Parę słów co do Partii KORWIN. ..
Według mnie 5% to minimum co uda się tej partii osiągnąć myślę że wynik zakręci się w okolicach 8% już tłumaczę dlaczego
Lekko ponad 3% to stały elektorat, Braun nie zarejestrował list w całym kraju więc połowa jego wyborców zagłosuje na najbliżej mu poglądami PK czyli jakieś 0,4%, RN już nie istnieje a więc po 1/3 poparcia z wyborów prezydenckich na PK, i Kukiza pozostała część osób inne lub nie zaglosuje. Czyli na starcie mamy już 4% jesli dodamy do tego 1/3 elektoratu Wilka to na pewno jest juź 4%. Teraz najważniejsze : Kukiz miał 20% poparcia ale jego notowania były spowodowane tym że był wtedy najbliżej w sondażach Bronka i Dudy i miał większe szanse od Korwina żeby coś osiągnąć więc część glosów Korwina przeszła właśnie na Kukiza. Według mnie te 20% rozłoży się następująco :
8% Kukiz
5% Pozostali
3% Korwin
Reszta nie zagłosuje.
Czyli do tej pory uzbierałem 7% - co dalej:
Partia ma jasno określone stanowisko co do gorącego ostatnio tematu, czyli tfu uchodźców co powiela się z przekonaniami 85% społeczeństwa (tak, 85%) . Platforma nas zdradziła a PiS tego nie wykorzystał więc tak jakby popiera przyjęcie tfu uchodźców.
Przyjmijmy pesymistyczne wzrost poparcia o 0,5%. Dokładam do tego wzrost poparcia o 0,2% o 18 latków którzy otrzymali prawa wyborcze przez ostatnie pół roku. Kampania dopiero się zaczyna a na pewno czekac nas będą debaty na których będzie można zdobyć jakieś %% , nie muszę też mówić że gdziekolwiek (burka nad i lub tak czy nie )nie pójdzie Przemek to ora swoich przeciwników aż miło.
Z moich wyliczeń wychodzi ok 8% i jestem tu wyborcą PK i myślę nawet o optymistycznym scenariuszu i wyniku 10% ale realistycznie widzę tu mocne 8%. Nawet w pesymistycznym scenariuszu nie wyobrażam sobie żeby partia nie weszła do sejmu a linię 5% w
unibecie gram za dwukrotnie wyższą stawkę niż najwyższa zagrana do tej pory
PK > 5%
ÓNI 2,1
Podwójny olin