>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Wybory parlamentarne w Polsce 2015

J 127

jester72

Użytkownik
przecież chodzi o to, że ZL i PSL wg ich &quot;wyliczeń&quot; nie przekroczyły progów wyborczych, a w infografice rozdali im mandaty ????
Odpowiedź jest bardzo prosta, choć jak widać przerasta intelektualnie co niektórych:
Brak rubryki niezdecydowani - 6,3%
A wtedy: 100 - 6.3 niezdecydowani = 93.7
Zlew ma więc 7.5 / 93.7 = 8.0%
PSL 4.8 / 93.7 = 5.1%
Mój wpis odnosi się tylko do metodologii przeliczania poparcia wśród wyborców zdecydowanych, a nie do tego czy sam sondaż jest wiarygodny, czy też nie. Pisze po tylko po to, żeby mi nikt czasem nie próbował starą i sprawdzoną metodą manipulacji wcisnąć czegoś, czego nie napisałem.

blady9mks 154

blady9mks

Użytkownik
Brak rubryki niezdecydowani - 6,3%
A wtedy: 100 - 6.3 niezdecydowani = 93.7
Zlew ma więc 7.5 / 93.7 = 8.0%
PSL 4.8 / 93.7 = 5.1%
Widze Michal Zielinski z IO mentorem, no coz . Ma racje.
Tylko dziwne, ze GW w swojej grafice tego nie uzyla. Jest to jawna manipulacja i jak to wiele osob ladnie zauwazylo to podmiot publikacyjny sondaz musi to pokazac, a nie wyborcy sami szukac odpowiedzi.

Tak to wygladalo w gazecie dzisiaj ;)

polikum 54

polikum

Użytkownik
W sprawie łączenia zakładów w BAH pisałem na czacie z obsługą.
Nie można łączyć zakładów na wynik partii.
Można łączyć wynik partii z pozostałymi zakładami na wybory (np z frekwencją).
Tak było 2 dni temu.

J 127

jester72

Użytkownik
Bezrefleksyjne cytowanie Gazety Wyborczej powinni zostać wpisane do Kodeksu Karnego ;). Dla mnie to oczywista oczywistość.
Nie tylko Zieliński ale także Marcin Palade i Marcin Duma postulują od dawna przedstawianie wyników bez niezdecydowanych. Jest to swoiste porozumienie ponad podziałami.
Kto pograł over na Razem może być zadowolony - dwa kolejne sondaże dzisiaj i w obydwu ponad 3%. w jednym kosztem Zlewu, w kolejnym kosztem PO. Na ile to chwilowa moda, okaże się w niedziele, ale te 1-2 % powinni zrobić na luzie.

macio106 186,6K

macio106

Znawca - MMA
1. Sondaż TNS dla GW
PiS - 32,5%
PO - 26,3%
Różnica - 6,2%
2. Zakłady u bukmachera STS
PiS - 39,5%
PO - mniej niż 22,5%
Różnica - więcej niż 16,5%
Taka skromna rozbieżność jedynie trochę większa niż 10%.
Ludziom z TNS i GW proponuję iść obstawiać według swoich prognoz. Przecież zbijecie na tym majątek! Bo na pewno to bukmacher się myli, a nie wy.
Bonus: Kukiz skoczył od ostatniego sondażu z 4% na 10%.
Komentarz GW: &quot;Trendy pokazują jak szybko traci&quot;
No jak ich nie kochać?

Źródło: Żelazna logika

dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Kukiz&#39;15 najlepszy bez PO i PIS @ 2,30 bah

IPSOS / TVP, 17-22 X, próba 3 tys.
38,3 PIS
22,1 PO
12,5 KUKIZ (!!!)
8,1 ZL
6,6 N
6,5 PSL
3,5 KORWIN
1,7 RAZEM
Nie ufam sondażom ale jeśli w nich Kukiz ma 4% przewagi nad Komuchami to w rzeczywistości komuchy są pod progiem a Kukiz ma ok 14%.

wladcasmieci 948

wladcasmieci

Użytkownik
Kukiz&#39;15 najlepszy bez PO i PIS @ 2,30 bah

IPSOS / TVP, 17-22 X, próba 3 tys.
38,3 PIS
22,1 PO
12,5 KUKIZ (!!!)
8,1 ZL
6,6 N
6,5 PSL
3,5 KORWIN
1,7 RAZEM

Nie ufam sondażom ale jeśli w nich Kukiz ma 4% przewagi nad Komuchami to w rzeczywistości komuchy są pod progiem a Kukiz ma ok 14%.
Jaki sens jest sugerować się jednym sondażem? Dzisiaj sondaży było chyba z 7.

dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Jaki sens jest sugerować się jednym sondażem? Dzisiaj sondaży było chyba z 7.
Po pierwsze bo mogę.
Po drugie wykonany na próbie n=3k, a nie n=1k.
Po trzecie i tak wszystkie dzisiejsze sondaże które widziałem (na próbie n=1k) dawały i tak przewagę Kukiza.
Po czwarte to on wygrał debatę we wtorek i znowu podkręcił swój elektorat.
Po piąte w innych sondażach jest niedoszacowany i niedooszacowania.
Po szóste bo takie mam przeczucie.

blady9mks 154

blady9mks

Użytkownik

Michal Zielinski ladnie podsumowal dzisiejsze sondaze, ktore tylko pokazuja jak 2 debata wypadla na Partie Razem. Dobrze , ze od razu po debacie byl pograny over. 0,8% bo teraz wszystko zmierza w dobym kierunku i to jeszcze kosztem ZL i tam underek jest tez na dobrej drodze , w dodatku obie lewice sie wykoncza i zadnej nie bedzie w Sejmie ????

wladcasmieci 948

wladcasmieci

Użytkownik
Po pierwsze bo mogę.
Po drugie wykonany na próbie n=3k, a nie n=1k.
Po trzecie i tak wszystkie dzisiejsze sondaże które widziałem (na próbie n=1k) dawały i tak przewagę Kukiza.
Po czwarte to on wygrał debatę we wtorek i znowu podkręcił swój elektorat.
Po piąte w innych sondażach jest niedoszacowany i niedooszacowania.
Po szóste bo takie mam przeczucie.
1. Możesz, ale jeśli coś argumentujesz, i jesteś modem, przydałaby się solidność.
2. Nie każda próba była wykonana na n=1k, IPSOS próba największa, czy wiarygodna?
3. Kolega wyżej pokazał 2-2-1. Więc sondaże wyrównane.
4. Nie podważam typu, mówie że nie ma sensu opierać sie na jednym.
Już nie wspomnę że sondaż na którym się opierasz nie był oparty i dwie debaty. :]

adamo80 17,4K

adamo80

Użytkownik
PIS+PO (61.0) - mniej niż 61% kurs: 1,85 buk: STS WYSOKA STAWKA
Kukiz`15+KORWiN (14.0%) - więcej kurs 1,95 buk: STS WYSOKA STAWKA
Tak się zastanawiałem co jeszcze pograć i postanowiłem zagrać taki łączony zakład. Nie wiem czy to Kukiz czy Korwin z jednej strony, a Nowoczesna i ZL z 2 strony podbierze wyborców z zabetonowanego elektoratu POPiS, ale jestem przekonany, szczególnie po 2 debacie, że to mniejsze partie odbiorą tym dużym. PO idzie na dno więc nie zdziwi nawet 18% poparcia i to już samo może wystarczyć. Jednakże i PiS ma żelazny elektorat, ale to nie 36% czy 40%. Z co najmniej 10% to młodzi ludzie, którzy jednak mogą chcieć zagłosować na rzeczywiście nowe ugrupowania jak KUKIZ&#39;15 czy KORWIN. Do tego sondaże dają wejście i Kukizowi i Nowoczesnej i ZL więc to nie będą zmarnowane głosy dla wyborców. To wszystko czyni, że uważam, że łącznie PO i PiS nie zdobędą więcej niż 61%. Ciekawy zakład na under 61 dla POPiSu. W tej chwili już przy dość słabych kursach i liniach do zagrania pojedynczą wysoką stawką. Drugi zakład na Kukiza+Korwina wynika z tego, że już w oficjalnych sondażach mają ok 12%, a mogą być niedoszacowani z różnych powodów. Na pewno też szczerość oraz autentyczność Kukiza i Korwina, a także świetny występ w debacie zrobią swoje. Teza o okradającym nas państwie poprzez podatki i koszty pracownicze to coś co łączy tak elektorat PiS jak i PO. Kukiz też, pamiętajmy był strasznie niedoszacowany w wyborach prezydenckich. Teraz może być podobnie. Cały zbuntowany elektorat ludzi w montowniach na śmieciówki może pójść głosować na Kukiza. Więc moja koncepcja jest taka - wzrost tych 2 ugrupowań kosztem PO-PiS i oba zakłady się uzupełniają.

wladcasmieci 948

wladcasmieci

Użytkownik
a Nowoczesna i ZL z 2 strony podbierze wyborców z zabetonowanego elektoratu POPiS
Sorry ale kto ma odebrać PiS wyborców, ZL czy Nowoczesna? ????
Lewica ma odbierać głosy prawicy na 3 dni przed wyborami, nie pisz bzdur.
Z co najmniej 10% to młodzi ludzie...
Uwierz Ci którzy młodzi są za PiS, nigdzie sie nie wybieraja. Korwin, Kukiz maja swoich.

Do góry Bottom