Eisenbichler (-13.5) - Tschofenig 1 @1.84 STS (1 seria KO)
Na tak loteryjnej skoczni, jaką jest Bergisel, gdzie wielu faworytów traciło szansę na końcowy tryumf , ciężko coś rozsądnego wyszukać, dlatego próbuje pograć tylko i wyłącznie pary w 1 serii , gdzie zawodnicy powinni skakać w podobnych warunkach. Niemiec dziś na treningu huknął 139 m, co było rekordem tej skoczni i potwierdził bardzo dobrą formę z Ga-Pa, gdzie uległ tylko rewelacyjnemu Japończykowi. W kwalifikacjach zajął 8 miejsce, ale trzeba zaznaczyć , że czołowa 10 skakała z niższego rozbiegu i Niemiec trafił na najgorsze warunki. Pozwoliło mu i tak uzyskać przewagę na rywalem w postaci 14 pkt, a Austriak skakał z wyższej belki i z wiatrem pod narty. Myślę, że Eisenbichler powalczy jutro z Ryoyu o wygraną i pewnie pokona swojego rywala w parze. Dla Mnie hc zbyt niski , przy obecnej dyspozycji Niemca i łaskawości sędziów w jego stronę , ta przewaga powinna być jeszcze wyższa.
Klimov (-12.5) - Ipcioglu 2 @1.84 STS (1 seria KO)
Tutaj w drugim kierunku. Uważam, że hc wystawiony jest zbyt wysoko. Na treningach Panowie skakali porównywalnie, w kwalifikacjach trochę odleciał Rosjanin , ale nie przekroczył zaproponowanych pkt. Klimov nie jest w jakiejś rewelacyjnej formie, żeby odlecieć rywalowi, kręci się w okolicach top 20. Turek ostatnio zaskakuje chyba wszystkich i głównie samego siebie. W Obersdorfie zdobył swoje pierwsze pkt w karierze, tutaj nie skacze jakoś rewelacyjnie, ale słabo też nie. Nie jest jutro faworytem, prawdopodobnie też przegra rywalizację z Rosjaninem, ale tak dużej przewagi nie przewiduję.
Y. Sato w top 12: TAK @1.84 STS
Jedyny typ, który zagram na cały
konkurs. Japończyk zdecydowanie w formie zwyżkowej po falstarcie na początku sezonu. W Ga-Pa zakończył
konkurs na 6 miejscu. Tutaj na treningach 8,13 oraz skok kwalifikacyjny, który dał 7 miejsce przy bezwietrznej pogodzie, czyli dobry prognostyk przed jutrem. Mam nadzieję, że nie trafi akurat na jakieś fatalne warunki, które zaprzepaszczą walkę o czołowe miejsca, ale top 12 spokojnie w zasięgu.