>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Ustawa hazardowa/ prawo hazardowe cz. 2

Status
Zamknięty.
T 7

typowyandrzej

Użytkownik
Jako jeden z 17tys. wytypowanych przez służby celne uczestników postanowiłem opisać całą sytuację. Miesiąc temu otrzymałem wezwanie do Urzędu Celnego w roli podejrzanego z art 107 par. 2 kks zgodnie z którym kto na terytorium RP uczestniczy w zagr. grze losowej lub zagr. zakładzie wzajemnym podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do lat 3, albo obu tym karom łącznie. Na przesłuchaniu pada szereg pytań na które jako osoba niewinna postanowiłem nie odpowiadać korzystając przy tym z przysługującego mi prawa do odmowy składania wyjaśnień. Jedyne co zrobiłem to wystosowałem prośbę o pisemne i ustne uzasadnienie stawianych zarzutów. Takowe otrzymałem kilka dni temu a w nim informacja, iż w takim i takim okresie za pośrednictwem komputera z dyskiem twardym w takiej a takiej miejscowości uczestniczyłem w zagranicznych grach losowych lub zagranicznych zakładach wzajemnych urządzanych przez firmę (tu pada nazwa jednego z wiodących zagranicznych bukmacherów). W uzasadnieniu pojawiają się również informację o transakcjach przeprowadzanych na moim koncie bankowym, które rzekomo są potwierdzeniem uzyskania korzyści płynących z działalności zakazanej przepisami prawa polskiego. Wszystko wskazuje na to iż cała sprawa zmierza ku postępowaniu sądowemu do którego to mam zamiar rzetelnie się przygotować. Jak widzicie treści artykułów, które w ostatnich dniach pojawiły się na popularnych polskich portalach nie są wyssane z palca i faktycznie Ministerstwo Finansów postanowiło dobrać się do tyłków w ich mniemaniu przestępców skarbowych. W związku z opisaną przeze mnie sytuacją nasuwa mi się kilka być może mylnych wniosków. Banki ściśle współpracują z organami ścigania przekazując informacje nie tylko o transakcjach przewyższających kwotę 15tys eur. Nie wykluczone, iż operatorzy internetowi przekazują informację o logowaniach na określmy to &quot;podejrzanych&quot; stronach. Jeśli się mylę, a tego nie wykluczam, to będę wdzięczny za wyprowadzające mnie z błędu informację.
Jako dowód swoich twierdzeń wrzuć zdjęcie wszystkich papierków które otrzymałeś, ew. zamaż swoje dane itp. Albo po prostu nie trolluj i przestań siać niepotrzebny zamęt w internecie..

O 24

obywatel88

Użytkownik
Drodzy koledzy uwierzcie, że nie traciłbym czasu na jak to określił jeden z Panów trollowanie a moim jedynym celem było i jest uświadomienie Was jak przebiega całe postępowanie. Odnośnie twardego dysku pozwolicie, iż zacytuję uzasadnienie... &quot; na podstawie zgromadzonych materiałów Urząd Celny ogłosił Panu zarzut zgodnie z którym: w okresie od dnia .... do dnia ... na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez sieć internet za pośrednictwem komputera z dyskiem twardym w miejscowości (tu wskazany dokładny adres mego zamieszkania) uczestniczył Pan w zagranicznych grach losowych lub zagranicznych zakładach wzajemnych.

J 159

jonaszdt

Użytkownik
O ile to prawda to kilka pytań:
Grales tylko 2 miesiące, ze taki okres czasu obejmują zarzuty?
O jakiego bukmachera chodzi, w jakim banku miales konto i jakimi metodami wpłaty dokonywales transakcji?
W jakiej kwocie dokonywales wypłat?
No i jak koledzy wyżej, proszę o skan...

O 24

obywatel88

Użytkownik
Koledzy proszę o zrozumienie. Wobec mnie toczy się postepowanie tak więc zbytnia wylewność przynajmniej z mojego punktu widzenia nie jest tu wskazana. Raz jeszcze powtórzę. Moim celem nie jest sianie zamętu a uświadomienie, iż zapowiadana przez Pana Kapicę nazwijmy to interwencja jest faktem. Jedyne co mogę obiecać to rzetelna informacja (poparta całością dokumentacji) po zakończeniu sprawy.

T 7

typowyandrzej

Użytkownik
Haha mówiłem, ludzie zrozumcie jeszcze raz wam to wytłumaczę bo po to specjalnie konto założyłem.
Posiedzenie z tej komisji odbyło się w II połowie października na którym Kapica mówił o 1072 wszczętych postępowaniach. 1072! - zakładając że to prawda, nie ma się co oszukiwać, połowę z nich musieliby stanowić użytkownicy tego forum lub innych popularnych forum bukmacherskich. Rozumiem w takim razie, że kilkaset osób dostało już wezwania i nikt o tym nikogo nie poinformował, nie szukał rady ani pomocy na forum? Dajcie spokój...ten artykuł to pic na wodę, a to że takiego posiedzenie komisji się odbyło na którym Kapica powiedział to i owo, przecież ***** znaczy..To polityk a jak każdy zdrowo myślący człowiek wie, każdemu z tych świń z prawdą nie po drodze..To ma na celu tylko odstraszenie nas od zagranicznych firm ale po naszym rządzie niczego więcej już się nie spodziewam. Jedyną rozsądną opcją jest po prostu podjęcie wspólnej akcji w celu zmiany przepisów bo odbędzie się to w interesie nasz wszystkich.

T 7

typowyandrzej

Użytkownik
Też jestem sceptycznie nastawiony do całej tej akcji, ale to nie działa tak, że zaczęli prowadzić postępowania w poniedziałek, we wtorek on o tym powiedział, a w środę już wszyscy mają wezwania, tylko to może trwać nawet kilka miesięcy.
@Perek - dlaczego stosować działania Kapicy? :] Temat jest w sumie ważny, każdy mówi i myśli co chcę, a jak będą się pojawiać jakieś ciekawe informacje, to jest przecież potrzebny.
Oczywiście, masz rację ale pisałem w kontekście postów ministra Kapicy który w czasie przerwy obiadowej w pracy podszywał się pod użytkowników &quot;Obywatel88&quot; i &quot;PawelSTS&quot; i twierdził że owe wezwania dostał już miesiąc temu.

B 0

burek1122

Użytkownik
&quot;Na razie to tylko jedno śledztwo. Dotyczy wyłącznie osób, które grały u nielegalnych bukmacherów i wypłaciły wygrane. Ludzie myślą, że są anonimowi w internecie. Tak nie jest. Właśnie to udowodniliśmy - mówi Biztok.pl Michał Szadokierski, rzecznik prasowy Izby Celnej w Szczecinie&quot;
Skoro w ustawei hazardowej napisane jest że karze do lat 3 lub karze pieniężnej podlegają osoby które uczestniczyły w grze hazardowej a tutaj gość mówi że chodzi jedynie o osoby które wygrały. To jak to jest ? Osoby które obstawiły a nie wygrały to już nie brały udziału w grze hazardowej ? Jak nie brały skoro wniosły zakłady.Gadaja aby gadać a sami nie wiedzą o czym gadają.
A jeszcze co do tematu to jeżeli wytypowali te 17k to tez pewnie osoby początkujące które przelewały kase z banku do buka przelwem lub karta bezpośrednio i tyle. Weźcie na chłospki rozum wpadnijcie do jakiegos stsa i zapytajcie czy wie co to skrill? pewnie mało kto by wiedział a taki betat[dom] a betad[łin] to już o wiele wiecej osób by wiedziało.Jak nawet kiedy gadałem nie którymi osobami co na codzien stawiaja w sts to,się pytaja czemu obstawianie u internetowych bukow jest lepsze niz w sts ?
Czy to sie gra za prawdziwie piniadze ? jak to tam sie wpłaca/wypłaca ? Takie zwykłe podstawowe sprawy a nie wiedzą,a jak juz wie to na bank zarejestruje sie wpłaci bezpośrednio i tyle.
Pewnie nie jeden z was kto przechodził obok sts widział plakat na całe drzwi &quot;legalny bukmacher ,kto bierze udział w grze internetowej podlega karze 1 mln pln &quot; jak juz cos to do 720 stawek pln ale milion groźniej wygląda.
Podobnie było z ACTA ściąganie filmów z neta,połapali kilka osób ,niktorym komputery skonfiskowali,u mnie na mieście tez ze 2-3 przypadki sie znalazły ale te osoby sciągały filmy z torrentów a torrenty to wiadomo sciagasz i jednoczesnie rozprzestrzeniasz dalej ,ale kto w tych czasch korzyst z torrentów ? Ludzie nie majacy pojecia o tym ze torrenty to szajs albo sepy na kase co im szkoda aby wykupic konto premium konto za kilka pln i miec spokój.

vader 2,8K

vader

Forum VIP
Należy zacząć od tego, że każdy może założyć konto i pisać (prawdę czy kłamstwa) na forum.
Obywatel88 i STSPawel to dwie inne osoby/użytkownicy.
Obywatel88 podesłał pozaklejany skan pisma i można powiedzieć, że to co napisał jest wiarygodne.
Kolega nie życzy sobie aby ujawniać szczegóły sprawy więc tylko napiszę tyle, że wynika jakoby grał w jednej z popularnych zagranicznych firm bukmacherskich (nieposiadającej zezwolenia MF na prowadzenie działalności w PL). Z tego co można zobaczyć to źródłem informacji o tym, że grał u nich jest przelew na rachunek bankowy jaki dostał od firmy. Więc źródłem informacji wydaje się być bank.
edit: canarinhos69 te fragmenty były chyba pozaklejane więc ja nie wiem.

Otrzymane punkty reputacji: +3
T 7

typowyandrzej

Użytkownik
Równie dobrze to mogła być kwota o równowartości 15 tys. euro..
Jestem winien w takim razie przeprosiny niedoszłemu &quot;Ministrowi Kapicy&quot;.
I ponawiam prośbę - skoro już zamieściłeś taką informację - mógłbyś opisać jakieś szczegóły. Przynajmniej podstawa - jaka kwota(wiesz ile mniej więcej wygrałeś przecież), jaki bukmacher(BAH?) i w jaki sposób robiony przelew(bezpośrednio/skrill)?

C 0

canarinhos69

Użytkownik
Dzieki Vader. To niech obywatel sie wypowie,jesli chce byc anonimowy,niech napisze mniej wiecej o jakie sumy chodzi,nie musi przeciez dokladnie.

edit. ale mniej wiecej Obywatelu,o jakiej wysokosci byly to przelewy?

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom