>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<
Fortuna bonus

Wybory parlamentarne w Polsce 2015

chamberlain 601,4K

chamberlain

Moderator
Członek Załogi
Wybory parlamentarne 2015
Kukiz&#39;15 Powyżej 6.75% poparcia @ 1.87 Betano
Zjednoczona Lewica +16.75% z PO @ 1.87 Betano
Średnie poparcie z sondaży.

Nie chcę się z nikim wdawać w dyskusje polityczne, bo nie ma to najmniejszego sensu, choć nie wiem co Ci ludzie widzą w tym PiS-ie. Ja w nadchodzących wyborach planuje wytypować poparcie dla Kukiza, w wyborach prezydenckich jego wynik był prawdziwym zaskoczeniem i teraz może być podobnie. Na pewno znajdzie się sporo osób, która zagłosuje na niego nie ze względu na poglądy polityczne, a po prostu, dlatego żeby coś się zmieniło. W sondażach jak do tej pory osiągał poparcie w granicach 5-8% jak widać w wyżej załączonym obrazku, w ostatnim sondażu partia Kukiza uzyskała 5.8%, ale myślę, że do wyborów to się zmieni. Betano proponuje nam linię 6.75%, na którą według mnie warto spróbować zagrać.
EDIT: Po głębszym przemyśleniu popieram typ kolegi wyżej, PO teraz w przekonaniu większości jest złem wcielonym, więc na tym głosowaniu ujrzymy raczej &quot;każdy byle nie PO&quot;, myślę, że różnica pomiędzy PO a Zjednoczoną Lewicą będzie oscylowała w granicach 12-14%.

adamo80 17,4K

adamo80

Użytkownik
Uwaga na osoby grające na Nowoczesną over. Co do Nowoczesnej to jak już pisałem wcześniej zwróćcie uwagę jak są robione sondaże. Na początku mogło być z 2% poparcia teraz z 4% bo od tych 8% trzeba sporo odjąć.

kopytko1337 1,2K

kopytko1337

Forum VIP
No spoko panowie ;p
Wy macie swoją teorię, ja mam swoją i tego się trzymam bo źle na tym nie wychodzę póki co. Nie chciałbym później żałować że tego overa nie zagrałem.
U mnie na tych wyborach głownym betem i tak jak u adama under na PO

blady9mks 154

blady9mks

Użytkownik
No spoko panowie ;p
Wy macie swoją teorię, ja mam swoją i tego się trzymam bo źle na tym nie wychodzę póki co. Nie chciałbym później żałować że tego overa nie zagrałem.
U mnie na tych wyborach głownym betem i tak jak u adama under na PO
Under PO to od samego poczatku byl glowny bet , a ludzie sie ze mnie smiali jak mowilem, ze PO nawet 20% nie przekroczy.

Co do Nowoczesnej, a znasz sam kogos kto na nich glosuje, czy tylko na sondazach sie wzorujesz ( pytam normalnie bez spiny, bez podtekstu );)

adamo80 17,4K

adamo80

Użytkownik
PO poniżej 24% kurs: 2,42 buk: STS WYSOKA STAWKA
PO poniżej 26% kurs: 1,80 buk: STS WYSOKA STAWKA
Oprócz już pogranych wcześniejszych linii, jakie podawałem postanowiłem jeszcze dołożyć to. Uważam, że linie obecnie są wystawione za wysoko. Społeczeństwo ma już serdecznie dość rządów PO-PSL. Elektorat PO albo nie pójdzie na wybory wcale (jak ja) albo odda głosy na Petru, ZL czy Korwina i Kukiza. Na PiS pójdzie natomiast zmobilizowany elektorat czekający od 8 lat na to. Do tego PO nic nie robi, tzn nie robi nic mądrego aby poprawić notowania. Teraz mamy wpadkę Komora bo jak ze sra...ką musiał już teraz urządzać swój instytut. Jedynie co robi PO i mainstremowe media to straszenie Maciarewiczem co już bardzo mądrze odparła Szydło podając Gowina na szefa MON. A nie zapominajmy, że za chwilę i &quot;kelnerzy&quot; mogą się znowu uaktywnić i myślę, że w ostatnim tygodniu kampanii będzie jakaś bomba. Sondaże także przewidują ok 20-25%. Od samego początku ja też tak uważam, ale w tej chwili skłaniam się ku raczej 20% niż 25%. Buki jak by nie dostosowywały się do tego i linie wciąż są ustawione na poziomie 28, 26 i 24%. Trzeba korzystać bo to w tej chwili jest nawet pewniejsze niż under Petru. Nie ukrywam też, że to trochę pograłem aby w razie czego zneutralizować wtopę z underem Petru.
Tutaj jest fajny sondaż:
http://wybory.millwardbrown.com/

kopytko1337 1,2K

kopytko1337

Forum VIP
Under PO to od samego poczatku byl glowny bet , a ludzie sie ze mnie smiali jak mowilem, ze PO nawet 20% nie przekroczy.
Co do Nowoczesnej, a znasz sam kogos kto na nich glosuje, czy tylko na sondazach sie wzorujesz ( pytam normalnie bez spiny, bez podtekstu );)
Ze znajomych to ja nie wiem bo ja to się nie wypytuje na co głosują ????
Ale 2 osoby mam ze znajomych którzy lajkują nowoczesną
Sondaże to jedno, ale ja tu wierzę w moc tv, myślę że tu będzie przerzucanie głosów z po na nowoczesną

X 283

xpiccolox

Użytkownik
Sondaże to jedno, ale ja tu wierzę w moc tv, myślę że tu będzie przerzucanie głosów z po na nowoczesną
To już się dzieje. Obie partie walczą tak w zasadzie o ten sam elektorat i stali wyborcy PO przerzucają się na Nowoczesną. To jest partia programowo zbliżona do PO, więc ludzie którzy są antyPIS ale mają też dosyć PO pójdą głosować na partię Petru.
Moje typy:
Nowoczesna over 5,5 @ 1,50 Betsson
PSL under 7,5 @ 1,68 Betsson
Kukiz under 7,5 @ 1,55 STS
Nowoczesna-KORWIN 1 @ 1,45 STS
Zjednoczona Lewica - Kukiz 1 @ 1,27 STS
Zwycięzca (bez PO i PIS) - Nowoczesna @ 4,50 STS
frekwencja over 39,5 @ 1,20 STS
Ile ugrupowań wejdzie - over 3,5 @ 1,18 STS

Takie coś wykombinowałem. O Nowoczesnej już trochę napisałem. Inwestuję grubo w tą partię bo uważam że skutecznie będą podbierać głosy PO i nie zdziwi mnie ani trochę dwucyfrowy wynik tej partii. Powyżej 5,5% powinni spokojnie zdobyć, a i widzę spore value w typie że będą najlepszą partią bez wliczania PO i PIS. Myślę też że PSL nie przekroczy progu 7,5%, do sejmu wejdą ale na granicy głosami wsi. Lewica powinna być wyżej niż Kukiz który moim zdaniem się już skończył i będzie szedł tylko w dół. Ostatnie dwa typy to takie trochę na podbicie AKO, nie wyobrażam sobie 3 partii w sejmie. Widzę tam 5 ugrupowań. Natomiast frekwencja również powinna być wyższa tutaj trzeba wspomnieć o historii wyborów:
Wybory parlamentarne 1989 – 62,70% (25,31% w drugiej turze)
Wybory samorządowe 1990 – 42,27%
Wybory prezydenckie 1990 – 60,63% (53,40% w drugiej turze)
Wybory parlamentarne 1991 – 43,20%
Wybory parlamentarne 1993 – 52,13%

Wybory samorządowe 1994 – 33,78%
Wybory prezydenckie 1995 – 64,70% (68,23% w drugiej turze)
Referendum „uwłaszczeniowe” 1996 – 32,40%
Referendum „prywatyzacyjne” 1996 – 32,44%
Referendum konstytucyjne 1997 – 42,86%
Wybory parlamentarne 1997 – 47,93%
Wybory samorządowe 1998 – 45,45%
Wybory prezydenckie 2000 – 61,12%
Wybory parlamentarne 2001 – 46,29%

Wybory samorządowe 2002 – 44,23% (35,02% w drugiej turze)
Referendum akcesyjne 2003 – 58,85%
Wybory do Parlamentu Europejskiego 2004 – 20,87%
Wybory parlamentarne 2005 – 40,57%
Wybory prezydenckie 2005 – 49,74% (50,99% w drugiej turze)

Wybory samorządowe 2006 – 45,99% (39,69% w drugiej turze)
Wybory parlamentarne 2007 – 53,88%
Wybory do Parlamentu Europejskiego 2009 – 24,53%
Wybory prezydenckie 2010 – 54,94% (55,31% w drugiej turze)
Wybory samorządowe 2010 – 47,32% (35,31% w drugiej turze)
Wybory parlamentarne 2011 – 48,92%
Wybory do Parlamentu Europejskiego 2014 – 23,83%
Wybory samorządowe 2014 – 47,40% (39,97% w drugiej turze)
Wybory prezydenckie 2015 – 48,96%[1] (55,34% w drugiej turze)[2]
Referendum w Polsce w 2015 roku – 7,8%
Wybory prezydenckie cieszą się najwyższą frekwencją ale parlamentarne nie wypadają najgorzej. W zasadzie 2005 roku frekwencja była tak na styku trochę, ale myślę że ludzie pójdą zagłosować. Generalnie frekwencja może się zakręcić koło 50%.

adamo80 17,4K

adamo80

Użytkownik
To już się dzieje. Obie partie walczą tak w zasadzie o ten sam elektorat i stali wyborcy PO przerzucają się na Nowoczesną. To jest partia programowo zbliżona do PO, więc ludzie którzy są antyPIS ale mają też dosyć PO pójdą głosować na partię Petru.
O Nowoczesnej już trochę napisałem. Inwestuję grubo w tą partię bo uważam że skutecznie będą podbierać głosy PO i nie zdziwi mnie ani trochę dwucyfrowy wynik tej partii. Powyżej 5,5% powinni spokojnie zdobyć, a i widzę spore value w typie że będą najlepszą partią bez wliczania PO i PIS. M.
Ja jestem stałym wyborcą PO i nie zamierzam głosować na Petru ! Na nikogo zresztą. Wyborcy PO albo nie pójdą wcale, albo mają do wyboru: ZL, PSL, Korwina i Nowoczesną więc nie wiem czy tak masowo pójdą na Petru. Po za tym to co pisałem wcześniej o sondażach - zwyczajowo partie establishmentowe są przeszacowane. Na pewno jest jakiś trend na Petru, pytanie tylko czy tak wysoki. Moim zdaniem na początku było z 3% teraz jest ok 5%. Nie sądzę jednak aby wygrali wyżej niż ZL. Po pierwsze Petru to jest lider, ale przecież ludzie to nie są bezrozumne małpki, a szczególnie elektorat wykształconych z dużych miast, żeby nie sprawdzali kandydatów, a ja szczerze mówiąc po za Petru nie znam nikogo innego. I w PiS i w PO i w ZL jest wielu rozpoznawalnych ludzi. Nawet Korwin ma siebie samego i Wiplera. Można też przyjąć hipotezę, że facet ma tak olbrzymie wpływy i kasę, że i sondaże mogą go promować. To wszystko nie pozwala spokojnie grać na over 5,5%. Już pograłem under, ale jak bym miał dzisiaj decydować to bym to uznał za NO-BET bo jest za dużo niewiadomych i zamieszania.
I taka ogólna uwaga - błąd statystyczny we wszystkich sondażowaniach to 5%. Więc jeśli Petru ma mieć 8% może mieć i 3% jak i 13%.

grycu 1,9K

grycu

Użytkownik
Co do Nowoczesnej, a znasz sam kogos kto na nich glosuje, czy tylko na sondazach sie wzorujesz ( pytam normalnie bez spiny, bez podtekstu )
Ja znam. Ogólnie obserwuję tendencję w której naprawdę sporo osób wypowiada się, że pójdą głosować na Petru. Do tego media go wypromowały i zdało to egzamin, bo naprawdę polskie społeczeństwo zaczyna coraz przychylniej patrzeć w jego kierunku (oczywiście nie wszyscy, ale sporo rozmów przeprowadziłem z ludźmi i sporo więcej osób wypowiada się za Nowoczesną niż np. Korwinem czy Lewicą). Według mnie 5 % zrobią na 100 %, a nie zdziwię się jak otrą się o dychę.

adamo80 17,4K

adamo80

Użytkownik
Ja znam. Ogólnie obserwuję tendencję w której naprawdę sporo osób wypowiada się, że pójdą głosować na Petru. Do tego media go wypromowały i zdało to egzamin, bo naprawdę polskie społeczeństwo zaczyna coraz przychylniej patrzeć w jego kierunku (oczywiście nie wszyscy, ale sporo rozmów przeprowadziłem z ludźmi i sporo więcej osób wypowiada się za Nowoczesną niż np. Korwinem czy Lewicą). Według mnie 5 % zrobią na 100 %, a nie zdziwię się jak otrą się o dychę.
Przepraszam, że nie na temat, ale powiedz tym znajomym, że głosując na Nowoczesną to wszystko co im przeszkadzało w PO (ośmiorniczki, arogancja, afery) będą mieli x3 z Petru. Przecież to człowiek ściśle powiązany z zagranicznym kapitałem. Po to go wysłali żeby patrzył na ręce PiSowi i reprezentował ich interesy. W PO przynajmniej są różni ludzie o różnych poglądach i te wszystkie patologie nie mogły się totalnie rozwijać. Jeśli Nowoczesna rzeczywiście zrobi dobry wynik sam zacznę nazywać elektorat PO &quot;lemingami&quot; bo nie wiem jak można być tak głupim. Po za tym dlaczego cwaniaczek wystartował jak PO dołuje. Gdzie był rok temu ?

grycu 1,9K

grycu

Użytkownik
Mi tego pisać nie musisz, bo ja to wiem. Natomiast na innych ludzi wpływać nie mogę i po prostu widzę co się dzieje. Media skutecznie sprzedały Petru i wielu ludzi pójdzie na niego głosować chociaż wcale nie znają jego programu. Tak samo zresztą było z Kukizem gdzie też zapewne połowa jego wyborców nie wiedziała nawet czemu na niego głosują. Kolega wyżej napisał, że &quot;nie mamy głupiego społeczeństwa&quot; no ja niestety obserwując to wszystko z boku mam odmienne zdanie i wypada się tutaj akurat zgodzić z Korwinem, że demokracja w Polsce, przynajmniej w takim wydaniu jak obecnie się po prostu nie sprawdza.

blady9mks 154

blady9mks

Użytkownik
Mam pytanie dla kumatych: jest szansa realna, że do Senatu wejdzie ktoś z Nowoczesnej, Korwina lub Kukiza&#39;15?
Na stronie palade.pl jest upoublikowany sondaz i podzial jaki podobno ma byc w senacie.
A Kukiz wgl nie wystawil kandydatow do Senatu , wiec under 0,5 to peffka pewek, szkoda, ze taki slaby kurs.
STS.pl ma linia na senatorow 42,5 na 1,70. Ja to biore z pocalowaniem reki , jak dla mnie na teraz bet wyborow !
E. Oczywiscie na under ????

X 283

xpiccolox

Użytkownik
Po pierwsze Petru to jest lider, ale przecież ludzie to nie są bezrozumne małpki, a szczególnie elektorat wykształconych z dużych miast, żeby nie sprawdzali kandydatów, a ja szczerze mówiąc po za Petru nie znam nikogo innego. I w PiS i w PO i w ZL jest wielu rozpoznawalnych ludzi.
Zapytam z czystej ciekawości: gdy w poprzednich wyborach Ruch Palikota robił dwucyfrowy wynik to kogo z tej partii znales oprócz Palikota? Bo ja np. nikogo.

t.gogo 1K

t.gogo

Użytkownik
Z mojego punktu widzenia warto grać na wejście Korwina (powyżej 5%) i brak sukcesu cygańskiego ancymona Swetru (poniżej 5%). Od kilka dni przewiduję, że po początkowych manipulacjach sondażowych wiadomo już, że NowoczesnaPO nie chwyciła i słupki będą systematycznie spadać w dół, żeby nie narazić firm na kompletną kompromitację. Nie wiem jakie są progi na PiS, ale śmiało można grać do +35%. Wyżej ryzykownie, ale i kursy powinny być duże. Ciekawie też wygląda handi na Zlew z PO. U pierwszych presją wyniku, bo muszą jako koalicja mieć +8% żeby wejść do Sejmu. PO trzyma się jeszcze siłą dawnego rozpędu. Rozpad partii to kwestia czasu. Jeszcze może tę kadencję przetrwają i później AWS bis. Klasyka. Gdzieś było +16%, więc izi. Ciastek zapewne zaskoczy i kto wie, czy nie zbliży się nawet dwucyfrowki.

J 127

jester72

Użytkownik
Biedronia nie znałeś? ???? albo Krzycha Bęgowskiego tzn. Anki Grodzkiej? :grin:
Nie mierz innych swoją miarą, nie każdy ma takich znajomych ;)
xPICCOLOx ma rację - w przypadku takich nowych partii glosujący orientują się na lidera, tak było przy okazji Samoobrony i przy Paligłupach w 2011. Ja mam zagrany under N ale liczę się z tym że może nie wejść. Pompka medialna może ich wynieść do Sejmu, podobnie jak pompka medialna dała w 2014 roku relatywnie wysoki wynik Nowej Prawicy Janusza Korwin-Mikke w wyborach do europarlamentu. Wtedy pompowanie Korwina miało na celu odebranie głosów PiSowi, tak aby nie odniósł zwycięstwa, co się zresztą Tuskowi udało.
Zestawienie sondaży październikowych w pigułce, tylko wyborcy zdecydowani:

dawid.400 14K

dawid.400

Forum VIP
Niektórym media głównego ścieku solidnie wyprały głowy i uwierzyli w magię NowoczesnejPO, tak wyglądają na prawdę wiece Ryszard Swetru.
http://forum.bukmacherskie.com/f304/wybory-parlamentarne-w-polsce-2015-a-121841-27.html#post5668950
http://forum.bukmacherskie.com/f304/wybory-parlamentarne-w-polsce-2015-a-121841-27.html#post5675592
Nie dajcie się zmanipulować.

Mieszkam na osiedlu lemingów a nie znam nikogo z sąsiadów którzy głosowali by na NowoczesnąPO. Mi to wystarcza by stwierdzić że Swetru nie przekroczy progu wyborczego pomimo pompowania go w mediach głównego ścieku. Ja mam under 10 NowoczesnejPO i jestem przekonany że nic złego z tym betem się nie stanie.

andre-agassi 596

andre-agassi

Użytkownik
Miałem się tu już nie wypowiadać, bo swoje typy podałem wcześniej - wszystkie undery na PO i overy na Lewicę po wejściu Nowackiej.
Trochę już żyje na tym świecie, więc może podzielę się jak to działa.
Ludzie niestety poddają się manipulacji medialnej świadomie lub nie. Po krótce opiszę wszystkie partie.
1) PiS - tu nie ma co pisać, wynik między 35 a 40 %
2) PO - też już pisałem wcześniej, prognozuję około 19%
3) Lewica - sądzę, że osiągną dobry wynik. Bardzo śmieszne jest to, że nagle na konwencji programowej nie pojawia się wcale dotychczasowy lider, czyli Miller. Jest to śmieszne, ale niestety skuteczne. Wynik ok. 12-13 % wcale mnie zdziwi.
4) &quot;Nowoczesna&quot; - dla mnie taka partia to największa porażka, ale zobaczycie - daję 98% że wejdą do Sejmu i to wcale nie na styku. Lemingi muszą na kogoś głosować. Wielu z nich nie pójdzie na wybory, to prawda, ale ci, co pójdą w dużej części na PO nie zagłosuje, bo ich zawiodła. Co im zostaje - PiSem i KORWINem się brzydzą, PSL to dla nich wieś, część zagłosuje na Lewicę, a część na partię Petru. Ja mam bardzo różnych znajomych, wielu głosowało dotąd na PO i naprawdę nie ma nikogo, kto jeszcze raz zagłosuję na tą partię. Wszyscy przerzucili się na Petru. Dlaczego? Bo to - w ich opinii - nie jest partia wstydu, a na skompromitowaną PO nie zagłosują. Sądzę, że wynik Petru może zakręcić się koło 8 %.
5) PSL - tu zapewne tradycyjne poparcie, pewnie ok. 7-8%
6) KORWIN - mam poważne obawy, że jednak i tym razem się nie uda. Ja żałuję, ale obawiam się, że tu może być ok. 4%. Po prostu - zmanipulowane społeczeństwo nadal uważa, że to partia niezrównoważonych psychicznie osób. Chciałbym się mylić. Mam nadzieję, że Janusz wypadnie dobrze podczas nadchodzącej debaty tv, uderzy w uczucia patriotyczne, i to pomoże mu przechylić szalę na powyżej 5 %.
7) Kukiz - myślę, że przekroczy próg, ale niewiele, zapewne poniżej 10%.
To takie przewidywania na 2 tygodnie przed. Może się jeszcze trochę zmienić.

Do góry Bottom