Najlepszy zawodnik reprezentacji Rosji: Dima Vasiliev 4.0 [STS]
Według mnie taki kurs na "Wasyla" to przesada, w tym sezonie startował mało, formę robił właśnie na
Turniej Czterech Skoczni. Przed Turniejem wystartował u siebie W Niznym gdzie zajął chyba 15 i 17 miejsce, czyli dość wysokie. Potem Engelberg, gdzie nie wszedł do konkursu, ale to jest specyficzna skocznia, więc powiedzmy że to wypadek przy pracy. Rywali w reprezentacji nie ma jakoś zbytnio mocny bo Hazetdniov, Maksimochkin czy Boyarintsev to nie są jakieś mocne postaci, każdy z nich jest co by nie mówić słaby. Dima jest najbardziej doświadczony, a i potencjał ma większy od tych Panów. Według mnie taki kurs na Vasilieva to przesada.
Najlepszy zawodnik w grupie dziadków: Simon Ammann 2.0 [STS]
Noriaki Kasai, Jernej Damjan, Robert Kranjec, Anders Bardal, Michael Neumayer no i właśnie Simon, to grupa która wybrał STS do tego zakładu. Z miejsca odrzucam Kranjeca, Neumayera jak również Damjana bo to nie ten poziom. Zosaje Kasai, Bardal, Ammann. Noriaki w tym sezonie pokazywał przeciętność, wyjechał do Japonii naładować akumulatory, no ale czy wróci na tyle mocny by tutaj rywalizować o najwyższe laury? Śmiem wątpić, i nie wierze żeby odegrał jakaś znacząca role. Więc zostaje dwójka Bardal i Simon, Bardal jest równy, ale brakuje mu wybitnych skoków w konkursie. Simon jest mocniejszy, pisałem wyżej że ma petarde w nogach, że potrafi odpalić. I że jest cholernie zmobilizowany na ten Turniej, bo forma jest, i spora szansa na wygranie turnieju, a przecież każdy wie że nie wygrał on jeszcze nigdy
TCS. Gram na Szwajcara, i trzymam kciuki.