Koudelka - Fannemel 1 1,50
Unibet 13-9 zdecydowanie zaskoczył Norweg
Jak dla mnie max 1,3. To co prezentuje Norweg to dno i wodorosty tylko patrzeć jak będzie wypadał z 10 a potem dalej osuwał się w klasyfikacji generalnej. Tutaj żaden skok nie może być zaliczony do udanych, co więcej tylko raz skoczył powyżej punktu K 127,5m a reszta katastrofa. Koudelka też zagubił formę z początku sezonu, ale jest w stanie powalczyć o "10", Norwega widzę pod koniec drugiej "10", albo dalej, choć nie wykluczone jest że odpadnie w parze z Takeuchim, dla porównania Czech w pierwszej parze ma Dezmana z którym w normalnych warunkach rozprawi się bez problemu. Taki Betsson daje na Veltę z Fannemelem 1,40, a dla mnie Koudelka>Velta więc sprawa prosta.
Fettner - Kubacki 1 1,45
Unibet 24-31 formalność
Tu też buki oszalały, Fettner na swoich obiektach czuje się znakomicie, oczywiście porównując do wcześniejszych "występów". Dawid wszędzie skacze tak samo, czyli wysoko i spadek przed punktem K, jak go przekroczy to jest święto. Nie widzę Polaka jutro w II serii, a Fettner powinien bez problemów ograć Boyarintseva który mocno dołuje z formą, zresztą kurs 1,10 na Austriaka o tym dobitnie świadczy.
Leyhe - Asikainen 1 1,50
Unibet 26-40 izi
Oni spotkają się w parze KO, jednak typ jest na cały
konkurs, myślę że po I serii sprawa będzie załatwiona. "Łysy" skacze coraz gorzej, określił był że to jest "Fannemelowa" forma, czyli na początku super, a potem marazm i z każdym konkursem coraz gorzej. Niemiec prezentuje niezły poziom i około 125 m skoczy, natomiast Fin czuje że nie doczłapie się do 120 m, mimo że w kwalifikacjach prawie doskoczył do 130 metra, lecz patrząc na niego w przekroje całego turnieju to widać u niego ten regres (11,38,30-awansował tylko dlatego że jego rywal skoczył beznadziejnie), natomiast Niemiec bardzo stabilny (19,16,15)