Wawrinka Stan-Nishikori Kei 1 handicap -3.0 gemy, Pinnacle Sports 1.83
6:3, 5:7, 6:7, 7:6, 4:6
VS.
W bezpośrednich pojedynkach prowadzi Stan 2:0, grali dwa razy w 2012 roku te wyniki to 6:3, 6:3 na hardzie oraz 6:4, 6:2 na mączce. Lecz te mecze były rozgrywane dwa lata temu,a w przypadku tych dwóch graczy to sporo czasu ponieważ jeden jak i drugi zrobili ogromne postępy. Powtórzę się z mojej poprzedniej analizy kiedy to Szwajcar dostał walkowera od Blaza " Stan w tym roku wszedł na wyższy poziom swojego tenisa, WYGRAŁ
Australian Open co jest jego największym osiągnięciem jak na razie, ale dodatkowo wygrał Chennai czy Monte Carlo. Dodatkowo można jeszcze z lepszych wyników dopisać ćwierćfinał Wimbledonu gdzie przegrał z Federerem. Wawrinka miał wiele dobrych meczów ale też i kilka złych i to w ostatnim czasie ponieważ przegrywał z Benkiem czy Andersonem. Był również czarnym koniem French OPEN lecz odpadł w I rundzie. Szwajcar ma to do siebie,że od czasu do czasu traci koncentracje i potrafi stracić seta z Bóg wie kim. Tutaj w US OPEN pokonał najpierw utalentowanego, młodego Czecha 6:2, 7:6, 7:6,a w II rundzie Bellucciego 6:3, 6:4, 3:6, 7:6." Następnie właśnie przeszedł bez grania z Kavcicem i w czwartej rundzie wygrał z Robredo 7:5, 4:6, 7:6, 6:2. Japończyk do czwartej rundy miał bardzo łatwą drogę jak na jego umiejętności, lecz prawie w każdym z tych meczów miał momenty przestojów. Z Odensnikiem wygrał 6:2, 6:4, 6:2 ale dał przeciwnikowi aż 8 szans na przełamanie z czego raz stracił podanie, z Andujarem 6:4, 6:1 i krecz także tutaj zaprezentował się solidnie. Kolejno z Mayerem Leonardo 6:4, 6:2, 6:3 i dał 10 szans na przełamanie przeciwnikowi gdzie stracił raz podanie. No i największą bitwę jak na razie stoczył z Raonicem ponieważ spędził na korcie 4 godziny i 24 minuty, mecz zakończył się wynikiem 4:6, 7:6, 6:7, 7:5, 6:4. Ten mecz na pewno Azjatę kosztował dużo sił i w meczu z Wawrinką to wyjdzie. Nie twierdzę,że już od pierwszego seta będzie chodził ospale ale myślę,że pod koniec II/ początek III. Ale wiadomo,że kondycja to tylko jeden czynnik z pośród wielu. Stan też miał kilka słabszych momentów w tym turnieju, ale moim zdaniem miał też znacznie trudniejszych przeciwników od Keia pomijając Raonica. Jeden jak i drugi potrafi wygrać w chwil obecnej z każdym zawodnikiem, ponieważ posiadają takie umiejętności. Stawiam tutaj,że wygra Wawrinka ponieważ ma więcej doświadczenia w wielkich szlemach, mimo wszystko jest lepszym zawodnikiem, bardzo ważne jest to iż Stan ma znacznie lepszy i mocniejszy serwis od Nishikoriego no i dodatkowo miał mniej wysiłku na korcie.
Djokovic Novak-Murray Andy 2 , Pinnacle Sports 4.14
7:6, 6:7, 6:2, 6:4
VS.
Djokovic uważany tutaj jest na głównego faworyta do wygrania turnieju, nie dziwię się temu stwierdzeniu ponieważ formę którą pokazuje jest wybitna.
MEGA MASÓWKA. Pokonał on: Schwartzmana 6:1, 6:2, 6:4, Mathieu 6:1, 6:3, 6:0, Querreya 6:3, 6:2, 6:2 oraz Kohlschreibera 6:1, 7:5, 6:4. Obejrzałem tylko jeden mecz Serba Ten z Niemcem gdzie zagrał kapitalnie, Kohlschreiber grał na swoim najwyższym poziomie w secie II oraz III ponieważ w I nie grał nic. Philipp dwoił się i troił lecz praktycznie wszystko wracało na jego stronę, w moim odczuciu był to jeden z najlepszych meczów w wykonaniu Novaka w tym roku. Murrayowi idzie natomiast znacznie gorzej ponieważ stracił już dwa sety, najpierw z Hasse i później z Kuznetsovem. Przytoczę swoje słowa z analizy przeciwko Tsondze "Andy natomiast jakiś czas temu rozstał się z Lendlem i trenuje z Amelie Mauresmo lecz wiadomo,że owoce pracy z nią przyjdą z czasem. Murray jest uważanym przez większość tenisistów za człowieka który posiada największy talent do tenisa i ja również się pod tym podpisuje. Talent który na razie jest przyćmiony. Szkot jest arcymistrzem defensywy oraz mistrzem kontry. W sumie nie mam pojęcia jaką on ma słabą stronę, bo jakąś musi mieć na pewno. Kondycyjnie również jest nie do zajechania, psychika już znacznie podreperowana w porównaniu do kilku lat wstecz. Lecz prawdziwych mistrzów poznaje się często po tym,że pierwsze rundy mają kiepskie,a w następnych jest ogień na maksa. Nie pisałem tego przez US OPEN, ponieważ nie miałem czasu ale napiszę to teraz....uważam,że Murray zanotuje się w finale w tym roku, ale czy wygra to już nie mam pojęcia." Po tym wszystkim Szkot pokonał Tsongę wyraźnie 7:5, 7:5, 6:4 lecz i również w tym meczu Andy miał swoje słabsze chwile. Oczywistością jest również to, że Djoko ma znacznie lepszy sezon od Szkota. Wygrana Indian Wells, Miami, Rzym, Wimbledon czy finał French Open. Djoko przed US OPEN miał dwie wtopy z Robredo o Tsongą ale wiadomo,że wielkie szlemy traktuje on inaczej,a tym bardziej US OPEN gdzie...2013,2012 finały, 2011 wygrana, 2010 finał, 2009 i 2008 półfinał oraz 2007 finał. Ogólnie uważam,że najtrudniejszym przeciwnikiem dla Serba jest właśnie Andy. Dlaczego? Ponieważ ma praktycznie taki sam styl jak on sam. Brzmi to tak jakby musiał pokonać siebie samego. Ostatni raz grali ze sobą w tym roku w Miami gdzie Serb wygrał 7:5, 6:3, H2H 13:8 dla Novaka ale nie ma się tym co sugerować ponieważ znają się jak łyse konie. Pamiętam rok 2013 jak grali na Wimbledonie, gdzie Djoko był ogromnym faworytem w finale tak jak teraz, a odpadł z Murrayem 6:4, 7:6, 6:4 lecz wiadomo,że rok 2013 wyspiarz miał znacznie lepszy niż ten no i grali na trawce. Obecna 1 rakieta
ATP traciła serwis z Schwartzmanem dwa razy, z Querreyem dwa razy także to pokazuje,że i on również miał momenty gorsze w tym szlemie. Jak dla mnie kursy są niezrozumiałe na ten mecz.
Tie Break tak typuje US OPEN 2014:
1. Llodra Michael-Gimeno-Traver Daniel 1, Bet365 2.37. Wynik? 6:4, 6:3, 7:5
2. Ramos-Vinolas Albert-Groth Samuel 2 handicap +1.5 gemów, Pinnacle Sports 1.97. Wynik? 3:6, 6:7, 3:6
3. Thiem Dominic-Lacko Lukas 1, Pinnacle Sports 1.64. Wynik? 6:3, 6:3, 6:2
4. Kyrgios Nick-Seppi Andreas 1 handicap -2.5 gemów, Bet365 1.80. Wynik? 6:4, 7:6, 6:4
5. Tomic Bernard-Ferrer David over 3.5 setów, Bet365 1.80. Wynik?
Tomic walkower, zwrot
6. Groth Samuel-Federer Roger Over 12.5 gemów w I secie, Bet365 5.00. Wynik?4:6, 4:6, 4:6
7. Wawrinka Stan-Kavcic Blaz 1 handicap -2.5 setów, Pinnacle Sports 2.00. Wynik?
Kavcic walkower, zwrot
8. Granollers-Pujol Marcel-Federer Roger 2 handicap -8.5 gemów, Pinnacle Sports 1.92. Wynik? 6:4, 1:6, 1:6, 1:6
9. Tsonga Jo-Wilfried-Murray Andy 2 handicap -1.5 gemów, Bet365 1.80. Wynik? 5:7, 5:7, 4:6
10. Thiem Dominic-Berdych Tomas Over 157.5 minut w meczu,
Unibet 1.88. Wynik 6:1, 6:2, 6:4, 1:39
11. Wawrinka Stan-Nishikori Kei 1 handicap -3.0 gemy, Pinnacle Sports 1.83. Wynik? 6:3, 5:7, 6:7, 7:6, 4:6
12. Djokovic Novak-Murray Andy 2 , Pinnacle Sports 4.14. Wynik? 7:6, 6:7, 6:2, 6:4
Co do zamknięcia HP ???? To bardzo dobry ruch z Waszej strony
W końcu nie będzie płaczków oraz ludzi którzy siedzą po 12 godzin na forum, może zaczną robić coś bardziej pożytecznego niż bezsensownie pisać posty ????