mam takie pytanie a mianowicie chodzi mi oto czy istnieje mozliwosc podlaczenia ps3 do monitora ?
Żeby podłączyć monitor będziemy potrzebowali konwertera HDTV2VGA, polecam go jest to najlepszy konwerter, dostępny na polskim rynku.
A teraz kilka aspektów technicznych:
1) jeśli nasz monitor moze przyjąć sygnał fullHD to polecam kable component sony, są dobre, a jeśli nie ma takiej mozliwości, to kable do 50zł wystarczą.
2)Przy komponencie, nie ma skalowania filmów wogóle, oraz filmy blu są wyświetlane tylko w roździałce 720p, ale że mamy do czynienia z crt, więc skalowanie nie jest potrzebne, jakoś obrazu jest doskonała w każdej rozdzielczości.
3)WAŻNE: monitory LCD nie obsługują rozdziałek "i" a crt są wstanie wypalić oczy przy tych rozdziałkach.
Jak to wszystko podłączyć:
Potrzebujemy, monitor ze złączem d-sub, ps3, kable component, konwerter, i monitor albo telewizor ze złączem component.
1. Podłączamy kable component do MONITORA ALBO TELEWIZORA ZE ZŁĄCZEM COMPONENT!!!!!!!!
2. Wchodzimy w ustawienia obrazu i ustawiamy, rozdziałki 576p/720p/1080p,i je zapisujemy a dźwięk puszczamy chinczami, optykiem lub hdmi.
3. Odłączamy konsole od monitor albo telewizor ze złączem component.
4. A teraz podłączamy konsole do konwertera, a konwerter do monitora. I wszystko powinno śmigać.
Wersja alternatywna podłączenia
Potrzebujemy, monitor ze złączem d-sub, ps3, kable component, konwerter, kable chinch które dostaliśmy w zestawie, telewizor crt/plazma/lcd który ma złącze chinch.
1) Podłączamy ps3 do
TV kablami chinch, wchodzimy w ustawienia display
2) Wybieramy sygnał kablem component
3) Następnie zaznaczamy rozdzielczości obsługiwane przez twój monitor i nic dalej nie naciskamy.
4) Podłączamy component do konwertera, a konwerter do monitora I DOPIERO TERAZ PODŁANCZAMY KABLE COMPONENT DO PS3
5) Naciskamy dopiero teraz przycisk w prawo na pazie/klawiaturze/pilocie.
6) Zapisujemy ustawienia obrazu, i ustawiamy czym ma lecieć dźwięk.
7) Powinno śmigać
Jeśli mamy zwykły monitor o proporcjach 4:3, oraz nasz monitor nie przeskaluje obrazu do panoramy, to aby otrzymać obraz panoramę:
1) Mierzymy wysokość ekranu.
2) Następnie mnożymy to razy 0.75.
3) Wynik to wysokość obrazu w trybie panoramy.
4) Ustawiamy obraz w meni monitora.
W moim przypadku w monitorze 22 cali crt ponad full HD to otrzymałem wynik 23,25cm, nie wiem jak z innymi monitorami, ale najlepszy obraz z ps1/2 otrzymamy bez upscallingu.