Kursy Bet365 / US Open 2012 8/11
???? Almagro N. -
Berdych T.
Czekałem na to spotkanie na najwyższym poziomie od czasu
Australian Open. Dlaczego ? A to już Kuchcik pięknie wyjaśnił i pokazał. Po tamtej akcji przy siatce, Czech bardzo się wkurzył, a fakt, że nie podał ręki Hiszpanowi na koniec meczu mówi wszystko.
Mecz o awans do ćwierćfinału, gdzie nie ma już ani kalkulacji, ani odpuszczania, liczy się tylko najlepsza dyspozycja. Dla obu Panów, awans do ćwierćfinału będzie bez wątpienia najlepszym rezultatem w historii startów w Nowym Jorku. Faworyt w mojej ocenie bez wątpienia Berdych. Ma tutaj już na rozkładzie: Goffina, Zoppa oraz Sama. Już przed US grał bardzo dobrze, finał w Winston Salem to potwierdza. Przegrał tam w finale z Isnerem i dobrze. Dlatego, że wygrana w całym turnieju mogła by mu trochę namieszać w głowie, a tak tylko go to trochę sprowadziło na ziemię. Czech gra bardzo pewnie podczas US. Dobry serwis, szybka gra zarówno z fh oraz bh. Kiedy trzeba to biegnie pod siatkę i skutecznie kończy akcje. Widać, że prezentuje najwyższą formę. Z takim tenisem może namieszać.
Nicolasowi nie dawano większych szans podczas US na odegranie jakiejś znaczącej roli. Wygrane trzy spotkania jednak nie w takim pewnym stylu jak Czech. Hiszpan wygrał z: Stepankiem, Petzschnerem oraz Sockiem. Z każdym stracił po secie, a z Niemcem nawet dwa. Forma jaką prezentuje Almagro nie przekonuje mnie do siebie. Od zawsze było wiadomo, że hard to nie jego koronna nawierzchnia, dokładając jego słabą psychikę to mamy mieszankę wybuchową. Ten zawodnik nie raz przegrywał wygrane mecze. W US Open 2012 osiągnął już i tak wystarczająco dużo dlatego pora wracać do domu.
Jak dla mnie Berdych ma bardzo duże szanse na awans do kolejnej rundy. Fakt, nie jest to jakiś wysoki kurs, jednak trzeba to zagrać. Idealnie taki kurs pasuje do następnego typu. Liczę, że Berdych swoją agresywną grą zepchnie do defensywy Hiszpana i odprawi go z kwitkiem do Hiszpanii.
Almagro N. -
Berdych T. # 1.22
Przy spotkaniu Murraya oraz Raonica to spotkanie zapowiada się najciekawiej. Własnie w tym meczu mamy jedynego zawodnika, który nie jest rozstawiony. Mowa o Słowackim grajku, który dla ciekawości napiszę, że rozmawia po Polsku, czyli mamy jakiś akcent Polski w turnieju Panów ???? . Rywalem tego młodego zawodnika będzie Cilic, który jest zaledwie o rok starszy od rywale, ale o wiele bardziej doświadczony w grze na najwyższym poziomie.
Klizan już namieszał w tym roku w US Open, nawet można napisać, że nie trochę, a bardzo. Pokonując w pierwszej rundzie Falle nic wielkiego nie osiągnął, ale dwa następne mecze z pewnością zostaną mu w pamięci przez długie lata. Wygrywając z Tsongą i z Chardym pokazał, jak wielki potencjał drzemie w tym zawodniku. W ubiegłym roku zaledwie pierwsza runda, a już dziś ma szansę na awans do ćwierćfinału. Klizan ma dobry serwis oraz nie zły return co z pewnością da mu trochę punktów w tym spotkaniu. Wszystkie mecze szybkie i tylko mecz z Tsongą miał cztery sety. W mojej ocenie ten zawodnik mimo tego, że to już czwarty mecz ciągle jest świeży i w pełni sił.
Cilic to rozstawiony z dwunastką zawodnik z Chorwacji. W przypadku wygranej będzie to dla niego po raz drugi awans do ćwierćfinału. W tym roku na rozkładzie ma między innymi Matosevica, z którym przegrywał już 0:2, ale dzielnie odwrócił losy spotkania. W drugiej rundzie znowu stracił dwa sety, tym razem z Brandsem, a w trzeciej rundzie wygrał z Nishikorim 3:1. Jak spojrzeć na wyniki w każdym meczu ponad trzy sety rozegrał. Cilic pokazał, że potrafi grać i wygrywać nawet jak są to ciężki spotkania dla niego. Dzielnie walczył w pierwszej rundzie i dał radę. Jednak poziom jaki prezentował nie zachwyca. W każdym meczu na korcie spędził sporo czasu: 1 mecz - cztery godziny bez kilku minut, drugi i trzeci mecz - to w sumie prawie siedem godzin. Trochę tego było i zmęczenie z pewnością mniej lub więcej, ale wyjdzie dziś z niego.
Jak dla mnie typ na więcej niż trzy sety idealnie pasuje do tego meczu. Klizan, który jest w formie i zadziwia wszystkich kontra Cilic, który w roli faworyta chce awansować dalej. Jak dla mnie będzie to bardzo ciężki i długi mecz i nie zdziwię się jak zobaczymy, aż pięć setów. Po cichu liczę na Klizana, że zamelduje się w następnej rundzie, a tam będzie czekał lepszy z pary Andy/Raonic.
Cilic M. - Klizan M.
over 3.5 seta # 1.66