to może potrwać parę lat).
Pozdrawiam

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Przypominam wszystkim że 3 miesiące temu Trybunał Konstytucyjny uznał podatek od nieujawnionych za niekonstytucyjny. Tego samego zdania jest NSA wyrok z 13 sierpnia 2013 sygn. II FSK 2370/11. Tak więc sytuację &quot;wygrałem sporą kasę, wezwał mnie Urząd Skarbowy&quot; można zaskarżyć do sądu (a następnie do Trybunału Konstytucyjnego) ponieważ na dziś odpada podstawa obliczenia podatku (art. 20 ust. 3 updof). I nie ma jej do czasu, aż ustawodawca znowelizuje przepisy dot. nieujawnionych (a to może potrwać parę lat).
Pozdrawiam
Biorąc pod uwagę socjalistyczne podstawy tego &quot;państwa&quot;,
spodziewałbym się zamiast tego podatku, zwykłych ... osadzeń. Bez &quot;ą&quot; ???? .
Osadzeń w więzieniu, zamiast wpłaty &quot;podatku&quot;. ????
-----------
I jeszcze o tym, że zobowiązania podatnika muszą się jednak przedawniać. Do tego momentu musiały ale jednocześnie nie musiały ????
http://podatki.onet.pl/trybunal-konstytucyjny-podatki-musza-sie-przedawni,19925,5581434,1,agencyjne-detal

M 0

matylda111

Użytkownik
Osadzeń raczej nie będzie bo brak jest podstawy obliczenia podatku (art. 20 ust. 3 updof) czyli powodu osadzenia.
Dzięki wielkie za link!!! :jupi: Przyznam że nie wiedziałam o tym. Kurcze, ale jazda!!!! Wygląda na to że sprawiedliwość i poszanowanie człowieka w naszym &quot;państwie prawa&quot; zaczyna powoli raczkować.
A swoją drogą, ciekawe jak się ma do tego wyrok TK z dnia 19 czerwca 2012 r. Sygn. akt P 41/10:
&quot;Trybunał Konstytucyjny orzekł, że przedawnienie nie jest konstytucyjnie chronionym prawem podatnika, mimo że wywodzi się z konstytucyjnej zasady bezpieczeństwa prawnego.
Nie narusza konstytucji karanie dziesięciokrotnie wyższym podatkiem za nieuiszczenie PCC od pożyczki, nawet jeśli upłynął już termin przedawnienia zobowiązania podatkowego.&quot;
A w dwóch następnych wyrokach SK 18/09 i SK 40/12 że podatki muszą się przedawniać. Upps, przepraszamy za pomyłkę która się przydarzyła rok temu :roll:
Taxoline.pl Zespół Zarządzania Wiedzą, 2013-10-09:
&quot;Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gorzowie Wielkopolskim zwrócił się do Trybunału Konstytucyjnego z pytaniem prawnym, dotyczącym zbadania zgodności z Konstytucją przepisu ustawy o PIT dotyczącego opodatkowania dochodów z tzw. źródeł nieujawnionych, w brzmieniu obowiązującym od 1 stycznia 2007 r.”

chuck9004 10

chuck9004

Użytkownik
Z racji tego, iż ustawy prawne rozumiem średnio zapytam wprost. Jeśli będę chciał wypłacić z jakiegoś bukmachera przykładowe 9000 zł to nic złego nie powinno mnie spotkać?

kubust 40

kubust

Użytkownik
Z racji tego, iż ustawy prawne rozumiem średnio zapytam wprost. Jeśli będę chciał wypłacić z jakiegoś bukmachera przykładowe 9000 zł to nic złego nie powinno mnie spotkać?

Jakbyś zrozumiał ustawę to byś pewnie się przeraził ;)

Więc udzielę najpierw odpowiedzi na Twoje pytanie, a potem na pytanie które chciałeś faktycznie zadać.

1) Z racji ustawy a także wcześniejszych przepisów podatkowych grożą Ci bez wątpienia konsekwencje chociażby ze strony urzędu celnego.

2) W praktyce, niestety - albo i stety - został stworzony martwy przepis, którego nikt nie jest w stanie/ani pewnie specjalnie nie chce, weryfikować. To znaczy, że póki co RACZEJ nic Ci nie grozi. Co będzie za rok czy dwa nikt nie jest w stanie Ci odpowiedzieć ;)

Otrzymane punkty reputacji: +3
madman01 13,9K

madman01

Użytkownik
Tak czytam ten wątek i nasuwa mi się pytanie. Jaka kwotę obowiązkowo banki muszą rejestrować (monitorować) bo widze że są różne opinie na ten temat...

M 0

monal

Użytkownik
Pewnie to pytanie już padło, ale chciałbym wiedzieć do jakiej kwoty można zrobić przelew na konto bankowe z bukmachera(zagranicznego) tak żeby się nikt nie doczepił niepotrzebnie. Czy to 2,5 tys euro nadal obowiązuje czy podejrzenia wzbudzają dużo niższe kwoty? To jest suma przelewów w danym okresie czy jednorazowy wpływ?

C 445

cristovao

Użytkownik
Pewnie to pytanie już padło, ale chciałbym wiedzieć do jakiej kwoty można zrobić przelew na konto bankowe z bukmachera(zagranicznego) tak żeby się nikt nie doczepił niepotrzebnie. Czy to 2,5 tys euro nadal obowiązuje czy podejrzenia wzbudzają dużo niższe kwoty? To jest suma przelewów w danym okresie czy jednorazowy wpływ?
doczepić się może o każdą kwotę
2 500 euro? co to za limit i gdzie obowiązuje?
banki każdorazowo muszą rejestrować przelewy będące równowartością 15 tys. euro, ale odpowiednią adnotację do fiskusa wysyłają dopiero wówczas, gdy zachodzi podejrzenie co do legalności przeprowadzanej transakcji
http://banking-magazine.pl/2013/05/10/przelewy-na-duze-kwoty-a-kontrola-urzedu-skarbowego/

Do góry Bottom