Brazylia - Urugwaj
Wchodzimy w decydującą fazę turnieju! Dziś w półfinale "południowoamerykańskim" naprzeciw siebie staną
Brazylia i Urugwaj. W cieniu protestów rozlanych po całej Brazylii, gospodarze staną przed szansą wejścia do finału. Są murowanymi faworytami, ale jak ten mecz będzie wyglądał? Prześledźmy może dotychczasowe osiągi obu ekip.
Brazylia fazę grupową przeszła jak burza. Komplet zwycięstw, bilans bramek 9-2. Pierwszy mecz z Japonią ustawiony od początku fantastycznym strzałem
Neymara, a potem spokojna dominacja. Podobnie rzecz miała się w meczu z Meksykiem, też szybki gol młodego gwiazdora przełożył się na cały przebieg gry. Dużo ciekawszy był mecz z Włochami, gdzie po fenomenalnym widowisku zwyciężyli 4:2. Obie ekipy wzniosły się na wyżyny umiejętności, a nastawienie ofensywne sprawiło że wynik wygląda wysoko. Co ważne, przełamał się zdobywca dwóch goli -
Fred.
Brazylia stara się grać ofensywnie i przyjemnie dla oka. W każdym dotychczasowym meczu strzelała minimum dwa gole.
Urugwaj zaczął nienajlepiej, od porażki z Hiszpanią po dość marnym meczu. Poprawili się w starciu z Nigerią, gdzie od początku narzucili rywalom swój styl gry. Szczególnie gol na 2:1 był imponujący - fenomenalna, błyskawiczna akcja zaczepna trójki
Cavani - Suarez - Forlan. Mecz z Tahiti to odpoczynek i spokojne wbijanie goli.
Jak może wyglądać sam mecz? Brazylijczycy na pewno będą operować piłką, budując akcje w swoim stylu - krótkimi podaniami od linii defensywnej. Urugwaj się cofnie, próbując zagęścić środek pola, odciąć od piłki
Neymara i pilnować żeby
Fred ciągle grał tyłem do bramki. Akcje ofensywne będą konstruowane w sposób błyskawiczny, przy użyciu fenomenalnej trójki napastników. Poniżej zaprezentuje składy, w jakich przypuszczalnie obie ekipy wyjdą na boisko:
Brazylia (4-3-3): J.Cesar - Marcelo, T.Silva, Dante, D.Alves - L.Gustavo, Paulinho, Oscar - Neymar, Fred, Hulk
Żelazna jedenastka trenera
Scolariego z jedną zmianą - kontuzjowanego Davida Luiza na środku obrony zastąpi Dante. Oczywiście zakładając, że stoper Chelsea w magiczny sposób nie ozdrowieje przed tym meczem, ale sądząc po wydarzeniach z meczów z Włochami i Meksykiem, wątpie żeby się pozbierał.
Urugwaj (4-3-3): Muslera - Caceres, Godin, Lugano, M.Pereira - D.Perez, Gargano, C.Rodriguez - Suarez, Forlan, Cavani
Skład Urugwaju mocno przypuszczalny, gdyż nawet nie wiadomo jakim ustawieniem zdecyduje się wyjść
Tabarez. Z Hiszpanią zagrał 4-4-2 z Forlanem na ławce, co skończyło się porażką i indolencją w ataku. Dużo lepiej gra wyglądała przy 3-4-3 z Nigerią, ale wątpie żeby przeciwko Brazylii Tabarez zdecydował się na tak ultraofensywne ustawienie. Myślę że 4-3-3 jest prawdopodobne, jako że znajdzie się miejsce dla czterech obrońców, dwóch defensywnych pomocników (wspaniały
Perez!!) i genialnej trójki ofensywnej jednocześnie. Cóż więc mogę zaproponować? Ano granie na gole! ????
over 2,5 @1,53
over 3,5 @2,30
BTS @1,80
Brazylia - Urugwaj 2 (Awans) @5,25 (poszukamy szczęścia za przyszłowiowe żółciaki
)