W końcu wraca
KHL w pełnej objętości ????
Amur Khabarovsk - Sibir Novosibirsk
Powiem tak, kursy na to spotkanie są bardziej niż zachęcające. Owszem biorę pod uwagę fakt, że była przerwa, że w Khabarovsku gra się trochę ciężej, że i Amur u siebie potrafi zagrać tak jak nigdy... to już wiemy. No ale zacznijmy od drugiej strony i po pierwsze Amur stracił w ostatnich dniach takich graczy jak Osipov, Yunkov i Murygin. Osipov ostoja linii defensywnych, nie wspominając już o Muryginie, który potrafił powstrzymać każdego, dlatego też nie dziwne że sięgnął po niego Magnitogorsk. Jeśli chodzi o Yunkova to bardzo dobra opcja w ofensywie, przeplatał dobre występy ze słabszymi, ale mimo wszystko był to zawsze jeden z wyróżniających się graczy. Według mnie straty Amura są bardzo duże i jeśli ktoś myśli, że uzupełnieniem na już będą Akhmetov (29 gier w Sochi i 2 asysty) oraz Tverdokhlebov, który od 2 sezonów nie potrafi znaleźć miejsca w
KHL, to trzeba mu bić brawo. Jedno co że nowe nabytki to w miarę młodzi gracze i jeszcze coś z tego może być ale uzupełnienie dla tych którzy odeszli to raczej żadne. Poza tym Amur to obecnie najgorsz ekipa w
KHL...
Co innego Sibir, który co prawda odstaje trochę od czołowych trzech ekip konferencji wschodniej, ale według mnie jest to jedna z niewielu ekip, która potrafi grać bardzo regularnie i trzymać wysoką formę długi czas. Oczywiście w pojedynkach z tym lepszymi widać trochę braków, mimo to drużyna z Novosibirska gra
hokej bardzo przyjemny dla oka, co nie było przynajmniej w zeszłym sezonie ich zaletą. Teraz widać, że przede wszystkim ofensywnie Sibir jest bardzo mocny,
praca jaką wykonują Enlund, Monya, Koskiranta czy Kugrashev jest naprawdę godna pochwały. Nie zapominamy o defensywie, która jest można rzec prawdziwą "petardą" ze strony Sibira. Bardzo mało straconych bramek, oczywiście nie ma już Koskinena, a jest Salak i Bespałov, ale myślę że to nie powinno odbić się specjalnie na postawie tej ekipy w defensywie.
Właśnie defensywa gości może tu być przepustką do spokojnego zwycięstwa, gospodarze nie potrafią zbytnio grać przeciwko tak dobrze poukładanym w defensywie ekipom.
Biorę pod uwagę fakt iż Sibir zawsze miał tu spore problemy, ale aktualnie są na pewno lepsi i myślę że powinni to udowodnić spokojnie w 60 regulaminowych minutach, Amur miał już przebłyski u siebie, ale bywało że był pogrążany także drużyna zagadka, a co więcej drużyna solidnie osłabiona jak na tę chwilę.
Sibir win 60' / 1.82 Marathonbet
Sibir (-1,5) / 2.50 Marathonbet
Ponadto myślę, że warto się zastanowić nad under Team Total Dynamo Ryga, które podejmie u siebie CSKA Moskwa. Jak pokazał ostatni mecz z Jokerit, drużyna Dynamo przy grach w przewadze gra jeszcze gorzej niż 5 on 5 co w przypadku CSKA może być wodą na młyn ponieważ ta drużyna jeśli chodzi o defensywę w tym sezonie jest ideałem.