Dzisiaj króciutko. Wielkie święto w Anglii, finał najlepszej ligi świata już niebawem, tak najlepszej i się nie pomyliłem bo dla mnie
Anglia pomimo tego iż nie ma tak spektakularnych nazwisk jak to jest w Polsce czy Szwecji to ściganie, wyprzedzanie, szarże zawodników biją na głowę akcje w pozostałych ligach. Dzisiaj pierwsze starcie na Arlington. Ciężko wskazać faworyta dzisiejszego pojedynku, bo faworytem finału są oczywiście Piraci z Poole. Ekipa z hrabstwa Dorset w pełni zasłużyła na tytuł mistrzowski, z łatwością uporali się z rywalami w rundzie zasadniczej. Świetną formę od początku sezonu prezentują niesforni bliźniacy Darky & Chrispy. To na ich barkach spoczywała odpowiedzialność za zdobywanie punktów i wygrywanie meczów. Kwintesencją świetnej jazdy była szarża w mecz z Kings Lynn w biegu 13 kiedy to bliźniacy objechali najpierw Iversena a później na ostatnim łuku Kannetha Bjerre, nie idzie słowami opisać tego biegu a i zobaczyć na razie nigdzie go nie można. Bracia na wielkim luzie podchodzą do spotkań w Elite League, Holder nawet ironizuje na temat spin i ciśnienia na wynik w
Speedway Ekstralidze. Kolejną ważną postacią jest Davey Watt kapitan Piratów, można powiedzieć że człowiek po przejściach w tym sezonie bo ileż to razy musiał zostawić drużynę w potrzebie kiedy zmagał się z kontuzjami. Mocnym ogniwem również będzie dzisiaj Jonasson, działacze Poole zatrudnili go dopiero w końcówce sezonu tłumacząc się tym że nie chcą powtórzyć "wyczynu" sprzed roku i przegrać finał. Jonasson jedzie w miejsce Renata Gafurowa, któremu kapitan Watt podziękował za to że sam zrezygnował z jazdy by nie zaszkodzić swojej drużynie w kluczowych spotkaniach tego sezonu. Szacuneczek. Liczę na dobry występ Denisa Anderssona bo nie raz w tym sezonie pokazał że ma papiery na jazdę. Sporą robotę odwala od pewnego czasu na rezerwie Niemiec Woelbert który naprawdę na agrafce w Eastbourne potrafi świetnie jeździć. No i ostatni z Piratów w dzisiejszym spotkaniu to gość Ricky Wells z Wolverhampton, jest to świetny manewr Neila Middleditcha by dać angaż temu zawodnikowi w tym spotkaniu bo on tu w barwach wilków zdobył raz 6 i drugi raz 7 punktów. Trzykrotnie w tym roku oba teamy spotkały się w Eastbourne, dwukrotnie zwyciężały
Orły, a ostatnim razem w pucharze wygrała ekipa Piratów. Wtedy menadżer Middleditch powiedział, dzisiaj testujemy ustawienia, nie zależy mi na wyniku, i co zrobili zawodnicy otóż po gromili gospodarzy 51-39. Gospodarze na swoim specyficznym torze potrafią doskonale jeździć. Jednakże ostatnio zauważyłem że regres formy ma jeden z liderów Joonas Kylmaekorpi, i nie jest dzisiaj wcale pewne że ujrzymy go 5 krotnie na torze bo myślę że do nominowanego Trevor Geery asygnuje młodego Henkę, albo Brdgera, bo pozycja Bjarne w nominowanym jest niepodważalna. Sporym atutem jest Cam Woodward który z rezerwy punktuje iście wybornie. Przejdę może do typów. Pierwszy idzie oczywiście na Darkiego Warda w parze z Finem Kylmaekorpi tak jak pisałem wyżej, Jonas ma wyraźny regres formy, dla mnie jeździ trochę bojaźliwie, a Darky powiew młodzieńczej fantazji, rewelacyjna sylwetka i te pioruńsko szybkie rumaki które powiozą dzisiaj go po kolejny komplet. No i drugi typ na over Woodwarda jeśli on zawiedzie to
Orły przegrają, ale nawet jak dobrze pojedzie to i tak przegrają :razz:. Trzeci typ ma wygraną Piratów, wszelkie ich atuty przedstawiłem powyżej i tak nikt tego nie przeczyta ale co tam
Szkoda że sezon żużlowy się już kończy będzie mi tego brakowało, nawet zmagania biathlonistów nie wynagrodzą tego w zimę ale trzeba czekać na kolejną wiosnę...
75#
Eastbourne Eagles - Poole Pirates +4
2 @ 1,75 49-41
0,5/10
bet365
76#
Cameron Woodward
over 10,5 @ 1,50 14
1/10
tobet
77#
Jonas Kylmeakorpi +2,5 - Darky Ward