16:00 Leicester - Middlesborough
Typ: 1
Kurs: 1.88
buk: unibet
Wynik: 2:2
Gospodarze w środku tygodnia zapewnili sobie awans z pierwszego miejsca do kolejnej fazy Ligi Mistrzów i teraz czas najwyższy żeby się wziąć za grę w lidze. Lisy to drużyna, która obecnie zajmuje 14. miejsce w ligowej tabeli mając jeden punkt więcej od swojego dzisiejszego przeciwnika. Idę w stronę gospodarzy ponieważ u siebie spisują się całkiem nieźle, natomiast tego samego nie można powiedzieć o gościach, którzy na wyjazdach spisują się dość słabo w ostatnim czasie. Leicester jeśli myśli o pucharach w przyszłym sezonie to czas najwyższy piąć się w górę tabeli, a ten mecz może być przełamaniem dla gospodarzy. Obie drużyny ostatnią okazję do rywalizacji miały w sezonie 2013/14 na zapleczu
Premier League. Wówczas oba spotkania zakończyły się wygranymi Leicester (2:1 i 2:0). Dziś liczę na podobne zwycięstwo gospodarzy, bo grzechem jest chyba nie zagrać na nich po tak fajnym kursie.
Przewidywane składy:
Leicester: Zieler - Hernandez, Huth, Morgan, Fuchs - Schlupp, King, Amartey, Albrihton - Okazaki, Vardy
Middlesbrough: Valdes - Nsue, Chambers, Gibson, Barragan - Forshaw, Clayton - Traore, Ramirez, Downing - Negredo
Nie zagrają:
Leicester: Mendy, Schmeichel (kontuzje), Drinkwater (zawieszenie)
Middlesbrough: Friedn, Husband (kontuzje)
18:30 Chelsea - Tottenham
Kurs: 1.75
Wynik: 2:1
Niezwykle interesująco zapowiada się starcie kończące sobotnią rywalizację w 13. kolejce, w którym rozpędzona Chelsea zmierzy się w derbach Londynu z piątym w tabeli Tottenhamem. Gospodarze to obecnie najlepsza drużyna w PL. Conte wraz z swoim zespołem kontynuuje świetną passę, bowiem sześć kolejnych ligowych spotkań, nie tracąc w tym czasie żadnego gola jest piekielnie dobrym wynikiem. Dziś zapewne tą passę będą chcieli podtrzymać przynajmniej wygrywając kolejne zawody. Tottenham w ostatnim czasie nie może zaliczyć swoich spotkań do udanych, dlatego też zajmują dopiero 5. miejsce. Koguty znajdują się w niemałym kryzysie i w środku tygodnia pożegnali się z Ligą Mistrzów. Idę w stronę gospodarzy bo ten zespół wygląda naprawdę solidnie, ich gra jest poukładana w każdej formacji, a mając w formie takich zawodników jak Hazard, Costa czy Pedro trzeba po prostu odnieść zwycięstwo. Widać, że ustawienie 1-3-4-3 przynosi efekty i niema co tu zmieniać. Piłkarze Chelsea w tygodniu nie mieli żadnego spotkania do rozegrania, a więc zawodnicy Conte są tu przygotowani na 200%. Ciekawostką jest to, że dziś spotykają się drużyny, które dotychczas straciły najmniej goli w lidze. Do tego goście są niepokonani notując sześć wygranych i sześć remisów, a więc to spotkanie nabiera jeszcze większego smaczku, bo to Chelsea będzie chciała być pierwszym zespołem, który pokona Totki w tym sezonie w lidze.
Przewidywane składy:
Chelsea (1-3-4-3): Courtois â Cahill, Luiz, Azpilicueta â Alonso, Kante, Matić, Moses â Hazard, Costa, Pedro
Tottenham (1-4-2-3-1): Lloris â Vertonghen, Wimmer, Dier, Walker â Dembele, Wanyama â Eriksen, Alli, Son - Kane
Nie zagrają:
Chelsea: Mikel, Terry (kontuzje), Zouma (występ niepewny)
Tottenham: Alderweireld, Lamela, Davies (kontuzje), Rose (kartki)
15:30 Korona - Pogoń
Typ: powyżej 2.5 gola
Kurs: 1.95
Wynik:4:1
Świetna ostatnio forma Pogoni i słaba obrona Korona skusiła mnie do zagrania tego typu. Pogoń nie przegrała spotkania w
Ekstraklasie od połowy września kiedy drużyna Kazimierza Moskala poległa w Płocku. Goście w ostatniej kolejce rozbili Wisłę Kraków 6:2, a klasyczny hattrick zaliczył Adam Gyurcso. Korona to jednak nadal zdecydowanie najgorsza drużyna w obronie, straciła aż 35 goli. Ten wynik jest tragiczny, a nie wydaje mi się żeby przez ten tydzień miało się coś poprawić w grze obronnej gospodarzy, która wygląda jak ser szwajcarski. Na dodatek Pogoń w ostatnim czasie imponuje golami bo przynajmniej w każdym z sześciu ostatnio rozegranych spotkań trafiła przynajmniej raz do bramki rywala. Mecz zapowiada się przyzwoicie, dlatego też idę w stronę goli.
18:00 Ruch - Jagiellonia
Typ: BTS
Kurs: 1.82
Wynik: 1:2
Niebiescy niespodziewanie pokonali na wyjeździe Górnika Łęczna aż 4:0 niemal w pełni rehabilitując się za wysoką porażkę u siebie z Lechem aż 0:5. Jednak niewiem czy można tamten mecz nazwać niespodzianką. Tydzień temu stawiałem na Ruch bo liczyłem, że po przerwie się w końcu przełamią i wygrają z słabym Górnikiem. Dziś tak łatwo nie będzie, dlatego zdecydowałem się pójść w stronę goli. Ruch u siebie nie osiąga zbyt dobrych wyników, ale stać ich na strzelanie goli. W świetnej formie jest Jarosław Niezgoda, który ma na swoim koncie pięć trafień. Jagiellonia jest statystycznie najskuteczniejszym zespołem
Ekstraklasy w meczach wyjazdowych, wygrała pięć z ośmiu spotkań i przegrała tylko raz. Do tego strzelili 14 bramek, tracąc tylko przy tym tylko cztery. Mecz zapowiada się na tyle nieźle, że Jagiellonia będzie chciała wrócić na właściwe tory, a Ruch oddalić się od strefy spadkowej i wygrać w końcu przed własną publicznością.
20:30 Wisła - Arka
Kurs: 2.10
Wynik: 5:1
Wisła po ostatnim blamażu w Szczecinie gdzie przegrali 6:2, będzie chciała tą plamę zamazać jak najszybciej. Dziś jest do tego najlepsza okazja. Bowiem nie dość, że Biała Gwiazda gra u siebie, to podejmuje słabo ostatnio dysponowaną Arkę. Arka nie wygrała żadnego z ostatnich siedmiu spotkań z rzędu, w których zdobyła tylko cztery punkty. Z Wisłą Arka na wyjedzie wygrała tylko raz w sześciu spotkaniach rozegranych w ostatnich kilkunastu latach i dziś nie zanosi się na poprawę tej sytuacji. W zespole gości coś runęło, i ten kryzys pogłębia się coraz bardziej. Gospodarze pomimo zwolnienia Wdowczyka, mam nadzieje, że przystąpią do tego spotkania w pełnym zaangażowaniu. Nie wyobrażam sobie tego, że przegrają kolejny mecz, bo Pan Wdowczyk odszedł. Wiślacy nie przegrali jednak żadnego z ostatnich czterech spotkań z rzędu, zaliczyli trzy wygrane i jeden remis strzelając w tych meczach sześć goli. Dziś liczę, że zainkasują kolejne trzy po prostu wygrają.
16:15 Real Madryt - Gijon
Typ: Real -2.75 gola
Kurs: 1.73
Wynik: 2:1
Real Madryt w sobotni wieczór zagra przynajmniej o utrzymanie przewagi nad Barceloną przed Gran Derby, a kto wie, czy nie o jej powiększenie. Nikt chyba nie przewiduje tutaj, że Królewscy mieli by zgubić jakieś punkty, tylko można sobie zadać pytanie iloma bramkami wygrają?. Nastroje w klubie po wygranych derbach i wygranym spotkaniu w
LM zapewne panują. Teraz jednak trzeba potwierdzić swoją formę i wygrać dzisiejsze spotkanie. W składzie zabraknie Kroosa, Moraty i Bale. Jednak Zidane ma kim zastąpić tych dwóch panów i oto niema się co martwić. W ostatnim spotkaniu obu drużyn Real wygrał na SB 5:1 i dziś spodziewam się podobnego wyniku. Sporting nie wygrał od dziewięciu spotkań ligowych, i raczej w tym zespole niema żadnego optymizmu, że dziś wywiozą jakiekolwiek punkty.
Przewidywane składy:
Real: Navas - Marcelo, Ramos, Pepe, Danilo - Kovacic, Modric - Ronaldo, Isco, Vazquez - Benzema
Sporting: Cuellar - Lillo, Amorebieta, Mere, Canella - Carmona, Cases, Alvarez, Lopez - Viguera, Cop
Nie zagrają:
Real: Bale, Morata, Kroos, Coentrao, Varane (urazy)
Sporting: Ndi (uraz), Burgui (nie może zagrać przeciwko Realowi)
20:30 Sevilla - Valencia
Typ: powyżej 6.5 żółtej kartki
Kurs: 1.77
Wynik: 1
Spotkanie gdzie wybieram żółte kartki. Obie drużyny słyną z tego, że są walczakami na boisku i nie przebierają w faulach jeśli zachodzi taka potrzeba. Dziś spodziewam się kolejnego ostrego spotkania. Valencia jest daleko od swojej najlepszej formy i dzisiejsza strata gola może doprowadzić do tego, że kilku zawodnikom emocje puszczą i zamiast gry zobaczymy brzydki mecz. Piłkarze Sevilli zapewne odpowiedzą tym samym jeśli zajdzie taka potrzeba. Dlatego tak jak wspomniałem, spodziewam się dużo walki, emocji, a sędzia tego spotkania będzie miał ręce pełne roboty.
Myślałem jeszcze o wygranej Malagi. Jednak gdy popatrzałem absencje jakie są w tym zespole to zrezygnowałem z tego Typu.