Po pierwszym konkursie bardzo zdziwiła mnie forma underdogów, Eisenbichler skacze znakomicie, Stjernen to samo, a nawet nasz rodak Polak Dawid Kubacki wskakuje do osób chętnych do walki o podium. Można po tym konkursie wyciągnąć wiele wniosków, ale teraz czeka nas rywalizacja na innej skoczni. Nie każdy czuje się na niej tak samo dobrze jak na tej w Obersdorfie, ale wierzę, że większość najlepszych zawodników utrzyma równą formę przez cały turniej.
1. Kto lepszy? -
Koudelka - J. Kobayashi @ 1.40
Całkiem dobry kurs na naszego sympatycznego Czecha. Już od jakiegoś czasu ma formę progresową. W Obersdorfie skończył na jedenastym miejscu, a jego rywal Junshiro, chyba troszkę w cieniu brata w ostatnim czasie, a nawet powiedziałbym bardzo. Zajął ostatnie miejsce w Obersdorfie. W Garmisch-Partenkirchen skacze naprawdę nieźle, w kwalifikacjach szesnasty, wcześniej w treningach w czołówce. Koudelka natomiast jeden tragiczny skok w pierwszym treningu, później już całkiem niezły w drugim treningu i siódme miejsce w kwalifikacjach. Jak na moje Romek bez problemu będzie lepszy w tej parze.
2. Kto lepszy? -
Kubacki - Stjernen @ 1.60
Może trochę spodziewałem się bardziej równych kursów, ale po zwycięstwie w kwalifikacjach przez Dawida to w sumie już nawet nie. Kubacki w treningach i kwalifikacjach zawsze wysoko na tej skoczni, Stjernen w sumie podobnie, raczej nie patrzyłbym na to pod tym względem. Wydaje mi się, że Dawid może powalczyć nawet o zwycięstwo, a Stjernen pewnie skończy jakoś w top10.
3. KO - 1.seria -
Nakamura - Wolny @ 2.05
Dwóch młodzików zacznie skakanie w GaPa. Nakamura kontra Wolny, faworytem nasz rodak Polak. Ja jednak stawiam, że nie będzie on dzisiaj mocny. Od czasów Wisły nie widać u niego szczególnego progresu. W Obersdorfie szczęśliwie skończył na 26 miejscu, bo jakby był to normalny
konkurs to raczej nie zakwalifikowałby się do drugiej serii. Na tej skoczni w treningach i kwalifikacjach obaj bardzo podobnie, liczę, że Nakamura skoczy lepiej. Kursu też nie rozumiem, ale dlatego próbuję go wykorzystać. Myślę, że Nakamura to lepszy skoczek i zobaczymy to dzisiaj.
4. Kto lepszy? -
Fannemel - Granerud @ 1.33
Nad tym betem trochę dłużej się zastanawiałem, ale doszedłem do wniosku, że Fannemel powinien sobie poradzić w takiej parze. Granerud nigdy jakoś mnie nie zachwycał, dla mnie zawodnik dobry na puchar kontynentalny. Fannemel oddaje fantastyczne skoki na tej skoczni i wydaje mi się, że może zakończyć na naprawdę wysokim miejscu ten
konkurs.
5. KO - 1.seria -
Siegel - Semenic @ 1.30
Jedynie Timi Zajc z pośród słoweńskich skoczków prezentuje się jakoś. Reszta to aż żal patrzeć. Semenic jest ewidentnie poza formą, Siegel u siebie może powalczy o jakieś dobrej miejsce. Moim zaniem Siegel zje Semenicia w KO. Niemiec oddał naprawdę bardzo dobre skoki zarówno w kwalifikacjach jak i w treningach. Semenic może też jakoś nie specjalnie źle, ale w kwalfikacjach już nie popisał się jakimś fajnym skokiem. Kurs może nie jest jakiś porywający, ale jak na ryzyko nie wejścia betu to całkiem niezły. Polecam!