Nie impotencie umysłowy i historyczny. To czy ktoś ma wielki biznes w Polsce zależy tylko i wyłącznie od układów, układzików i znajomości a także tego kim był w poprzednim systemie i jak odnosił się do władzy.
Trzy przykłady pierwsze lepsze z brzegu- najbogatsi Polacy: czarnecki, solorz i kulczyk ( wszyscy celowo z małej litery ): od zawsze a więc już za komuny blisko "władzy" i jej przychylni, dwóch z nich to nawet konfidenci sb-cji za które to sprzedawania dostali pokaźny kawałek tortu po 1989 i ciągłe układy. Nie bredź więc, że do milionowych zysków dochodzi się ciężką pracą.
Kolejny- niejaki świtalski- w młodości skazany za włamania. Twórca i właściciel elektromisu- miejsce pracy wielu sbków i milicjantów.
ty masz chyba sam jakiś problem z impotencją skoro tylko tak umiesz obrażać ludzi ???? Współczuję. Chyba można dzisiaj to leczyć...
A teraz odpowiadam: tak zgadzam się, że te nazwiska co podałeś to były powiązania z dawnymi służbami. Wiele mamy takich przykładów. Ale czy znasz tylko te nazwiska ? Rzuciłeś paroma najbardziej znanymi przykładami. Są też inni, którzy swoją ciężką pracą zaistnieli w Europie i na Świecie np. producent okien (nie pamiętam nazwy firmy), który prawie zmonopolizował część
USA i atakuje Azję. Wiele mniejszych i większych firm sobie radzi. Kierujesz się spiskowymi stereotypami: Żydzi, Masoni, Geje, Układy i pod to podciągasz całą złożoną rzeczywistość. I żeby nie było, że i ja jestem po 2 stronie oszołomem z kolei politycznej poprawności. W zasadzie wszystko o czym piszesz jest taką półprawdą. Np. hasło: "Żydzi mają media i banki". Owszem większość z nich jest pochodzenia żydowskiego, ale w ramach tego są tacy, którzy są ateistami, półateistami, wspierają się, nie wspierają, a przede wszystkim większość zaczyna się od 50,01%. Więc to, że ktoś jest pochodzenia żydowskiego może mieć, ale nie musi mieć znaczenia w robieniu interesów, a najczęściej nie ma.
Unijne metody niszczenia przedsiębiorczości kolejno:
- Limity emisji CO2,
- Stysiem dotacji, który uwstecznia innowacyjność,
- Niejasne i wybiorcze przyznawanie dotacji, co daje chwilową przewagę konkurencją, a długofalowo niszczy konkurencję w tej samej branży
- Wprowadzenie prawa, które władzom miast uniemożliwia wydanie odmownej decyzji, dotyczącej budowy supermarketu,
- Staże i pseudo kurs, z których nic nie wynika, a zatrzymuje mobilność młodego człowieka, przez dany okres
I to mają być te wielkie ograniczenia ? Żart ?
- CO2 dotyczy tylko niewielkiej ilości biznesu (mnie nie dotyczy)
- System dotacji... który uwstecznia innowacyjność ? To jakaś totalna bzdura - dzięki właśnie dotacjom jest wiele innowacyjności. Ja np. przytuliłem swojego czasu fajną sumkę z UE i mi to bardzo pomogło i nie uwsteczniło.
To bzdura tylko zrodzona w głowie jakiegoś teoretyka - mądrusia. System dotacji ma być niejasny ? Jest chyba najbardziej transparentny jak się da. A że ludzie w 90% nie ogarniają nawet przelewów międzynarodowych to co mówić o dotacjach.
- Supermarkety - pisowska nowomowa. W tej twojej Białorusi nie ma zagranicznych spupermarketów i jest super PKB. Jedź i tam żyj zaopatrując się sklepikach kołochozowych - wtedy na pewno docenisz możliwość wydawania decyzji odmownych przez władze miast co do supermarketów.
- Staże - nie słyszałem żeby były przymusowe, wręcz przeciwnie - zabijają się o nie w dobrych firmach, ale może nie jestem w temacie i stały się przymusowe pod groźbą pistoletu, wtedy faktycznie zatrzymują mobilność młodego człowieka.
Wystarczy poczytać, o Białorusi żeby wiedzieć że reżim Łukaszenki to nie tylko fałszowane
wybory, ale i sukces gospodarki.
Nieprawda, jak pościsz rower z górki to trochę pojedziesz, niemniej jak zaczniesz pedałować, to pojedziesz szybciej i dalej.
Polska to jest PRL plus zachodnie korporacje. Mamy kapitalizm, ale kompradorski.
1. Po co czytać. Jest blisko. Jedź tam na miesiąc i zobacz tą wspaniałą gospodarkę. Nigdy nie mówiłem, że fałszują
wybory. Ludzie tak są otumanieni propagandą, że te
wszystkie małe miasteczka, kołchozy, ludzie bez pasji, pomysłu - wierni, mierni i lojalni głosują na Łukaszenkę. Coś jak u nas ci na PiS, przynajmniej te 10 lat wcześniej, za ideologi mocherowej, bo obecnie PiS się bardzo zmienił na korzyść. A jak psioczysz na Łukaszenkę mogą cię zesłać do kompanii karnej w wojsku na 2 lata gdzie cię mogą zabić, albo wychodzisz kaleką. Był taki
film na autentycznych faktach, ale jest też mnóstwo innych doniesień stamtąd. Miałem napisać, że by ci to dobrze zrobiło, pobyt w takiej kompanii karnej Ludowego Wojska Białorusi czy jak ich tam zwą, ale za głupotą i ignorancję nie powinno się aż tak karać ludzi.
2. Pewno jak o Białorusi tak i o PRlu tylko czytałeś bo masz te 18-25 lat i gó..no wiesz jak było w PRL. A ja tam żyłem i nazywanie RP PRLbis jest obrażaniem naszego kraju i skrajną ignorancją, ale patrz pkt1 - jedź na
Białoruś, odejmij gdzieś z 50% od ich poziomu życia i będziesz miał PRL.