Trochę luźniej na koniec dnia
SportsTradingLife o 4 drogach jak zachować samodyscyplinę w handlu.
Jeśli zapytasz jakiegokolwiek tradera co jest kluczem do sukcesu, większość z nich odpowie po pewnym czasie, że jest to "dyscyplina". Niektórzy stwierdzą nawet, że dyscyplina jest najważniejszym czynnikiem w ich działaniach.
Dużym problemem większości początkujących jest brak samodyscypliny. Dlatego też przedstawiamy kilka wskazówek jak zachować zimną krew podczas handlu na rynkach sportowych.
1. Wyeliminuj czynnik rozrywki
Kiedy rozpoczynasz naukę jazdy, jesteś w pełni skupiony na zadaniu, które zostało Ci powierzone. Nie potrafisz skupiać się na prowadzeniu samochodu, rozmawianiu z pasażerem, czytaniem wszystkich znaków itp. Podobnie jest z Tradingiem. W początkowej fazie każdy czynnik zewnętrzny może Cie ropzraszać, dlatego ważne jest to by wyeliminować wszystko co może oderwać Cię od skutecznego działania na giełdzie. Brak dyscypliny zazwyczaj zaczyna się w momencie gdy nie jesteśmy skupieni i mniej zaangażowani w to co robimy.
2. Mów do siebie
Podobno to pierwsza oznaka szaleństwa ale jest to pomocne gdy jesteś traderem. Wiadomo, że nie chodzi tutaj o to byś rozmawiał do siebie o pogodzie, obiedzie czy koleżance z pracy ale mów głośno o swoim planie by poczuć się pewniej. Mów o tym co masz zamiar zrobić - trudniej jest zboczyć z toru gdy twardo działasz z planem o którym cały czas mówisz. Pamiętaj, że jak powiesz sobie kilka razy "Jeżeli mój zespół straci gola poczekam do przerwy i zamknę zakład ze stratą" to zrobisz dokładnie tak jak mówisz, nie będziesz robił głupich rzeczy typu All-in w celu cięcia straty.
3. Rejestruj swoje działania
Podobnie jak w przypadku mówienia, samodyscyplinę trenujemy poprzez rejestrowanie zdarzeń w notesie, na komputerze, zeszycie, kamerze itp. Jeżeli miałbyś nad swoją głową szefa, który daje Ci kapitał do handlowania na rynkach sportowych, zastanawiałbyś się nad wejściem kilka razy głębiej a także dbałbyś o każdą zainwestowaną jednostkę. Dlatego że na rynku
betfair sam sobie jesteś sterem, nie masz nad sobą przełożonego, trudniej jest zachować dyscyplinę w działaniu. Notuj, prowadź dziennik zdarzeń i rozliczaj się ze swoich działań, swoje nieodpowiedzialne ruchy sam skrytykujesz i nieraz nazwiesz się idiotą nieraz też padną z twoich ust słowa "tutaj w głupi sposób zagrałem, straciłem zimną krew, więcej tak nie zrobię".
4. Rób przerwy
Jeśli doświadczyłeś reda i czułeś się sfrustrowany podczas handlu na rynkach sportowych, przyznasz, że ciężko się oderwać i zapomnieć o stracie. Niestety brak dyscypliny + frustracja po redzie doprowadza do pogłębiania strat. Jeżeli czujesz, że to nie Twój dzień, albo kolejny red wywołuje u Ciebie dziwne zachowania i brak spokoju - zrób sobie przerwę. Wróć dnia kolejnego z czystym umysłem. Nie ma miejsca na emocje na rynku!