Pera - Kudermetova
Typ: Pera
Kurs: 4.4
Bukmacher:
Superbet
Szansa wg. Bukmachera: 22.7%
Szansa wg. analizy: 28%
Advantage (liczone z 12% podatkiem): 0.3005714286
Kudermetova jest rozstawiona bardzo wysoko w rankingu, lecz przydarzają się jej ostatnio wpadki. W Cincinnati przegrana na własne życzenie z V. Williams, gdzie nie umiała domknąć spotkania oraz przegrana z Sorribes Tormo 6-4 6:1 w Cleveland nie napawają optymizmem. Nie robią tego również statystyki w tym roku na kortach twardych tenisistki (11:9). Oczywiście, Pera nie jest tutaj faworytką mając negatywne ratio (71:79 hard), jednak większość spotkań, które rozegrała były zacięte (Trevisan, Putintseva, Fernandez). Liczę, że niespodzianka w pierwszej rundzie nie jest nieprawdopodobna i kurs 4.4 powinien nagrodzić ryzyko.
Kvitova - Bucsa
Typ: Bucsa
Kurs: 5.1
Bukmacher: LV Bet
Szansa wg. Bukmachera: 19.6%
Szansa wg. analizy: 23%
Advantage (liczone z 12% podatkiem): 0.140173913
Również typ na zaskoczenie i przeszacowanie szans Kvitovej przez LV Bet (pozostali bukmacherzy dają 4.1 - 4.4). Kvitova pomimo świetnych warunków na kortach twardych oraz trawie ma swoje słabości (poruszanie się po korcie) i jeśli trafi na przeciwniczkę, która umie to wykorzystać może tracić gemy. Bucsa ma bardzo solidne statystyki na powierzchni twardej (83-40) oraz kilka zaskakujących zwycięstw z wysoko rozstawionymi zawodniczkami w ostatnich miesiącach (wygrana z Bencic w 3 setach w Cincinnati). Kvitova jest zdecydowaną faworytką, lecz bukmacher lekko przeszacował te szanse.
Segemund - Gauff
Typ: Segemund
Kurs: 9.75
Bukmacher: LV Bet
Szansa wg. Bukmachera: 10.26%
Szansa wg. analizy: 15%
Advantage (liczone z 12% podatkiem): 1.913333333
Znowu te fantastyczne kursy na underdoga w LV Bet. Sami się proszą, a ja nie mogę powstrzymać się na kontrę na Gauff. Staram się nie obstawiać jej spotkań, bo wydaje mi się, że mam emocjonalną chęć stawiania przeciw niej. Jest to związane z jej bardzo wysoką w
WTA przy tak “elektrycznym” forhendzie, którego przeciwniczki nie mogą wykorzystać. Coco jest zdecydowanie w gazie, pokonała samą Igę i pokazała, że będzie się liczyć w walce o tytuł Us Open. Nie zmienia to jednak faktu, że jest to zawodniczka niepewna i dużo zależy u niej od dyspozycji dnia. Z drugiej strony jest 35-letnia weteranka, która dużo lepiej radzi sobie na mączce, ale jest już porządnie rozgrzana pokonując 3 przeciwniczki w eliminacjach. Nie obstawiałbym tego u innych bukmacherów (kursy ok. 7), ale w tym przypadku gram za podwójną stawkę i liczę na niespodziankę (szanse na to szacuje na 15%).
Fręch - Navarro
Typ: Fręch
Kurs: 2.45 (Super Kurs)
Bukmacher:
Superbet
Szansa wg. Bukmachera: 40.82%
Szansa wg. analizy: 55%
Advantage (liczone z 12% podatkiem): 0.3378181818
Mecze z udziałem Polaków są często z podwyższonym kursem, dlatego warto zwrócić na nie uwagę. Uważam Fręch w tym spotkaniu za minimalną faworytkę. Navarro, chociaż urodzona w Nowym Jorku to jak wskazuje na to nazwisko jest typową tenisistką “mączkolubną”, jest to specyficzny styl, który nie zawsze przekłada się na szybsze korty. Świadczy o tym jej statystyka na Hard surface, która wynosi 26-33. Właśnie w tym aspekcie upatruje przewagi Magdaleny, którą jak najbardziej możemy się spodziewać w drugiej rundzie US Open. Minimalna faworytka, więc kurs jak najbardziej korzystny.