>>>BETFAN - BONUS 200% do 400 ZŁ <<<<
>>> BETCLIC - ZAKŁAD BEZ RYZYKA DO 50 ZŁ + GRA BEZ PODATKU!<<<
>>> FUKSIARZ - 3 PROMOCJE NA START! ODBIERZ 1060 ZŁ<<<

Ustawa hazardowa/ prawo hazardowe cz. 2

Status
Zamknięty.
yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
A co z tym mają skoczkowie wspólnego? To TVP prowadzi transmisję więc jak juz to oni powinni zostac ukarani. [...]
Pomyślę za Ciebie.
Może to, że jako obywatele RP ubierają na siebie reklamę (&quot;nielegalnego&quot; w Polsce) bukmachera i paradują przed kamerami? Reklamują bukmachera, publicznie. To mało?
[...] W ogole zajmijcie sie czyms pozytecznym a nie takimi bzdurnymi dywagacjami.
W ogóle, to łaskawie nie pouczaj mnie na temat tego, co mam robić a czego nie mam robić bo sobie tego zwyczajnie nie życzę.

M 46

metalista

Użytkownik
Tak, tylko skoczkowie robią to POZA granicami kraju. Na tej samej podstawie możnaby ścigac Bońka, Iwanowa, Borka, albo graczy z klubów gdzie na koszulkach jest reklama bukmachera, ale jakoś nikt tego nie robi.
Rozumiem twój zamysł Yar000, ale wobec tego, że rzecz nie dzieje się na terenie Polski nie ma prawnych argumentów ku temu. Jak w ogóle wyobrażasz sobie egzekucje tego prawa na terenie innego kraju, bo przecież ustawa wyraźnie odnosi się do terytorium Polski (łącznie z rezydentami), a nie obywateli na obczyźnie.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Tak, tylko skoczkowie robią to POZA granicami kraju. Na tej samej podstawie możnaby ścigac Bońka, Iwanowa, Borka, albo graczy z klubów gdzie na koszulkach jest reklama bukmachera, ale jakoś nikt tego nie robi.
Rozumiem twój zamysł Yar000, ale wobec tego, że rzecz nie dzieje się na terenie Polski nie ma prawnych argumentów ku temu. Jak w ogóle wyobrażasz sobie egzekucje tego prawa na terenie innego kraju, bo przecież ustawa wyraźnie odnosi się do terytorium Polski (łącznie z rezydentami), a nie obywateli na obczyźnie.
Po pierwsze, obywatele na obczyźnie podlegają nadal polskiemu prawu, dopóki są obywatelami RP. Przykładem są choćby i kwestie podatkowe. Obowiązuje zasada rezydencji podatkowej. To, że ktoś chwilowo przebywa poza Polską nie oznacza automatycznie tego, iż nie musi w Polsce odprowadzać podatków. (Czyli liczy się jurysdykcja podatkowa, określenie centrum życiowego itd).
Skoro o podatkach mowa ... Na początek wystarczy prześwietlić rachunki bankowe polskich skoczków związane z wpływami. Może znajdą się wpływy z reklam? Wpływy związane z konkretnymi Umowami sponsorskimi ...? (BAH to w Polsce bukmacher &quot;nielegalny&quot;, tak więc potencjalny dochod jest ze źródła nielegalnego).

Pozostałe sprawy:
wg polskiej Ustawy &quot;hazardowej&quot;, zabrania się w ogóle reklamy, promocji &quot;bukmacherki&quot; a także informowaniu o sponsorowaniu bukmacherskim.
Ponadto, jak dotąd tylko jedna internetowa firma bukmacherska została uznana przez &quot;państwo&quot; polskie za legalną. Taką, z usług której mają prawo korzystać polscy obywatele. I nie jest nią BAH.
Zresztą, to nie jest tak bardzo ważne w dyskusji tutaj o &quot;reklamowaniu&quot;, bo uściślone tylko do Internetu ...
W świetle powyższego sądzę, że reklamowanie, (które skutkuje oglądaniem reklamy przez miliony Polaków) nieuznanych w Polsce bukmacherów przez osoby podlegające polskiemu prawu (obywatele RP) jest przestępstwem, jako bezpośrednią pochodną nielegalności tych bukmacherów w Polsce. I przestępstwem jako pochodną przepisu, wg którego &quot;państwo&quot; polskie uznaje reklamowanie, promowanie i informowanie o sponsorowaniu bukmacherskim - za coś złego. Nie reklamowanie, promowanie i informowanie o sponsoringu bukmacherskim przez sieć Internet ale reklamowanie w ogóle.
Za coś tak złego, że nakładane są na to konkretne sankcje.

T 22,5K

tadzin

Użytkownik
Drogi kolego, wielokrotnie widziałem pokazywane w TV osoby z koszulkami bwin, betlickc czy inne takowe i jakos nie posiadałem nieposkromionej checi dzwonienia do UC ze wzgledu na łamanie ustawy antyhazardowej.
I w dalszym ciagu ponaglam:
Daj sobie spokoj z glupotami i zajmij sie madrzejszymi rzeczami, juz wiekszy sens ma zbierniae puszek pod bloekim i gdyby to mnie dotyczylo to przestalbym bajdurzyc i zajac sie zbieraniem tychze puszek. Nie dosc ze srodowisko czystsze to i jakas kasa wpadnie.

C 445

cristovao

Użytkownik
Ale ustawa obowiązuje tylko na terenie Polski, strony w języku polskim bukmacherzy oferują graczom którzy nie przebywają na terytorium Polski. Mogę sobie grać w uk płacić tam podatek od wygranej, przelewać na polskie konto nikt mi nie zabroni bo gram poza terytorium Polski.
Inna sprawa to właśnie reklamy w tv a jaśniej pisząc pokazywanie firm bukmacherskich poprzez zawody sportowe np. skoki narciarskie, mecze Realu, Juventusu i innych dyscyplin. Z tego jakoś nikt afery nie czyni a przecież można zablokować transmisje .... można ale wtedy tracą nadawcy, reklamodawcy i kibicie a jednak pokazują nam 90 minut gry Realu z logiem buka i jak mamy się do tego odnieść. Po meczu ludzie wchodzą w google wpisują i patrzą co to za sponsor. To samo ostatnio na skokach narciarskich. Skacze 50 z głównym logiem na plastronie i o tym jakoś cisza?
Ustawa do poprawy ...

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Drogi kolego, wielokrotnie widziałem pokazywane w TV osoby z koszulkami bwin, betlickc czy inne takowe i jakos nie posiadałem nieposkromionej checi dzwonienia do UC ze wzgledu na łamanie ustawy antyhazardowej. [...]
Drogi kolego, w ogóle mnie Twoje chęci lub ich brak nie interesują. Poskromione lub nieposkromione.
I w dalszym ciagu ponaglam: [...]
Ponaglasz mnie? A kim to ja dla Ciebie jestem, że mnie ponaglasz?
Daj sobie spokoj z glupotami i zajmij sie madrzejszymi rzeczami,[...]
Nie wiesz kim jestem, skąd jestem i co w życiu robię. I zresztą to nawet nie Twoja sprawa. Tym bardziej poraz kolejny napiszę, że nie Ty określasz co jest głupotą w życiu innych a co mądrzejszą rzeczą.
[...] juz wiekszy sens ma zbierniae puszek pod bloekim i gdyby to mnie dotyczylo to przestalbym bajdurzyc i zajac sie zbieraniem tychze puszek. Nie dosc ze srodowisko czystsze to i jakas kasa wpadnie.
To Cię właśnie dotyczy. Z powodzeniem możesz zbierać już te puszki, przynajmniej jakaś kasa wpadnie.
UC i US nie są tylko tworami fantastycznymi i w przyszłości możesz już nie mieć okazji zarabiać w pozapolskich firmach bukmacherskich.
--------------
Studenci na studia, robotnicy do fabryk. Nie zajmujcie się głupie polaczki głupotami.
Takiego osobiście ducha z dawnych czasów, widzę snującego się nad Twoją wypowiedzią.
Wyraziłeś swój pogląd. Świetnie. Jest bardzo merytoryczny i zapewne zostanie przez szanownych Userów wzięty pod uwagę.

Otrzymane punkty reputacji: +1
yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Ale ustawa obowiązuje tylko na terenie Polski, strony w języku polskim bukmacherzy oferują graczom którzy nie przebywają na terytorium Polski. Mogę sobie grać w uk płacić tam podatek od wygranej, przelewać na polskie konto nikt mi nie zabroni bo gram poza terytorium Polski.
[...] .
Przecież ja nikogo do niczego nie namawiam. Graj w UK i przelewaj na polskie konto.

T 22,5K

tadzin

Użytkownik
Nie wiesz kim jestem, skąd jestem i co w życiu robię. I zresztą to nawet nie Twoja sprawa. Tym bardziej poraz kolejny napiszę, że nie Ty określasz co jest głupotą w życiu innych a co mądrzejszą rzeczą.
Nie mam na mysli tego co robisz w zyciu, czym sie zajmujesz czy inne takie i doskonalen wiesz o co chodzi, wiec za przeproszeniem &quot; nie pieprz&quot; glupot chodzi mianowicie o:
Trzeba zrobić tak:

1. przygotujemy pismo do Prokuratury w sprawie podejrzenia o możliwości popełnienia przestępstwa przez określone instytucje i osoby.

2. opublikujemy je tutaj (&quot;gotowca&quot;) jako wzór.

3. każdy Kto zechce, skopiuje to pismo i wyśle do (trzeba uzgodnić czy do jednej wybranej czy do wielu - zależy od tego, która &quot;siła rażenia&quot; będzie potencjalnie większa) Prokuratur/y w Kraju. Jeśli ktoś nie będzie chciał złożyć pisma z imienia i nazwiska, wówczas pozostaje mu najprawdziwsze w świecie :razz: obecnej RP, &quot;doniesienie o podejrzeniu, o możliwości popełnienia przestępstwa&quot;. Czyli zrobi to anonimowo.
Czyli treść typu &quot;BLA BLA BLA&quot;...
Studenci na studia, robotnicy do fabryk. Nie zajmujcie się głupie polaczki głupotami.
Takiego osobiście ducha z dawnych czasów, widzę snującego się nad Twoją wypowiedzią.
To juz mnie w ogole rozbawilo ;)
Jak masz durne pomysły, wysyłanie pism, tworzenie cudów wianków, które z góry są skazane są na niepowodzenie, to proponuje lepiej samemu od razu podać login i pasy do bukow na których grasz do odpowiednich &quot;władz&quot; UC czy inne takowe itp itd. w imię większego dobra i będzie spokój.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
[...] wiec za przeproszeniem &quot; nie pieprz&quot; glupot chodzi mianowicie o:
[...]
Jak masz durne pomysły, wysyłanie pism, tworzenie cudów wianków
Wiem co zawarłem we wcześniejszych postach. Tracisz energię na kopiowanie.
Czy do Ciebie nie dociera, że to wolny kraj (jeszcze)?
I dopóki nie zainterweniuje tutaj Moderator lub Administrator (a może zainterweniuje, bo dzięki Twojemu udziałowi, dyskusja się faktycznie rozmydla)
to Twoje durne (skoro łaskaw byłeś wspomnieć o durnocie) i bezproduktywne walenie w klawiaturę nie zmieni tego, że ja napisałem to co napisałem i jeszcze niejedno napiszę?
Podzieliłem się swoją myślą w moich ostatnich postach a zasada jest prosta: nikt Ci się nie każe zatrzymywać przy moich postach. Droga wolna. Voila!

B 50

bukowina

Użytkownik
Yar000,nie pouczaj wszystkich,bo to co piszesz to bzdury,wszystkich krytykujesz,a sam takiej krytyki nie przyjmujesz....a podobno to wolny kraj...????
Po pierwsze, obywatele na obczyźnie podlegają nadal polskiemu prawu...,ale się uśmiałem,Yar000 jesteś niezłym komikiem

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Yar000,nie pouczaj wszystkich,bo to co piszesz to bzdury,wszystkich krytykujesz,a sam takiej krytyki nie przyjmujesz....a podobno to wolny kraj...????
Wszystkich?
Bukowina,
pewnie czytałeś ten wątek od samego jego powstania i mam nadzieję, wiesz oczywiście kiedy nastąpiło ściągnięcie dyskusji do poziomu błota?
W zw. z tym, że podobno to jeszcze wolny Kraj, przytoczę jeszcze raz, mój pierwszy post rozpoczynający dyskusję. Powiedziałbym, że jest nawet dosyć &quot;osobisty&quot; bo pisany w osobie pierwszej.
Proponuję &quot;Dzień Świstaka&quot;:
Wczoraj odbył się kolejny konkurs PŚ w skokach narciarskich. Polscy zawodnicy paradowali tak jak trzeba z nazwą Bet-at-home na piersi. Bah był podczas tej transmisji wszędzie a jednak transmisji nie przerwano :wink:. Poprzednim razem im darowałem :grin: ale teraz zastanawiam się już dosyć poważnie nad złożeniem &quot;doniesienia&quot; ( o możliwości popełnienia przestępstwa) do Prokuratury, na TVP z siedzibą w Warszawie i na PZN z siedzibą w Krakowie.
I teraz tak. Można uznać, że to moja sprawa, olać, nie zatrzymywać się i przejść dalej. I to wszystko.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Po pierwsze, obywatele na obczyźnie podlegają nadal polskiemu prawu...,ale się uśmiałem,Yar000 jesteś niezłym komikiem
... No cóż, widzę, że kolorowe porównania oraz epitety to w obecnej dyskusji podstawa ...
Pośmiej się więc, patrząc pomiędzy jednym a drugim uśmiechem w przepisy dotyczące rezydencji podatkowej (bo dałem jako przykład przepisy dotyczące tej kwestii właśnie) oraz Umów międzynarodowych dotyczących podwójnego opodatkowania. I życzę Ci, żebyś się nie udławił ze śmiechu.

B 50

bukowina

Użytkownik
Podatki płacę tam gdzie jestem rezydentem,ale jak sobie siedzę w Norwegii to nie znaczy,że podlegam prawu polskiemu.
Wytłumacz mi,co Ty chcesz od skoczków,że występowali z logo BaH,przecież po za granicami Polski ta ustawa nie istnieje.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Podatki płacę tam gdzie jestem rezydentem,ale jak sobie siedzę w Norwegii to nie znaczy,że podlegam prawu polskiemu. [...]
Siedząc natomiast w Norwegii bez statusu (oficjalnego, a nie dlatego, że tam po prostu przebywasz) rezydenta tego państwa, obejmuje Cię polska jurysdykcja podatkowa. Polskie prawo podatkowe.

[...] Wytłumacz mi,co Ty chcesz od skoczków,że występowali z logo BaH,przecież po za granicami Polski ta ustawa nie istnieje.
Bukowina, ja już niczego nikomu tłumaczył nie będę ???? (w tym konkretnym wątku).

B 50

bukowina

Użytkownik
A ja jeszcze raz Cię poproszę,&quot;Wytłumacz mi,co Ty chcesz od skoczków,że występowali z logo Bah,przecież po za granicami Polski ta ustawa nie istnieje.&quot;
Yar000,jeżeli chcesz,żeby Cię traktować poważnie,to nie uciekaj od uzasadnienia swoich wypowiedzi.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
A ja jeszcze raz Cię poproszę,&quot;Wytłumacz mi,co Ty chcesz od skoczków,że występowali z logo Bah,przecież po za granicami Polski ta ustawa nie istnieje.&quot;
Yar000,jeżeli chcesz,żeby Cię traktować poważnie,to nie uciekaj od uzasadnienia swoich wypowiedzi.
... ależ to nie jest ucieczka. Napisałem o tym we wcześniejszych postach.
Tzn. napisałem tak, jak ja interpretuję sposób ewentualnego postępowania &quot;państwa&quot; wobec potencjalnych &quot;przestępców&quot;. Jeśli zdążę, to zacytuję mój post.
Edit
Poszedłem takim tokiem rozumowania:

[...]W świetle powyższego sądzę, że reklamowanie, (które skutkuje oglądaniem reklamy przez miliony Polaków) nieuznanych w Polsce bukmacherów przez osoby podlegające polskiemu prawu (obywatele RP) jest przestępstwem, jako bezpośrednią pochodną nielegalności tych bukmacherów w Polsce. I przestępstwem jako pochodną przepisu, wg którego &quot;państwo&quot; polskie uznaje reklamowanie, promowanie i informowanie o sponsorowaniu bukmacherskim - za coś złego. Nie reklamowanie, promowanie i informowanie o sponsoringu bukmacherskim przez sieć Internet ale reklamowanie w ogóle.
Za coś tak złego, że nakładane są na to konkretne sankcje[...]
[...]Skoro o podatkach mowa ... Na początek wystarczy prześwietlić rachunki bankowe polskich skoczków związane z wpływami. Może znajdą się wpływy z reklam? Wpływy związane z konkretnymi Umowami sponsorskimi ...? (BAH to w Polsce bukmacher &quot;nielegalny&quot;, tak więc potencjalny dochod jest ze źródła nielegalnego). [...]

B 50

bukowina

Użytkownik
Yar000,jakich przestępców,zrozum,to nie boli,że PO ZA GRANICAMI POLSKI TA USTAWA NIE ISTNIEJE.
Wiem co zawarłem we wcześniejszych postach. Tracisz energię na kopiowanie.

yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Bukowina, napiszę jeszcze jeden post i też nie będzie Cię bolało.

Polska to kraj często bardzo dziwnych interpretacji przez organa &quot;państwa&quot; istniejących przepisów.
W przypadku jeśli założyłbym nawet, że mógłbyś mieć rację pisząc, iż Ustawa ta obowiązuje obywateli RP tylko w Polsce, to żyjąc w Polsce liczyć można na zaskakujące często interpretacje.
Minimum do uzyskania poprzez wskazanie na reklamę &quot;nielegalnych&quot; w Polsce buków przez naszych Bohaterów sportu (piszę to bez ironii bo kibicuję polskim skoczkom) - reklamę w ogóle - jest ukazanie stanu hipokryzji w jakiej żyjemy.
Schemat, o jakim napisałem, a którym mogłoby się kierować &quot;państwo&quot; wobec sportowców reklamujących bukmacherów wyglądać mógłby tak:
jeśli weźmiemy dla przykładu prostytutkę (to niedobry przykład ale chcę jakiś podać na szybko ...), która wyjeżdża z kraju (nie chodzi o Polskę) gdzie nie może ona świadczyć swoich usług i traktowana jest jak przestępca, do kraju gdzie może te usługi realizować, to dla władz tego pierwszego kraju będzie ona ..? Zapewne będzie przestępcą, który &quot;realizuje się&quot; w innym kraju.

Druga sprawa. Sprawa wpływów, konkretnych pieniędzy za reklamę buków.
Czy powtórzenie tego trzeci raz, rozjaśni Interlokutorom o co mi chodzi? Napiszę tym razem w formie zapytania, bo teraz ja chcę uzyskać odpowiedź popartą argumentami:
jeśli bukmacher jest (z przyczyn zresztą tak naprawdę podatkowych) nielegalny w danym kraju, a obywatel (rezydent podatkowy) tego kraju otrzymuje od tego bukmachera pieniądze (np. za reklamę) to uzyskuje dochód ze źródła jakiego? Legalnego czy nielegalnego?

Otrzymane punkty reputacji: +2
B 50

bukowina

Użytkownik
Yar000,nic nie rozumiesz i podejrzewam,że jesteś niereformowalny w swoim uporze.Powtórzę jeszcze raz,TA USTAWA OBOWIĄZUJE TYLKO W POLSCE,i nikt z Polaków nie jest przestępcą (SKOCZKOWIE) jeżeli reklamuje buka po za granicami,tak samo jak każdy z Polaków może sobie legalnie zapalić trawę w AMSTERDAMIE,chociaż u nas jest to nielegalne.A pisanie,(&quot;I jeśli Kamila Stocha i pozostałych członków polskiej Kadry nie zmuszono do założenia reklam BaH, to powinni oni już w momencie przekroczenia granicy RP, zostać aresztowani przez dzielne &quot;służby&quot; Najjaśniejszej Rzeczypospolitej.&quot;)jet po prostu czystą GŁUPOTĄ.

Otrzymane punkty reputacji: +2
yar000 9,6K

yar000

Użytkownik
Yar000,nic nie rozumiesz i podejrzewam,że jesteś niereformowalny w swoim uporze [...]czystą GŁUPOTĄ.
Przypuśćmy, że to samo myślę w odniesieniu do Twoich wypowiedzi,
ale do rzeczy, bo nie zamierzam już się dłużej rozwodzić. Moje poglądy możesz zapewne jakoś przeżyć.
Widać, prawdopodobnie nie rozróżniasz raczej (?) takich (moich) sformułowań jak &quot;Poszedłem takim tokiem rozumowania&quot;, &quot;W świetle powyższego sądzę&quot;, &quot;interpretuję sposób ewentualnego postępowania &quot;państwa&quot;, &quot;którym mogłoby się kierować &quot;państwo&quot;, &quot;wyglądać mógłby tak&quot;,
od kategorycznych, &quot;twardych&quot; stwierdzeń. O ile te moje stwierdzenia nie zawierają w sobie niereformowalności, ale możliwość spekulacji to widzę, że Ty natomiast twardo omijasz kwestię poruszonych przeze mnie i możliwych, konkretnych wpływów na rachunki bankowe sportowców ...

Zadałem pytanie. Potrafisz na to pytanie odpowiedzieć?:
[...] jeśli bukmacher jest (z przyczyn zresztą tak naprawdę podatkowych) nielegalny w danym kraju, a obywatel (rezydent podatkowy) tego kraju otrzymuje od tego bukmachera pieniądze (np. za reklamę) to uzyskuje dochód ze źródła jakiego? Legalnego czy nielegalnego?

Status
Zamknięty.
Do góry Bottom