ZAKSA Kędzierzyn-Koźle vs Stal Nysa
Typ: Stal Nysa handicap +18.5 punktu
Kurs: 1.74, etoto można już rozliczać. Nie wiem co tam się wydarzyło, Zaksa pół-rezerwowy skład, w pierwszym secie Nysa długo prowadziła i miała okazje wygrać seta, a później stanęli kompletnie...
Dzisiaj wyjątkowo trudne mecze do typowania, ale spróbujemy mimo wszystko. Na początek starcie Mistrza Polski z beniaminkiem i tutaj muszę przyznać, że to bukmacherzy podrzucili mi pomysły na te kilka wyborów. Pierwszy z nich to dodatni handicap na gości z Nysy. Chodziło mi po głowie również zagranie handicapu setowego na nich, po sporo wyższym kursie, ale to jest chyba mimo wszystko bezpieczniejsza opcja. Stal ostatnio pokonała 3. siłę Plus Ligi, czyli Zawiercie i wydawało mi się, że po takim meczu zyskają uznanie bukmacherów i typujących. No nic z tych rzeczy jak widać
Nysa naprawdę gra bardzo solidnie od jakiegoś czasu, mimo, że wyniki nie zawsze na to wskazują. Jednak tak jak wspominałem już nie raz, w tym sezonie mają sporo pecha, bo przegrali kilka tie-breaków, które traktować można trochę jak loterię. Progres jest zauważalny, kadra niczego sobie, indywidualnie zawodnicy wyglądają coraz lepiej i widzę dla nich szansę na kolejne punkty w nadchodzących meczach.
To teraz ZAKSA. Wiadomo, Mistrz Polski, bezsprzecznie najlepsza drużyna w lidze, ale zadajmy sobie pytanie - kiedy ostatnio zagrali świetny mecz, w którym rozgromili rywali? Tutaj trzeba się cofnąć do 19.09 i meczu z Będzinem, wygranego wysoko w 3 setach. Potem jednak miewali już tylko gorsze mecze, stracony set w Lubinie i u siebie z Indykpolem, mecze z Treflem i Ślepskiem wygrane do zera, ale nie tak wyraźnie i przekonująco jak można by było oczekiwać.
Obie ekipy zagrały już ze sobą w pierwszej kolejce, wtedy ZAKSA zdecydowanie triumfowała, ale to była inna Stal Nysa niż ta, którą widzimy teraz. Liczę na dobre zawody gości i przynajmniej wyrównane 3 sety. Linia pozwala nam na zwycięstwo ZAKSY do 20, 20 i 17, bardzo duża szansa, że nawet przy 3:0 dla gospodarzy zmieścimy się w tym pułapie.
Typ: Bartłomiej Lemański powyżej 6.5 punktu
Kurs: 1.70, iforbet
Typ: M'Baye powyżej 4.5 punktu
Kurs: 1.80, sts
Trochę przekornie, bo nie przepadam za środkowymi Nysy, a ponadto mają bardzo trudnych przeciwników do gry 1v1, ale czuję mimo to, że zobaczymy przynajmniej kilka punktów w ich dorobku. Linie ustawione bardzo nisko, a Komenda wcale nie ma obaw żeby uruchamiać obu graczy. Lemański wiadomo, jak złapie na swoim zasięgu to nikt do niego nie doskoczy, zwłaszcza taki Smith. To mi przypomina trochę mecz ze Skrą Bełchatów, gdzie po słabych występach obaj środkowi zaliczyli overowe mecze i to pomimo tego, że po drugiej stronie siatki byli Bieniek i Kłos.
M'Baye ze średnią 5,5 punktu na mecz, u Lemańskiego ten wynik to 9,5 punktu, dla mnie spore value w obu tych typach.