Co do wypowiedzi
Adamo80, ma racje bo sondazownie najczesciej dzwonia po Warszawkach, czy tam Poznaniach i tam pytaja telefonicznie ! Najczesciej telefon stacjonarny, teraz szczerze ile osob jak sie wyprowadzilo na studia czy wgl, zalozylo sobie telefon stacjonarny ? Ja ciagle nie mam , bo juz malo kto tego uzywa, teraz leci wszystki komorka, czy internetowow.
Wiec najczescie te sondazownie dzwonia, do osob 40-50 + w duzych miastach typu Warszawa, Poznan, Krakow. Prawie kazde duze miasto czy w Polsce zachodniej, czy Centrum to okregi gdzie wygrywa PO, rozne sa tego czynniki, duza biurokacja, duzo urzednikow, czy po prostu osoby, ktory tylko ogladaja media mainstreamowe. Dlatego wlasnie PO i Nowoczesna sa bardzo zawyzone.
Popytajcie wsrod znajomych czy wieda kto to Petru i czy chcca na niego zaglosowac, o PO nawet nie pytam, bo ich juz nikt nie chce i wszyscy sie od niej odwracaja.
Co do typow Interesuje mnie
2,35 na samodzielne rzady PiS w
Unibecie.
Jak dla mnie typ bardziej warty niz , over 40%. Ano dlatego, ze TEORETYCZNIE PiS nie potrzebuje 40%, by rzadzic samodzielnie, Wszystko , ano wszystko zalezy od wielu czynnikow i tego jak pompowane partie typu Nowoczesna na prawde wypadna i czy wejda do sejmu.
Sa 2 mozliwosci, albo wchodzi PiS, PO ( jedyne 2 partie, o ktorych mozna byc pewne , ze wejda do sejmu) i do tego PSL( jak dla mnie 3 najwieksze prawdopodobienstwo) i reszta typu Nowoczesna, ZL, Ruch Kukiza, Korwin i mamy mega rozwarstwiona scene polityczna.
PiS nie bedzie wchodzil z nikim w koalicje i dlatego w tym wypadku, doszloby do duzej AntPisowskiej koalicji typu PO+ZL+Nowoczesna+PSL . Kurs na takie wydarzenie to 8.0, ktore daje nam STS.
Petru dla teki ministra finansow, sprzedalby nawet siebie i dusze, po to tylko by dojsc do polityki i swoim bankom pomagac w realizacji ich pomyslow . ZL z Paliglupem na czele beda robic wszystko byle PiS nie dopuscic do wladzy. O ile Miller jeszcze wszedlby w taka koalicje to z Paliglupem nie ma takiej opcji. Mozliwe jest nawet rozdzielenie sie po wyborach ZL i Paliglup poleci w koalicje ze swoimi ludzmi do PO. PSL jak to PSL, zeby chronic swoim stanowisk i Burego beda wszystko robic by dalej byc przy wladzy. Taka koalicja to samobojstwo dla Polski i nie wytrzyma ona dluzej niz 6 miesiecy i beda przyspieszone
wybory , co za tym bedzie , ze w kolejnych wyborach PiS zyskaloby nawet wiekszosc konstytucyjna i te wszystkie mainstremowe partie rozlecialyby w proch i pyl.
2 Wariant, to fakt, ze wchodzi tylko PiS, PO i PSL , a reszta partii zostaje lekko ponizej progu czyli 7,8 , 4,8 4,0 itd. itd. Zreszta niewazne sa % w wyborach , tylko podzial mandatow w okregach , Malo Partii daje to , ze uzyska w jednym okregu 80% , skoro bedzie to tylko okreg na 4 mandaty, a w drugiej zdobedzie 10%, gdzie okreg jest na 10 mandatow. Dlatego obok % wazny jest tez rozklad mandatow i ktora partia , gdzie wygra.
Zreszta, teraz nadal wychodza nowe afery, skoro juz nawet GW zaczela publikowac dzisiaj i ludzie nie chca PO i oni beda ciagle spadac, tego juz nic nei zatrzyma. Do tego mam taka nadzieje, ze ludzie wiedza i widza, ze Petru to agent PO i bankow i nie oddadza na niego zadnego glosu, skoro juz teraz robi przekrety z finansowaniem i zaklada 10 fundacji na raz.
ZL jak to lewica, w Polsce jest pewnie duza grupa ludzi ,ktora ma lewicowe poglady, ale ZL nie rozumie , ze ludzi nie interesuje Swiecka szkola, czy walka z kosciolem. Tylko to co jest prawdziwa Lewica, czyli wspomaganie socjalne, pomoc robotnikow, walka o gronictwo itd. Dlatego tutaj bedzie under 10% jak juz podawalem.
U Korwina mam najwieksza pustke. Niby Program ma dobry(mam na mysli imigrantow), mysle ze Kaczynski swoim wystapieniem zabral troche glosow Korwinowi i ludzie majac wybor i wiedzac, ze PiS na 100% wejdzie, a glos na Korwina moze byc straconym, raczej pojda w strone PiS. Choc nie wiem jak tykaja wyborcy Korwina, moze mnie ktos tu poprawi czy cos. Choc coraz wiecej Mlodych osob /wyborcy Korwina/ dostaje dowody i beda mogli pojsc glosowac to nie wiem czy pojda i to zrobia. Mobilizacja jest duza, ale ile to razy sa jakies glupie wydarzenia na Facebooku, a jak przyjdzie do prawdziwego zycia to sie dupy nie chce ruszyc ? Wydarzenie Korwin over 3 % to byl dobry typ innych linni raczej lapac bym nie polecal.
PSL jak to PSL, oni sa, wchodza i beda wchodzic za duzo osob ma korzysc z ich pozycji w Sejmie i dalej beda to robic, dlatego oni wejda do sejmu over 5% jest realny.
Kukiz to jest dla mnie 2 niewiadomo o ile w Prezydenckich jest jeden glos na dana osobe, o ile tutaj nie wiem kto jest na listach nie ma zadnej kampanii ani nic, to moze byc bardzo duzy upadek o ile jest jeszcze duza grupa ludzi zapatrzonych w Kukiza i w jego nowosc, to ile juz stracil jest juz nie do oszacowania.
Co do Frekwencji do grania jest kazda linia over 40 % jest do grania, w kazdch wyborach parlamentarnych taka linia byla pokrywana i tutaj nie ma co sie przejmowac o to. Ciekawiej sie robi w wiekszych przedzialach. Frekwencja w tych wyborach najczesciej wynosila sr. 43 %
W 2007 roku , gdzie byla wielka nagonka i chec odciagniecia PiSu bylo prawie 54 % i te
wybory to jest to samo tylko w druga strone. Ludzie chca zmian i kazdy kto nie chce PO pojdzie na
wybory, by pokazac swoj sprzeciw czyli prawie 80%. O ile Adamo ma racje, ze duza czesc wyborcow nie pojdzie na wyboryc, to mlodzi ludzie beda chciec zmian i pojda glosowac, przeciwko PO i to sie wyrowna. Do tego jest duza mobilizacja w spoleczenstwie duzo osob zaczelo sie interesowac bardziej
polityka chca zmian. Do tego Komorowski jeszcze wspiera PO , tzw. pocalunek smierci. Wiec mozna mowic o totalnej klapie.
Frekwencja bedzie , a co do zakladu to ponad podzialy mozemy taka frekwencje nabic , chodzac na
wybory i dajac sobie zarobic i namawiac swoich znajomaych itd. Niewazny, czy nie chcesz glosowac, czy nie masz na kogo, pojdz i nawet oddaj glos zakreslajac wszystkie kratki, tak by nie doszlo do manipulacji, a ty zrob swoje i wykorzystaj swoje prawa obywatelskie