Najlepszy z Niemców: Karl Geiger
Kurs: 3,75 forBet
Drugi z konkursów zaliczanych do Turnieju Czterech Skoczni. Zobaczymy w nim aż 12 reprezentantów gospodarzy. Wydaje się jednak, że w walce o to, który spośród nich okaże się jutro najlepszy, będzie się liczyć 3 skoczków: Geiger, Leyhe i Eisenbichler. W pierwszym konkursie najlepszy był Eisenbichler, który skończył na 2. miejscu. Dzisiaj też skakał dobrze (4 i 5 miejsce). Markus złapał formę i wydaje się pewnym kandydatem do walki o podium całego turnieju. Ale jest to zawodnik, któremu od czasu do czasu zdarzają się zepsute skoki. Tak było chociażby w Engelbergu, gdzie we wszystkich skokach plasował się w najlepszej 15, a pierwszy
konkurs skończył na 48 miejscu.
Dużo równiejsi są Leyhe z Geigerem, którzy raczej nie psują skoków. Z tych dwóch stawiam na Karla. Póki co jest liderem kadry. Wygrał 1
konkurs i zajmuje najwyższe z Niemców, 4 miejsce w generalce.
Konkurs w Oberstdorfie mu trochę nie wyszedł, był 12. (pierwszy raz w tym sezonie wypadł z dziesiątki) więc myślę, że będzie mocno zdeterminowany, żeby jutro poprawić swoją sytuację w klasyfikacji generalnej
TCS i włączyć się do walki o podium. Wellinger z Freitagiem, którzy przed sezonem wydawali się najsilniejsi, nie są w swoich optymalnych formach. Lepiej skacze Freitag, ale nie wydaje mi się, żeby mógł powalczyć z Geigerem czy Leyhe. Dobrze skacze jeszcze Siegel, ale myślę, że dla niego jest jeszcze za wcześnie, aby odgrywać pierwszoplanowe role. Pozostali skaczą przeciętnie, albo słabo, więc ich nie biorę w ogóle pod uwagę jako potencjalnych kandydatów do bycia liderem Niemców.
Faworytem bukmacherów w tym zakładzie jest Eisenbichler, co jest zrozumiałe patrząc na wyniki konkursu w Oberstdorfie. Dla mnie jednak jest on zawodnikiem niestabilnym, potrafiącym w jednym konkursie skoczyć powyżej 130 m, by w drugiej próbie wylądować grubo przed 120 m. Uważam Geigera za skoczka dużo bardziej przewidywalnego, który pokazał już w tym sezonie, że jest gotowy na zwycięstwa w Pucharze Świata. W kwalifikacjach zajął 6 miejsce (z Niemców lepszy był tylko Eisenbichler - 4) Dlatego typuję Geigera jako tego, który w jutrzejszym konkursie okaże się najlepszym z Niemców. Typ ryzykowny, ale kurs zachęcający.