>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Ustawa hazardowa/ prawo hazardowe cz. 2

Status
Zamknięty.
incubus7 115

incubus7

Użytkownik
To może uszeregujmy i niech ktoś jasno odpowie na pytania:
1. Czy granie u buka przez Internet jest dozwolone (niekaralne)?
2. Czy wypłacanie pieniędzy od buka jest legalne (poza jurysdykcją Urzędu Skarbowego i &quot;policji internetowej&quot;)?
3. Czy są przypadki, że ktoś kto wygrał na zakładach internetowych i np. płacił kartą MB/Skrill, tudzież przelewał na konto, został ścigany i skazany?

vader 2,8K

vader

Forum VIP
To może uszeregujmy i niech ktoś jasno odpowie na pytania:
1. Czy granie u buka przez Internet jest dozwolone (niekaralne)?
2. Czy wypłacanie pieniędzy od buka jest legalne (poza jurysdykcją Urzędu Skarbowego i &quot;policji internetowej&quot;)?
3. Czy są przypadki, że ktoś kto wygrał na zakładach internetowych i np. płacił kartą MB/Skrill, tudzież przelewał na konto, został ścigany i skazany?
Na pytanie 1 i 2 masz odpowiedź w temacie. Zamiast zadawać pytania (co było już wiele razy robione) i oczekiwać odpowiedz sam poszukaj w tym i poprzednim temacie o ustawi hazardowej.
Odnośnie pytania nr 3 też był opisany jeden przypadek w tym temacie. Przeczytaj i nie zadawaj kolejny raz takich pytań.

B 0

bialas997

Użytkownik
A czy to że wypłacało się pieniądze przed wejściem w życie ustawy hazardowej i grało w bukach internetowych też może być sądzone?? Skoro jak wiemy prawo nie działa wstecz?

B 0

bialas997

Użytkownik
Poza tym wg KKS wykroczenie skarbowe jest wtedy jeżeli kwota popełnionego czynu lub kwota narażona na uszczuplenie majątku państwa nie przekracza 5 krotnego wynagrodzenia w czasie popełnienia czynu zabronionego. W 2012 roku to jest 1500 zł a w 2011 r to 1300zł. Więc jeżeli ktoś nie wypłacił więcej niż załóżmy te 7,5 tysiąca to nie ma się czym przejmować, podlega to grzywnie jako wykroczenie skarbowe. A wykroczenie się przedawnia po roku od ostatniego dnia roku w którym ten czyn został popełniony.

S 0

sigmaxp1989

Użytkownik
witam serdecznie, podsumowujac ostatecznie prosilbym o 100 % pewna wypowiedz odnosnie:

-jestem polakiem, mieszkam w polsce, czy jezeli zarejestruje sie na ekspekcie i bede tam gral (chodzi mi o obstawianie zakladow sportowych), to czy moja gra bedzie nielegalna? i czy w zwiazku z tym sa jakies realne szanse ze spotkaja mnie nieprzyjemnosci?

czytalem wiekszosc wypowiedzi, jednak wiem ze mialy byc jakies nowelizacje ustawy, i chcialbym miec 100 % pewnosc jak to wkoncu jest, dziekuje za wypowiedzi koledzy, i prosze o niepisanie tekstow typu poszukaj, bylo wczesniej czy cos w tym stylu, wiadomo czas leci do przodu a przepisy zmieniaja sie co chwile... czekam na wypowiedzi dziekuje pozdrawiam

B 0

bialas997

Użytkownik
Uważacie że jak zniosą tą ustawę bądź ją jakoś znowelizują, że e hazard będzie legalny to nie mogą pociągnąć do odpowiedzialności tych którzy grają teraz? Uważam że mogą gdyż prawo nie działa wstecz.

S 0

sigmaxp1989

Użytkownik
a wiec co z moim zapytaniem?

jestem polakiem, mieszkam w polsce, czy jezeli zarejestruje sie na ekspekcie i bede tam gral (chodzi mi o obstawianie zakladow sportowych), to czy moja gra bedzie nielegalna? i czy w zwiazku z tym sa jakies realne szanse ze spotkaja mnie nieprzyjemnosci?

dziekuje za konkretne wypowiedzi

K 66

kanarek

Użytkownik
ja pier...
@sigmaxp1989
Twoja gra jest nielegalna w 100%, jeśli zakłady zawierasz z terytorium RP. Możesz zostać pociągnięty do odpowiedzialości karno-skarbowej. Szana jest niewielka, ale jest.
@bialas
Jeśli ją znowelizują i uznają że hazard jest legalny to mogą cię pociągnąć do odpowiedzialności, bo w momencie popełniania czynu było to nielegalne. Nie rozumiesz zasady &quot;prawo nie działa wstecz&quot;.
Jeśli uznają że ustawa jest niezgodna z prawem UE, to tak jakby nigdy nie istniała i wtedy nikt nie zostanie pociągnięty do odpowiedzialności.

C 22

caciavita

Użytkownik
Kary
1) zabierają ci 100% wygranej
2) kara - do 720 stawek dziennych
(stawka dzienna ustalana jest na podstawie sytuacji finansowej &quot;petenta&quot;
minimalna 1 stawka dzienna = ok.50zł)
3) 3 lata pozbawienia wolności
Takie kary może dostać ten co gra nielegalnie.kary te mogą być ze sobą łączone.

B 0

bialas997

Użytkownik
Ale ten podkreślmy że skoro ta ustawa jest w pewnym stopniu niezgodna z prawem UE to nasi rządzący dobrze o tym wiedząc i nie będą chcieli się bawić w ściganie graczy...

S 0

sigmaxp1989

Użytkownik
tego to chyba nikt nie jest pewien, i sa watpliwosci czy w dalszym ciagu grac na bukach typu bwin czy tez ekspekt czy przeniesc sie na beznadziejna fortune gdzie sciagany jst odrazu 12 % podatek dla panstwa legalnie

P 4

pk2012

Użytkownik
Najlepiej o wartości tej ustawy stanowi fakt że tyle czasu od jej przyjęcia dalej mnóstwo ludzie nie wie czy zakłady przez internet są legalne czy nie. Bubel prawny i tyle.

B 0

bialas997

Użytkownik
Najlepiej o wartości tej ustawy stanowi fakt że tyle czasu od jej przyjęcia dalej mnóstwo ludzie nie wie czy zakłady przez internet są legalne czy nie. Bubel prawny i tyle.
Właśnie o to chodzi. Skąd cłowiek grający od kilkunastu lat ma wiedzieć nagle że to jest nielegalne? Przecież bez problemu może wejść na taką stronę w dodatku w języku polskim wpłacać i grać.

C 22

caciavita

Użytkownik
koledzy gimnazlaliści ..z faktami się nie dyskutuje .
Jest Ustawa,która jest aktem prawnym uchwalonym przez parlament.
W sądzie sie nie wytłumaczysz że niewiedziałeś że gra jest nielegalna

marian78 20

marian78

Użytkownik
ale dobrze akurat piszą
czy w ustawie pisze, że nie mogę stawiać np. na bwin a mogę stawiać np. w budce stsa w mieście ?
w ustawie chyba pisze że jakikolwiek hazard jest na terytorium Polski zakazany
ps. jakby nie patrzeć to czemu w Anglii taki bwin nie przeszkadza, a podatki do Anglii z niego nie idą, a w Polsce już teoretycznie przeszkadza.

B 0

bialas997

Użytkownik
koledzy gimnazlaliści ..z faktami się nie dyskutuje .

Jest Ustawa,która jest aktem prawnym uchwalonym przez parlament.

W sądzie sie nie wytłumaczysz że niewiedziałeś że gra jest nielegalna
A idąc do sklepu sprawdzasz najpierw w kodeksie czy kupno mąki jest legalne skoro jest udostępnione w polskim sklepie? Chyba nie bardzo...

sylar 87

sylar

Użytkownik
Nieznajomość prawa nie zwalnia z odpowiedzialności i tyle w temacie. Zapamiętajcie to. To porównanie do mąki jest złe. Tu chodzi o to że Nasz rząd nie ma narzędzi do zablokowania tego procederu, jeśli by chodziło o mąkę to po prostu policja by wpadła do sklepu i by było po zawodach a tam mogą im naskoczyć, za to jeśli Ciebie złapią to mogą ukarać.

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom