12:00 Athletic - Alaves
Typ: 1
Kurs: 1.60
buk:
unibet
Stawka: 100
Ew. wygrana: 160
Wynik: 0:0
Dziś na to spotkanie derbowe wybrałem najniższą linię oporu. W ostatniej kolejce Baskowie wygrali bardzo trudny domowy mecz z Celtą Vigo, a w tygodniu wygrali 2:1 z Barceloną w ramach Pucharu Króla. Widać, że ten zespół jest dobrze przygotowany do rozgrywek i pomimo dużej rywalizacji w górze tabeli będzie z pewnością walczył o czołową czwórkę. U siebie drużyna Valverde przegrała w tym sezonie tylko z Barceloną i to minimalnie 0:1, a w ostatnich jedenastu spotkaniach we wszystkich rozgrywkach na San Mames tylko raz straciła punkty remisując z najgorszą w tabeli Osasuną 1:1. Dziś przyjeżdża do nich ekipa Alaves, która ostatnio zaskakuje w meczach u siebie jak i na wyjeździe. Goście są niepokonani od siedmiu spotkań i można powiedzieć, że okres od listopada do dziś jest dla nich naprawdę świetnym czasem. Dziś jednak przyjeżdżają na San Mames, a tutaj o urwanie punktów jest naprawdę ciężko. Pomimo tak dobrej formy gości, stawiam na gospodarzy, którzy świetnie stosują pressing, przewyższają swojego rywala umiejętnościami i grają u siebie. To przemawia do mnie żeby na nich zagrać. Na koniec chce dodać, że w ekipie gości nie zagra na pewno filar defensywy Theo Hernandez, którego eliminują kartki.
Przewidywane składy:
Bilbao: Arrizabalaga - Balenziaga, Boveda, Laporte, Lekue - San Jose, Benat - Muniain, Raul Garcia, Williams - Aduriz
Alaves: Pacheco - Kiko, Laguardia, Feddal, Garcia - Llorente, Garcia - Mendez, Camarasa, Gomez - Deyverson
18:30 Celta - Malaga
Typ: powyżej 2.5 gola
Kurs: 1.80
buk:
unibet
Ew. wygrana: 180
Wynik: 3:1
Jest to spotkanie, które powinno przynieść nam trochę goli, tak mi się przynajmniej wydaje. W ekipie gospodarzy w świetnej formie jest Iago Aspasa, który w piętnastu meczach zdobył aż dziesięć bramek i tylko czterech trafień brakuje mu do osiągnięcia z poprzedniego sezonu. Tak więc duże nadzieje są pokładane w tym zawodniku. Celta na dodatek gra strasznie nierówno i ciężko jest cokolwiek napisać co dzisiaj możemy zastać po tej drużynie. W ekipie gości doszło do małej rewolucji. Dymisja Ramosa to spore zaskoczenie, bo drużyna nie grała źle. Malaga powinna na Balaidos powalczyć o punkty, zmiana trenera może być dodatkowym impulsem aby tutaj zdobyć gola/gole i wywieźć jakieś punkty. Jednak największa bolączką gości są absencje, spójrzcie sami: Weligton, Charles, Keko, Kuzmanovic, Ricca (kontuzje), Kone, En-Nesyri (PNA). Ze składu wypadło dużo zawodników z pierwszej drużyny, lecz mimo tego mam nadzieje, że mecz będzie stał na dobrym poziomie piłkarskim i obie ekipy coś ukują. Myślałem tu nad czystą jedynką pomimo tych sporych absencji, lecz zagram gole.
Przewidywane składy:
Celta: Blanco - Jonny, Cabral, Fontas, Mallo - Radoja, Diaz - Bongonda, Hernandez, Wass - Aspas
Malaga: Kameni - Rosales, Llorente, Villanueva, Juankar - Camacho, Fornals - Ontiveros, Juanpi, Castro - Ramirez
20:45 Villarreal - Barcelona
Typ: powyżej 2.5 gola
Kurs: 1.64
buk:
unibet
Ew. wygrana: 164
Wynik: 1:1
Typ: goście + powyżej 1.5 gola w meczu
Kurs: 1.72
buk: betsson
Ew. wygrana: 172
Wynik: 1:1
Typ: gospodarze powyżej 3.5 rzutów rożnych
Kurs: 1.69
buk:
unibet
Ew. wygrana: 169
Wynik: 1
Mecz na który czekałem cały tydzień. Najpierw coś o gospodarzach. Gospodarze mają już kryzys ligowy za sobą i teraz dążą od zwycięstwa do zwycięstwa. Żółta Łódź Podwodna w tygodniu uległa w Pucharze Króla Realowi Sociedad 3:1, i tak naprawdę dzisiejszy rywal nie pokazał nic specjalnego w tym spotkaniu. Villarreal nie wygrał z Barceloną u siebie od 2007 roku, w ośmiu spotkaniach na
El Madrigal od tego czasu zespół przegrał aż sześć razy i dwukrotnie remisował, w poprzednim sezonie drużyna odrobiła jednak dwie bramki i zremisowała 2:2. Barcelona również nie może pochwalić się dobrym początkiem roku. Porażka na San Mames 2:1, również nie jest zbyt optymistyczna przed dzisiejszym spotkaniem. Strata dwóch goli przy wyprowadzaniu akcji powtórzyła się któryś raz z kolei w tym sezonie. Barcelona nie może sobie dziś pozwolić na porażkę, bowiem wczoraj swoje spotkania wygrali kolejno Real, Atletico i Sevilla. Wracając do czwartkowego spotkania, to w końcu dobre zawody rozegrał Neymar. Brazylijczyk jest bez gola od dziesięciu spotkań, ale i tak sporo wnosi do drużyny. Mecz z pewnością będzie stał na wysokim poziomie, a trenerzy obu drużyn zapowiedzieli na konferencji, że nie mają zamiaru się bronić, tylko ciągle atakować, dlatego stąd mój typ na bramki. Co do wygranej Barcelony, to jak wspomniałem, że nie mogą sobie pozwolić na porażkę, a o wygraną również nie będzie łatwo. Pomimo to wierzę, że goście staną na wysokości zadania i dziś po prostu wygrają. Enrique zapewne nie zastosuje dużo rotacji, bo dla niego również liczą się tu tylko trzy punkty. Na dodatek Barcelona lepiej w tym sezonie spisuje się w spotkaniach wyjazdowych niż w tych u siebie. Na koniec wybrałem rzuty rożne dla gospodarzy. Spojrzałem w statystyki poprzednich spotkań i gospodarze w ostatnich dwóch spotkaniach u siebie z Barceloną nabili kolejno 4 i 5 rzutów rożnych. Jeśli teza trenera gospodarzy się potwierdzi, że będą atakować to również spodziewam się z ich strony kilku rzutów rożnych.
Na koniec chce dodać dla osób co zagrają ten Typ, albo wybiorą inną możliwość, że zawsze z początkiem nowego roku Villarreal nigdy nie przegrał pierwszego spotkania ligowego, a Barcelona nie wygrała. Mam nadzieje, że dziś to już się nie potwierdzi, i na Camp Nou pojadą trzy punkty.
Dlatego o 20:45 siadamy głęboko w fotelach, zapinamy pasy i startujemy...
Przewidywane składy:
Villarreal: Asenjo - Jaume Costa, Musacchio, Ruiz, Mario - Samu, Bruno, Trigueros, dos Santos - Sansone, Pato
Barcelona: ter Stegen - Roberto, Mascherano, Pique, Alba - Iniesta, Sergio, Denis Suarez - Messi, Luis Suarez, Neymar