>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

wybory parlamentarne 2011

Status
Zamknięty.
E 7

exp_

Użytkownik
Na jakiej podstawie twierdzisz, że magister ma większa świadomość polityczną niż osoba po zawodówce...
hehe piękne populistyczne hasło, tylko gdzie jak tak powiedziałem? Dopóki mamy państwowe szkoły (i tv nawiasem mówiąc) to właśnie jest przeciwnie - im dłużej się uczy - tym paradoksalnie głupszy wychodzi :wink:
To się nazywa korupcja, jeśli znasz takie przepadki to zgłoś to do odpowiedniego organu - to będzie taki twój gest wobec Polaków.
Już ktoś to dawno zrobił, więc radzę trochę poczytać. Szczególnie, że głosujesz na PO - ot znakomity przykład tego o czym wyżej pisałem odnośnie ograniczonego prawa do czynnego głosowania. Jak widać daleko szukać nie trzeba.

bukmachertsw 437

bukmachertsw

Użytkownik
Wlasciwie duza czesc wypowiedzi Fabika zgodna jest z moją. Glosu jeszcze nie oddaje bo pewien nie jestem. Ale zapewne bedzie to PIS tez wiele aspektow ich dzialalnosci mi sie nie podoba ale i tak biją na głowe najwiekszych konkurentow z PO. Fajnie by bylo jakby jeden ze sztandarowych pomyslow PIS o obniżeniu akcyzy na paliwo zyskal poparcie, kto wie o czym mowa, zdaje sobie sprawe jak to wplynie na ceny nie tylko paliwa.

Zreszta nie ma co gadac o programach i tak samo zapewne bede kibicowac KNP bo takich partii w sejmie potrzeba.

E 7

exp_

Użytkownik
IS o obniżeniu akcyzy na paliwo zyskal poparcie, kto wie o czym mowa, zdaje sobie sprawe jak to wplynie na ceny nie tylko paliwa.
Tu 100% racja, tylko JKM mówi o tym od 40lat, a PIS non stop jest w sejmie, w poprzednich latach miało większość i o akcyzie dziwnym trafem przypomnieli sobie tuż przez wyborami, tak...

fabik10 106

fabik10

Użytkownik
Mógłbym prosić osoby głosujące na PO o uzasadnienie swojego wyboru ? Jakims cudem jeszcze żadna tego nie zrobiła ;(

aerts 78

aerts

Użytkownik
Mógłbym prosić osoby głosujące na PO o uzasadnienie swojego wyboru ? Jakims cudem jeszcze żadna tego nie zrobiła ;(
Podobnie z SLD. Ale również ciekaw jestem dlaczego na PO, bo jakby nie patrzeć po 4 latach nic nierobienia to wyjątkowo dobrze im idzie.
A zapomniałem jest jeden sukces gospodarczy, można to nazwać reformą, a jest to &quot;elastyczna linia kredytowa&quot; (chyba tylko to nas uratowało przed kryzysem, przynajmniej tak mówił ostatnio V.Rostowski)niczego innego się niedosłyszałem.Jest jeszcze jeden godny uwagi fakt pierwsi w historii świata mamy ministra od tłitera niejakiego Sikorskiego.

tjb713 6

tjb713

Użytkownik
nie wiem czy nikt nie pamieta co sie dzialo kiedy PiS byl u wladzy ?

ja wybieram mniejsze zlo i oczywiscie glos leci na PO ????

bukmachertsw 437

bukmachertsw

Użytkownik
No co sie dzialo? Wkraczano do mieszkan do osób władzy podejrzanych o korupcje.
A za PO wkracza sei o 6 rano do gościa prowadzącego nie przychylną stronę internetową na temat rządów PO. Ot wolność słowa rozumiana przez LIBERALNE PO.

aerts 78

aerts

Użytkownik
Właśnie tego się bałem,że powodem dla którego nikt &quot;za PO&quot; wcześniej się nie wypowiedział był brak jakichkolwiek sensownych argumentów.
Kiedyś PiS był uważany za partie na którą głosują ludzie bez poglądów i po 3 klasach podstawówki ale teraz PO biję ich na głowę, a w tv jest takie mądre określenie &quot;mniejsze zło&quot;.PO jest już taka &quot;prawicowa&quot;, że prawie nie różni się od SLD, ale widać to też po transferach.Nawet się trochę boje, że po wyborach PO+SLD stworzy kolorowe rządy.
ps. nie jest to atak na kogoś, raczej jest to atak na brak argumentów w dyskusji.

jacekk 208

jacekk

Użytkownik
Rządy PiS to była jedna wielka klapa. Nawet nie potrafili zrobić koalicji, a potem w myśl &quot;tonący brzytwy się chwyta&quot; zrobili coś, czego wybaczyć im nie można: zawiązali układ z Samoobroną i LPR-em. Macie bardzo krótką pamięć... &quot;NIE!&quot; dla bandy czterech. Mam nadzieję, że wreszcie wielcy Ludowcy na czele z człowiekiem o stu twarzach, niejakim Pawlakiem - nie dostaną się do Sejmu. Liczę też na słaby wynik Lewicy. Czas na jakieś roszady. Widziałbym obok KNP także przedstawicieli PJN-u.

macieqleo 5,3K

macieqleo

Użytkownik
Podobnie z SLD. Ale również ciekaw jestem dlaczego na PO, bo jakby nie patrzeć po 4 latach nic nierobienia to wyjątkowo dobrze im idzie.
A zapomniałem jest jeden sukces gospodarczy, można to nazwać reformą, a jest to &quot;elastyczna linia kredytowa&quot; (chyba tylko to nas uratowało przed kryzysem, przynajmniej tak mówił ostatnio V.Rostowski)niczego innego się niedosłyszałem.Jest jeszcze jeden godny uwagi fakt pierwsi w historii świata mamy ministra od tłitera niejakiego Sikorskiego.
nie mogłem sie powstrzymać:

Wiecie, co napisze Radek Sikorski na Twitterze 1 września?
&quot;Dziś rocznicza. Znowu łomot&quot;

Jan Wróbel

Rządy PiS to była jedna wielka klapa. Nawet nie potrafili zrobić koalicji, a potem w myśl &quot;tonący brzytwy się chwyta&quot; zrobili coś, czego wybaczyć im nie można: zawiązali układ z Samoobroną i LPR-em. Macie bardzo krótką pamięć... &quot;NIE!&quot; dla bandy czterech. Mam nadzieję, że wreszcie wielcy Ludowcy na czele z człowiekiem o stu twarzach, niejakim Pawlakiem - nie dostaną się do Sejmu. Liczę też na słaby wynik Lewicy. Czas na jakieś roszady. Widziałbym obok KNP także przedstawicieli PJN-u.
Problemem PJN jest to jak ich traktuje mainstream W naprawdę wielu mediach widziałem/czytałem jak publicyści/eksperci czy dziennikarze ich po prostu lekceważą. A szkoda żeby sie zmarnowali tacy goście jak Kowal czy Poncyljusz

Prince de Belial 1,6M

Prince de Belial

Forum VIP
Nie wiem, czy temat przeznaczony do dyskusji, ale jesli dany obywatel nie ma pojęcia o polityce to też powinien głosowac?
a kto wyznacza wiedzę o polityce ? czy ja sie znam na polityce ? mam iść
na jakiś egzamin i ktoś to oceni czy Ty to będziesz robił ? ;-)

o_O teraz czytam dalej, że Suchoparek &amp; adirave odpisali Ci w podobnym tonie.

miałem Ci odpisać, ale tjb713 mnie ubiegł ;-)

krzysztof1985 68

krzysztof1985

Użytkownik
Tu 100% racja, tylko JKM mówi o tym od 40lat, a PIS non stop jest w sejmie, w poprzednich latach miało większość i o akcyzie dziwnym trafem przypomnieli sobie tuż przez wyborami, tak...
Drogi kolego mylisz się :!: Żyjesz chyba mocno oderwany od rzeczywistości.
Za rządów Jarka i przy horrendalnie drogiej ropie (149$ /baryłka) zły Jaro spotkał się z prezesami PKN Orlen i Lotosu i wyraźnie zasugerował i wywierał naciski (może to o te naciski chodzi PeŁO?) by obniżyli swoje marże z przerobu ropy. I udało mu się :!:
Efekt był taki, że o 20gr spadła cena benzyny - mało :?:
Lepsze to niż Donek kręcący, że nic się nie da.
Gratuluję znajomości historii i obeznania w temacie.
Mój głos podobnie jak Fabik i Adirave oddam na PIS - mam dość polityki Tuska w postaci robienia loda Zachodnim Krajom i mówieniu, że dba o Europę jako całość a nie może patrzeć tylko przez pryzmat Polski.
Afery, wałki, przekręty, gigantyczne zadłużenie i obwinianie za to opozycji - większego debila jako premiera nie mieliśmy i obyśmy nie mieli ???? i nie jest to tylko moje zdanie
(w firmie w której pracuję, yntelygenty (każdy ma wyższe) są tylko 2 fronty SLD i PIS, nikt nie chce słyszeć o PO, 2/50 osób poprzednio głosowały na PO, teraz 0 :!: - skąd te malowane sondaże).
Teraz chciałbym by zwolennicy PO wymienili argumenty dlaczego warto zagłosować na PO.
nie wiem czy nikt nie pamieta co sie dzialo kiedy PiS byl u wladzy ? ja wybieram mniejsze zlo i oczywiscie glos leci na PO
Powiedz mi co złego de facto zrobił Tobie rząd PIS-u? Wpadł Ci o 6 rano z CBA bo kręciłeś lody :?:
A może 2 miliony łapówki ;)
Rząd PO zabrał Ci już emeryturę (o ile tyrasz), nie masz żadnej własności państwowej (jedynie jeszcze Orlen i Lotos) przynoszących krocie, KGHM sprzedane a ponad 26mld zł /rocznie do budżetu z KGHM trafiało (zus, dywidenda).
O szkodliwości tego rządu mogę jeszcze wymieniać i wymieniać. POlityka powodziowa &lt;brawo&gt;
Zamknięcie strony antykomor za obrażanie Prezydenta, zatrzymanie kibiców Jagi - przecież to Białoruś

Prince de Belial 1,6M

Prince de Belial

Forum VIP
Drogi kolego mylisz się :!: Żyjesz chyba mocno oderwany od rzeczywistości.
Za rządów Jarka i przy horrendalnie drogiej ropie (149$ /baryłka) zły Jaro spotkał się z prezesami PKN Orlen i Lotosu i wyraźnie zasugerował i wywierał naciski (może to o te naciski chodzi PeŁO?) by obniżyli swoje marże z przerobu ropy. I udało mu się :!:
Efekt był taki, że o 20gr spadła cena benzyny - mało :?:
Lepsze to niż Donek kręcący, że nic się nie da.

Gratuluję znajomości historii i obeznania w temacie.

Mój głos podobnie jak Fabik i Adirave oddam na PIS - mam dość polityki Tuska w postaci robienia loda Zachodnim Krajom i mówieniu, że dba o Europę jako całość a nie może patrzeć tylko przez pryzmat Polski.
Afery, wałki, przekręty, gigantyczne zadłużenie i obwinianie za to opozycji - większego debila jako premiera nie mieliśmy i obyśmy nie mieli ???? i nie jest to tylko moje zdanie
(w firmie w której pracuję, yntelygenty (każdy ma wyższe) są tylko 2 fronty SLD i PIS, nikt nie chce słyszeć o PO, 2/50 osób poprzednio głosowały na PO, teraz 0 :!: - skąd te malowane sondaże).

Teraz chciałbym by zwolennicy PO wymienili argumenty dlaczego warto zagłosować na PO.
yyy ale Krzysiu, te same argumenty można zastosować w drugą stronę...

dodatkowo... pamiętasz jak PiS krzyczał, żeby nie wchodzić do UE ? dzięki SLD się to udało... w innym wypadku nasze zacofanie sięgałoby o wiele dalej niz jest obecnie - pierwszy, koronny i główny argument.

bukmachertsw 437

bukmachertsw

Użytkownik
Mamy wolny kraj przynajmniej teoretycznie i kazdy moze glosowac jak chce - o ile nie doszlismy juz do punktu słałszowania wyborów ????

Ale serio jak można miedzy innymi być kibicem i głosować na PO?
Jak można nie szanować tradycji, powstańców, obiecywać złote góry a tak naprawde mieć naród w dupie i głosować dalej na PO?
Przecież Donald najpierw zalozyl KLD , potem Unia Wolnosci bodaj miala 33% poparcia by w 2001-2002 miec juz okolo 3-4 %, niedlugo tak bedzie z PO , bo aż tak ciemny naród może nie jest.

Poza tym co napisal Krzysztof da sie obnizyc akcyze co dalo by różnice 40-60 gr na litrze to jest masakra. Przyujmijmy , że teraz jest 5.05 przy nawet minimalistycznym zalozeniu byloby to okolo 4.65 to jest ogromna różnica.

Druga sprawa ogladalem sobie wystapienia z kongresu w Europie , czasami to byl pojedynek PO- PIS. Jeden z nich zacytowalem. Za rzadow PIS wchodzono do mieszkan ludzi władzy i wysoko postawionych podejrzanych o korupcje. Za rzadow PO wchodzi sie do kibiców i szarych ludzi jak jeden chlopak prowadzacy nie pochlebna strone na temat rzadow PO.
Glosujcie dalej a oprawy na spotkaniach ekstraklasy obejrzycie sobie tylko na YT.
Naprawde boli , że przez pelny etap rzadzenia nie zrobili tak naprawde nic znaczacego.
Poza glupimi usmieszkami i robieniu loda zachodowi.

Deficyt budzetowy jest ogromny ktos powie wzrasta caly czas- otóż nie gdy PIS byl u wladzy wciagu dwoch lat deficyt zmalał.

Trrzeba sie zastanowic nad dobrym wyborem, byc moze to cos zmieni.

Baqu: Krzyczał nie dokladnie to , PIS bal sie raczej najglupszego pomyslu w dziejach czyli strefy wspolnego pieniadza.
UE dlugo nie przetrwa w ciagu najblizszych 10 lat sie rozpadnie. Wiele czastek obecnego kryzysu wytworzone zostalo przed ta idiotyczna wspolna walute. Wiec nota bene PIS mial racje.

aerts 78

aerts

Użytkownik
Rząd PO zabrał Ci już emeryturę (o ile tyrasz), nie masz żadnej własności państwowej (jedynie jeszcze Orlen i Lotos) przynoszących krocie, KGHM sprzedane a ponad 26mld zł /rocznie do budżetu z KGHM trafiało (zus, dywidenda).
W jaki sposób zabrał emeryturę ? Emerytury pozabierały wszystkie rządy które już były i nic z zusem nie robiły.Dziura w zusie nie powstała w ostatnich 4 latach.
KGHM jest na giełdzie i przez to w większości w rękach zwykłych Kowalskich, bo pakiety sprzedaży akcji były małe.Dywidendy dostają nadal głównie pracownicy czyli tak jak było zawsze, że w KGHM-ie pracownicy byli udziałowcami i mieli zysk z dywidendy, teraz doszły do tego tylko osoby z poza KGHM-u.
Ale pewnie ty uważasz, że to co sprywatyzowane=oddane ruskim.
Jestem za prywatyzacją przez giełdę, ale co innego jeżeli chodzi o prywatyzację, gdzie w całości oddaję się strategiczną firmę obcemu kapitałowi, tak jak ma być z Lotosem?.

Reszta ok.
dodatkowo... pamiętasz jak PiS krzyczał, żeby nie wchodzić do UE ? dzięki SLD się to udało... w innym wypadku nasze zacofanie sięgałoby o wiele dalej niz jest obecnie - pierwszy, koronny i główny argument.
To, że krzyczał to bardzo dobrze, każdy widzi teraz co by się działo u nas jakbyśmy ojro wprowadzili, Ty widzisz same zalety w bycia w UE, ale nie widzisz, że w POlsce nie ma już żadnych cukrowni,hut,stoczni, węgiel mamy droższy niż ten sprowadzany z Chin a z brunatnego,którego mamy najwięcej chyba na świecie nie możemy korzystać.Palska nie może produkować mleka, rolnicy mają wyznaczone przez UE co mogą produkować i w jakich ilościach(trochę tak jak za komuny).
Dostajemy kretyńskie ograniczenia na CO2, bo w unii ktoś trzepie sobie grubą kasę na pseudo ociepleniu.Niemcy budują z Rosją gazociąg omijający Polskę mimo,że jest dużo droższy.
Polską nie może nic bez pozwolenia UE, straciliśmy już miliardy złotych na ograniczeniach unijnych, przybyły kolejne tysiące urzędników do wykarmienia. Ale co tam dostajemy przecież &quot;za darmo&quot; pieniądze z unii bo Niemcy i Francja to idioci i dają nam je tak o bez korzyści dla siebie.
Chcecie mieć sterowaną gospodarkę, to głosujcie na PiS, lewaków etc. Kryzys, który się pogłębia, jest właśnie efektem sterowania gospodarką poprzez nadmierną ingerencję z zewnątrz.
Za sterowanie gospodarką głównie odpowiada UE i to ona jest powodem kryzysu w Europie, nic więcej.Jeżeli nikt tego nie zauważa to przykre.

lukascash 2,6K

lukascash

Forum VIP
dlatego właśnie nie zagłosuję na PiS...PiS nie rozumie pewnych mechanizmów, czego przykład powyżej.
Chcecie mieć sterowaną gospodarkę, to głosujcie na PiS, lewaków etc. Kryzys, który się pogłębia, jest właśnie efektem sterowania gospodarką poprzez nadmierną ingerencję z zewnątrz.
Najlepsze jest to, że w całej tej debacie, która się tutaj odbywa, nikt nie pisze o tym, czy jemu będzie lepiej i kiedy będzie mu lepiej - wszyscy tylko o kibicach, zamykaniu o 6 rano, przedsiębiorstwach państwowych, robieniu loda Zachodowi, mediach, że jedni to mniejsze zło od drugich etc., czyli typowa papka. Najśmieszniejsze jest to, że o tych rzeczach najwięcej mówi się właśnie w TV, bo stanowią sprytne oderwanie od poważnych spraw - jak widać najwięcej o tym piszą osoby, które najgłośniej krzyczą o tym, że media manipulują. Taki paradoks....Nikt nie mówi o reformie finansów publicznych, o podatkach (ktoś bąknął na ten temat zdanko), o biurokracji etc..Cóż..pozostaje tylko przetrzeć oczy ze zdumienia i przestać dziwić się, że przez 20 lat w polityce widzimy te same osoby, a kraj wygląda tak jak wygląda.

macieqleo 5,3K

macieqleo

Użytkownik
Kilka osób pisało o akcyzie, pojawiły sie nawet liczby.
Otóż akcyza wynosi 1,6 zł na litr paliwa. Skarb państwa otrzymuje rocznie około 23 mld zł. z tego źródła [2010r.]

Nie wyobrażam sobie Vincenta Rostowskiego obniżającego akcyzę przykładowo o 20 groszy (czli wpływy do budżetu maleją o 3 miliardy bazując na danych wyżej), skoro wysysa z naszych portfeli wszystko co może ( 1)prawdopodobne zamrożenie obiecanych podwyżek nauczycielom, 2) wstrzymanie waloryzacji emerytur i rent (6-7 mld), 3) możliwe zawieszenie składek do OFE (9mld zł. rocznie, dodatkowo Fedak proponuje likwidacje OFE (200 mld).,

Widzicie w tej sytuacji gdzieś miejsce na obniżenie akcyzy? Bądźmy realistami...
Poza tym nie działa to tak prosto, że obniża się akcyzę, a proporcjonalnie spadają ceny. Właściciele stacji paliw nie oprą się zwiększeniu marży, z resztą z tego co pamiętam to za obniżki Kaczyńskiego tak zrobili.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom