Adam 80
ale tu chodzi przede wszystkim o ulzenie ludziom a nie napychanie kasy bogaczom ktorzy i tak podatkow nie placa tylko uciekaja w jakies Antyle czy Bahamy (Google, Microsoft, McDonalds, Facebook, i wiele wiele innych), sama likwidacja podatku CIT da takim przedsiebiorcom niewiele, bo oni juz piknie ukrywaja wyniki (chociazby Auchany Carrefoury, Tesco itp), chodzi o to zeby rozwinac przedsiebiorczosc, chcieli tu rozwijac dzialalnosc, dawali ludziom zatrudnienie, byl glod pracownika. Za chwile wzrosna pensje, zacznie sie dziac naprawde dobrze.
Wymieniles
USA, ktore jest krajem totalitarnym wiec prosze mi tu bez jakichs faszystowskich krajow. Tam zydzi wszystko trzymaja za nos i deficyt urosl juz pod chmury, a ludzie za nie placenie podatkow sa scigani nawet na Jowiszu, a i tak kraj tylko powieksza zadluzenie, bo co mozna jak sie niczego nie umie tylko okradac i napadac inne kraje.
'Zawiera umowe ... Jako pojedynczy posel mass gowno do powiedzenia . Ciekawe czy wszyscy by sie tak palili do tego ,, koryta'' gdyby nie bylo tam zarobku.. Rozumiem chcesz rozwalic ,,koryto" jakie mass dalsze pomysly ? Finansowanie partii z prywatnej kasy , zeby Kulczyk mogl sobie juz oficjalnie kupic partie ? Nie wiem czy dobre odczytuje twoje wiadomosci , ale piszesz troche tak jakbys byl miejscowym "oligarchem" ktorego wszyscy Nagle zaczna popierac. Jak masz ambitne plany to spoko podziwiam. Ale wiadomosci typu jak nie Kukiz to Korwin , a niedlugo wstawisz Petru na avka ,,skoro on tez chce rozwalic korzyto ". Chcesz cos zmienic to sie indentyfikuj z jedna partia i programem. Bo jest spots roznica miedzy Korwinem a Kukizem'
Ja jestem libertarianinem. Tak wiec...uwazam ze np kazdy kto ukonczy 18 lat powinien sobie wybierac kraj, w jakim chce zyc i ewentualnie z nim zawierac kontrakt - plaic podatki i korzystac ze swiadczen. Wybor panstwa to jak wybor zony albo ubezpieczenia OC na samochod. I mozna by np zyc w Polsce ale komu pasuja wyzsze podatki powinien sobie podpisac kontrakt z
Francja czy
Szwecja a panstwa ewentualnie przekazywac srodki. I juz. Co by sie wtedy stalo? Panstwa by rywalizowaly o obywateli, bylaby konkurencja, znacznie wzroslby poziom uslug, nie ma lipy jak mowi ten Litwin Hardkorowy Koksu. Nieslychanie podnioslyby sie standardy. Ktos komu nie pasuje podatek tez powinien miec opcje, zapisuje sie do jakiegos Hongkongu czy Tajwanu i wie ze liczy tylko na siebie i nie ma problemu.
Kazdy podatek uwazam za zlodziejstwo, poza minimalnymi jakimis standardowymi typu obronnosc i porzadek. Rozumiem, ktos moze miec inne zdanie, tylko dlaczego ja mam na niego placic jak ja sie z tym nie zgadzam? W rezultacie ja i tak znajde wyjscie zeby tego podatku nie zaplacic a w efekcie straci na tym panstwo bo ja i tak zrobie swoje a panstwo nie zarobi. Bo nie zasluguje. W UK ja mam niby zarobic na swoj czyns (pozycz dwie dychy) a jakas gruba baba z 10ma bachorami dostaje mieszkanie socjalne za darmo. Ja sie pytam dlaczego ja mam placic za kogos kogo c.pka zaswedziala za mlodu?
To tyle odnosnie wstepu ????
Co do kukiz/korwin itp. Startowanie z czyichs list to decyzja techniczna, Kukiz nie ma partii, Korwin ma jasny program, wszystko jest dynamiczne, nie zdziwie sie ze np dogadaja sie na innych warunkach i przed wyborami beda sie sciskac. Wszystko jest mozliwe. Ale jesli pojda osobno, bedzie wiecej miejsc na listach wiec to dobra wiadomosc dla potencjlanych kandydatow. Kukiz na 100% dostanie sie do parlamentu Korwin na 60. To taki kontrakt z partia i wyborcami, ze na kadencje realizujesz program partii i oczekiwania jej wyborcow, nie ma co sie przywiazywac, nazwy zmieniaja sie szybko, ktos od dziecka marzyl o PO?
Zobacz czym wygralbym w swoim okregu. To za darmo lekcja nowoczesnej, skutecnej kampanii, wpisalem to u Wiplera
'Zakladasz
polska tradycjna kampani e kogo zobacza ludzie w
tv tak glosuja, bo sie podoba twarz albo ma ladny garnitur w kosciele i kaplica. Tymczasem tutaj bedzie cos nowego, angielski styl, czyli chodznie po domach a kukizowcy spotykaja sie z ogromna zyczliwoscia. Ja u siebie dobilem do 30% gdzie partia miala 22% w miescie a popelnilem mase bledow logistycznych i dzialalem sam. Kluczem byl czas i poswiecenie, jesli znajda sie pracowite mroweczki to rozniosa tvny, gazety wyborcze i janiny paradowskie razem wziete, tylko szczeka im opadnie po wyborach jeszcze bardziej niz po prezydenckich
I moja rada dla tych co chca wygrac
wybory, szczegolnie w jednomandatowych okregach: badz soba, rob swoje, nie wlaczaj telewizji, Kukiz robi blad ze caly dzien wyszukuje artykuly na wyborczej i onecie i je kontruje. W ten sposob oddaje inicjatywe silom stojacym za 'magdalenka', zawsze moga mu przygotowac jakas niespodzianke w ostatnim tygodniu kampanii wyborczej (wybuchajace lisy itp). Obejdz ludzi w swoim okregu, rozmawiaj z nimi zyczliwie, zidentyfikuj ich problemy, nie boj sie negatywnej kampanii jesli ubiegasz sie o urzad (kto to widzial zeby np taki Komorowski atakowal Dude w debacie zamiast przedstawiac z usmiechem swoje osiagniecia z minionej prezydentury i zaproponowac kontynuacje - i jeszcze platfusy sie zachwycaly ze mu ,pojechal'!)
Polskie kampanie sa jeszcze 'surowe' choc jest postep w porownaniu z tanczacym olkiem 1995. Ale ludzie maja po 20 kanalow, jezdza po swiecie i wiedza sie przebija, coraz ciezej bedzie im sprzedac taki kit jak oferowala to przez lata platforma, odchodzca wlasnie na smietnik'
A teraz zobacz jaka odpowiedz dostalem od zasluzonego dzialacza polonijnego
'Witam,
Bedzie krotko bo pracy bardzo duzo a czasu bardzo malo.
Polska scena polityczna, choc nie tylko, interesuje sie bardzo ale nie bede mial czasu aby moc robic cos konkretnego. Obowiazkow w pracy dla organizacji pozarzadowej oraz jako radny mam ogrom, wiec koncentruje sie na tym co jest realistycznie do zrealizowania.
Pozdrawiam,
Michal
Juzz wiesz jakim sposobem wygram w swoim okregu? Widzisz tu jakies pieniadze?
Obecny ststem wymusza brudne kompromisy, wpisywanie sie na listy partyjne, podczas gdy poglady masz swoje i nie ma dwoch takich samych ludzi. Okregi jednomandatowe szybko rozliczaja z dzialania wbrew wyborcom i ich oczekiwania, pozwalaja na jednoznaczne okreslenie odpowiedzialnych i natychmiastowe ich wyciecie.
Stad
tak czy owak
okregi jednomandatowe peln e poparcie, bo wtedy dam sobie rade bez poparcia partii. Nie kazdy idzie po wladze dla pieniedzy wyobraz sobie. Wywodzisz sie zapewne z regionu typu Podkarpacie gdzie tak mysla ale nie znaczy to ze kazdy tak musi myslec.
No a jesli ktos jest dobry i zaoferuje ludziom cos lepszego niz to co maja teraz to gdzie widzisz problem zeby dac mu jeszzce podwyzke? Wtedy on ma motywacje zeby dzialac, nie musi dorabiac na bokach jak pan Schetyna czy Bury