Ja dzisiaj byłem złożyć odpowiedź na akt oskarżenia - przy okazji zapoznałem się z aktami. I im dłużej tam byłem tym byłem spokojniejszy, ***** mają, kilkanaście przelewów za okres z lat 2011,12.
No i wyciąg z regulaminu
bah ???? coś w rodzaju 'gracz ponosi odpowiedzialność za upewnienie się o legalności zakładów w świetle prawa kraju, w którym rezyduje'
UC wnosił o wydanie nakazu zapłaty, ale sąd się nie przychylił na podstawie art 93 par 1,2 kpw (tak wogole jestem oskarżony o przestepstwo, a w papierach widnieje wykroczenie) i skierował sprawę na posiedzenie, które było juz na początku stycznia, wtedy sąd uznał, że przeprowadzi sprawę na zasadach ogólnych. 3 dni temu przyszedł mi akt oskarżenia, a na akt oskarżenia odpowiedziałem dziś i złożyłem w Sądzie. Myślę, że będzie dobrze bo ***** mają, straszą, a żadnego dowodu nie mają.
Wniosłem w odpowiedzi na akt oskarżenie o umorzenie postępowania:
"Dlatego też wnoszę o umorzenie postępowania na posiedzeniu przed rozprawą główną,
zgodnie z art. 339 § 3 pkt 1-2 kpk
na podstawie art. 17 § 1 pkt 1-2 kpk"
a wczęsniej jeszcze trochę poczytałem w necie jakichś pism i pozwoliłem sobie napisać:
Ponadto zarzucam oskarżycielowi:
a) że nie zachował w postępowaniu przygotowawczym zasady,
obiektywizmu co wynika z art. 4 k.p.k., zgodnie z którym organy
prowadzące postępowanie karne są zobowiązane badać oraz
uwzględniać okoliczności przemawiające na korzyć oskarżonego.
b) posłużył się stwierdzeniem: „uczestniczył w zagranicznych zakładach wzajemnych (…) uzyskując z tego tytułu wygrane”,
a w treści aktu oskarżenia w istocie nie przeprowadził żadnego dowodu potwierdzającego fakt zawierania zakładów wzajemnych
c) Akt oskarżenia sporządzony przez Urząd celny nie zawiera przedstawienia dowodów świadczących o zamiarze popełnienia przestępstwa. Urząd celny nie przeprowadził żadnego dowodu, który by wskazywał na uzasadnienie winy i zamiar popełnienia przestępstwa – chociaż miał świadomość, że czyn
z art. 107 par. 2 polegający na uczestniczeniu w zagranicznym zakładzie wzajemnym z terytorium Rzeczpospolitej Polskiej może być popełniony wyłącznie umyślnie. (art. 10 § 4 kks.)
d) działanie z niskich pobudek polegające na przypisywaniu celowego działania wtedy, kiedy jest to nie do pogodzenia z całokształtem okoliczności sprawy.
e) Że w istocie materiał dowodowy nie uzasadnia w najmniejszym stopniu przyjęcia przez oskarżyciela założeń dotyczących zarzucanego mi czynu
co o tym sądzicie? ????