Pierwsza powyborcza koalicja - PIS+KUKIZ @ 5,00 Totolotek
Wydaję mi się że to jedyny możliwy scenariusz. Totolotek najwyżej obstawia samodzielne rządy PISu lub koalicję PIS+PSL.
1) Ja kompletnie nie widzę samodzielnych rządów PISu. To że wygrają
wybory to jest raczej pewne ale czy zdobędą aż taki % głosów? Moim zdaniem ciężko będzie o to.
2) Z potencjalnych koalicjantów zdecydowanie należy odrzucić PO, Nowoczesną i Lewicę.
3) Co do PSL mam wątpliwości, bo to jedne z większych sprzedawczyków są. Ale PIS tak hejtował PSL że szczerzę wątpię w ich wspólne rządy.
4) Duże value widzę w koalicji z Kukizem. Tutaj jest tylko kwestia czy Kukiz wejdzie czy też nie wejdzie do sejmu. W sondażach balansuje na granicy. Jeśli wejdzie to nie widzę innej opcji niż koalicja PIS+KUKIZ, fakt że Kukiz coś tam bredzi trochę zaprzeczając ale spójrzmy na fakty. Kukiz grał w wyborach prezydenckich poniekąd w drużynie Dudy. Najwpierw odbił sporo głosów Bronkowi w 1 turze, a potem prowadził kampanię przeciwko Komorowskiemu. No i niedawno widziałem też jakieś protesty górników na śląsku gdzie razem wśród górników stała Szydło z Kukizem.
Reaumując to PIS zdolności koalicyjne ma katastrofalne. I tutaj tylko Kukiz może być ratunkiem. Generalnie wszystko się tutaj rozchodzi o to czy Kukiz wejdzie do sejmu czy też nie.
PS: Dziś spędziłem dzionek z tvn-em i widzę że oni tam nieźle są zaangażowani w kampanię. Dzisiaj ewidentnie kampania na korzyść PO i Nowoczesnej oraz zdecydowanie negatywna w stosunku do PISu KORWINa i KUKIZa.
PS2: Kampania PO jest dramatyczna!!! Trzeba grać
under % na wszystkie możliwe linie. Zero wniosków z porażki Komorowskiego. Zero pomysłów na kampanie. Zero programu. Słychać tylko straszenie Kaczyńskim, Macierewiczem i powrotem IV RP. A otwieranie zamkniętego gazoportu to chyba strzał w kolano ;D